Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2019
Παράλληλα με την προσωρινή έκθεση «Πενταδάκτυλος Contemporaries», η Λεβέντειος Πινακοθήκη προκήρυξε στις 20 Μαίου ομώνυμο διαγωνισμό φωτογραφίας κάτω από την ίδια θεματική. Ζητήθηκε δηλαδή να ιδωθεί ο Πενταδάκτυλος ως κυρίαρχη βόρεια θέα της πρωτεύουσας εστιάζοντας στην διττή σημασιολογική αξία που του αποδίδεται: ως κάλεσμα και σύμβολο ελευθερίας ή ως οχυρό και παρεμπόδιση στην έλευση του καθενός μας προς τις περιοχές της Κύπρου οι οποίες τελούν υπό κατοχή.
Οι προτάσεις στο διαγωνισμό οι οποίες υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας pentadaktylos.leventisgallery.org. είχαν ως τελευταία προθεσμία τις 22 Ιουλίου. Στις 25 Ιουλίου συνήλθε, με σκοπό την αξιολόγηση των καλύτερων φωτογραφιών, επιτροπή την οποία αποτέλεσαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, ο Νίκος Παττίχης, εκδότης και συλλέκτης, ο Σάββας Χριστοδουλίδης, Εικαστικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick και οι Δημήτρης Βαττής και Μαρίνα Σιακόλα, φωτογράφοι.

Αναφέρεται εμφαντικά ότι υποβλήθηκαν 295 προτάσεις από 45 φωτογράφους. Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε 14 φωτογραφίες οι οποίες ανήκουν σε 10 από αυτούς.
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Πανταζή με χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ, το 2ο βραβείο στον Ηλία Λάμπρου με χρηματικό έπαθλο 750 ευρώ και το 3ο βραβείο στη Δήμητρα Νικοδήμου με χρηματικό βραβείο 500 ευρώ.
Στο πλαίσιο εγκαινίων της έκθεσης, στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων. Οι 14 φωτογραφίες οι οποίες έχουν διακριθεί, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν βραβευθεί, θα εκτεθούν από τις 11 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
11 Σεπτεμβρίου - 30 Σεπτεμβρίου 2019
Σχετικά
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει την έκθεση «Windows of the Soul» της Μαρίας Λαδόμματου
Ένα ταξίδι έκφρασης, αντίληψης και εσωτερικής αναζήτησης.
EndoMarch Cyprus 2026: Όταν η τέχνη αποκαλύπτει το ορατό και το αόρατο πρόσωπο της ενδομητρίωσης
Μια συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία που φωτίζει τις αθέατες πτυχές της ενδομητρίωσης και φανερώνει τα δύο πρόσωπα μιας πάθησης που συχνά παραμένει αόρατη.
Στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Yes, I Can»
Οι ιστορίες που παρουσιάζονται, μας υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και το θάρρος
Οι Θαλασσοψυχισμοί της Ρένας Αρτεμίου στην Γκαλερί Αποκάλυψη
Η ζωγράφος αποδίδει το θέμα της μέσα από χρωματική και συνθετική αρτιότητα
Νέα εικαστική έκθεση με έργα από πενάκι εμπνευσμένα από το σινεμά
Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να προσεγγίσει τα έργα ως χώρους συναισθημάτων και ιστοριών
«Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»: Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Την έκθεση του Ρήνου Στεφανή, που θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Διάτρητοι, Ρε Αλέξης, Τοπία, φιλοξενεί από τις 13 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια
The Rise of the Sun, the Fall of Time: Η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό
Κάτω από τον τίτλο «The Rise of the Sun, the Fall of Time», η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου, έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό.
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής