6-8 September 2013
Nightlife & Music

Το Ελιξήριο του Έρωτα

Όπερα με κυπριακό άρωμα

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2013

Το 15ο Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζει την κωμική όπερα του G. Donizetti Το Ελιξίριο του Έρωτα" και σ’ αυτό, πέραν από το λυρικό οργανισμό Opera Futura της Βερόνα, συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

 

 

Πολιτιστική και τουριστική εξύψωση του νησιού

Ένας από τους στόχους της εταιρείας του Paphos Aphrodite Festival όταν ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, ήταν η προώθηση και συμμετοχή Κυπριών καλλιτεχνών στην όπερα. Με τη φετινή συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία μαζί με το λυρικό οργανισμό της Βερόνα, Opera Futura, θα παρουσιάσουν "Το Ελιξίριο του Έρωτα" του Donizetti, ο στόχος αυτό άρχισε να υλοποιείται κατά κάποιο τρόπο, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών για την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου οράματος, που είναι η διοργάνωση μίας αμιγώς κυπριακής παραγωγής στο εγγύς μέλλον. Η μέχρι σήμερα παρουσία-προσφορά στα πολιτιστικά του νησιού, πάντως, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και σε πιο σπουδαία πράγματα. Ένας ακόμα στόχος ήταν η ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, αλλά και η διεθνής προβολή και εξύψωση του νησιού, γενικότερα, στον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα. Είναι αποδεκτό, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus και δη το ομώνυμο φεστιβάλ, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού της Κύπρου και φυσικά, στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης. Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου γνώρισε ένδοξες ημέρες με παραστάσεις που άφησαν εποχή στο καλλιτεχνικό στερέωμα του μικρού –πλην όμως πλούσιου σε πολιτισμό– νησιού μας. Τα τελευταία 14 χρόνια η Πάφος ευτύχησε να φιλοξενήσει το Θέατρο Bolshoi της Μόσχας, την Εθνική Όπερα της Εσθονίας, την Εθνική Όπερα της Πολωνίας, το Φεστιβάλ της Arena di Verona, το Ακαδημαϊκό Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου "Abai" από το Καζακστάν, το Λυρικό Θέατρο "Giuseppe Verdi" της Τριέστης, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας και την Όπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας. Σπουδαίοι οργανισμοί που παρουσίασαν αριστουργήματα του οπερετικού ρεπερτορίου όπως η "Carmen" του G. Bizet, τα "Nabucco", "Rigoletto", "La Traviata", "Un ballo in Maschera", "Ιl Trovatore" και "Οtello" του G.Verdi, τα "Turandot", "Τosca", "Μadama Butterfly" και "La Boheme" του G. Puccini, το "Lakme" του Leo Delibes, αλλά και το περσινό "Les Contes d’ Hoffman" του Jacque Offenbach, όπερες που μας προσέφεραν μαγευτικές στιγμές!

 

"Το ελιξίριο του έρωτα"

Πρόκειται για μία γοητευτική και μελωδική όπερα, η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει το θεατή σε ένα κόσμο, όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα. Ο συνθέτης Gaetano Donizetti, έστησε με μεγάλη προσοχή και ζηλευτή μαεστρία μία σειρά από καλά δουλεμένες σκηνές, που αναφέρονται στην προσπάθεια να δέσει ο έρωτας της εύπορης και φιλάρεσκης Αντίνα και του φτωχού χωρικού Νεμορίνο με τη βοήθεια του μαγικού ελιξιρίου του έρωτα που προσφέρει ο τσαρλατάνος γιατρός Ντουλκαμάρα, ο οποίος είναι έτοιμος να  εξαπατήσει τους πάντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι "Το ελιξίριο του έρωτα" του Gaetano Donizetti, θα είναι η πρώτη κωμική όπερα που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού! Μία απολαυστική παράσταση, όπου το κωμικό στοιχείο συνδυάζεται αρμονικά με στιγμές συγκίνησης!

 

Opera Futura Verona

O καλλιτεχνικός οργανισμός Opera Futura ιδρύθηκε στη Βερόνα το 2010 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και σκηνοθεσία έργων όπερας, θεάτρου και μουσικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση παραστάσεων υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με οργανισμούς και θέατρα τόσο στην Ιταλία, όσο και σε άλλες χώρες στον κόσμο. Μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις και την καλλιτεχνική δημιουργία, ο οργανισμός φιλοδοξεί να ενώσει και να προβάλει τους διάφορους πολιτισμούς, αλλά και τις επιδράσεις τους στη σύγχρονη ανθρωπότητα. Εμπνευστής της ίδρυσης και πρόεδρος του οργανισμού είναι ο γνωστός σκηνοθέτης και σχεδιαστής σκηνικών Paolo Panizza, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της λυρικής μουσικής καθώς και με γνωστούς οίκους. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη σκάλα του Μιλάνο και το Θέατρο Arena di Verona, δίπλα στο γνωστό σκηνοθέτη Pier Luigi Pizzi. Ανάμεσα στα έργα που έχει παρουσιάσει η Opera Futura, περιλαμβάνονται οι διάσημες όπερες "La Traviata", "Il Trovatore", "L’Elisir d’Amore" και "Madama Butterfly", πάντοτε σε συνεργασία με κορυφαία θέατρα.

 

 

Χορηγοί επικοινωνίας του Pafos Aphrodite Festival 2013 είναι η τηλεόραση SIGMA και το περιοδικό Check In, ενώ τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, θα γίνεται μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

Ώρα 20.30. Εισιτήρια €25, €40, €50, €70. Πληρ. 26822218, 80008005, www.pafc.com.cy.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close