Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

10 πράγματα που ξεχωρίζω (part 4)

Μικρές αποδράσεις, μεγάλες ανακαλύψεις για να λατρέψεις πιο πολύ την Κύπρο μας!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2013

1. Καλοκαιράκι εντός και μια εκδρομή στις Πλάτρες, μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό σου. Είτε για διαμονή είτε απλώς για φαγητό, θα σου αφήσει τις πιο 'γλυκές' αναμνήσεις. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Chocolate Workshop (99766446, 99494335, Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 29, Πάνω Πλάτρες), ιδιοκτησίας του Γιάννη και της Πραξούλας Άνταμς, όπου φτιάχνονται σοκολατάκια ποιότητας με γέμιση ζιβανίας, κουμανταρίας, βασιλικού πολτού, κυπριακού καφέ και άλλων πρωτότυπων γεύσεων.

 

2. Με το που θα το ανακαλύψεις, θα καταλάβεις γιατί το ονόμασαν 'Oniro by the Sea' (99372255, Γλυκού Νερού 2, Θαλασσινές Σπηλιές, Πέγεια)! Ένας μικρός, χαριτωμένος open air χώρος, στην περιοχή της Πέγειας, με θέα τις θαλασσινές σπηλιές κι ένα προσαραγμένο ναυάγιο! Εδώ θα χαλαρώσεις και θα ταξιδέψεις νοερά σε θάλασσες του νου και της ψυχής σου, ακούγοντας ωραία μουσική και απολαμβάνοντας διάφορα δημιουργικά, σπιτικά εδέσματα.

 

3. Αφού είναι καλοκαίρι, σίγουρα θα αναζητάς πιο ανάλαφρες γεύσεις και λιγότερο 'βαρετά' πιάτα. Στην 'Ουτοπία' (99297262, Άρεως 48), στην παλιά Λευκωσία, μπορείς να βρεις και να απολαύσεις σπιτικά πιάτα για χορτοφάγους και vegan, φτιαγμένα από την ομάδα 'The Two Little Chefs in a green Kitchen', αποκλειστικά με φρέσκα ντόπια προϊόντα. 'Τίμησε' οπωσδήποτε τα burgers του, τα summer rolls και τα muffins του.

 

4. Να έχεις το κύμα να 'χτυπά' το πρόσωπό σου, τις βαρκούλες να διασχίζουν τον ορίζοντα που απλώνεται μπροστά σου και τη μυρωδιά της φρεσκοτηγανισμένης κούπας να τρυπά τα ρουθούνια σου, δεν είναι φοβερό; Θες καλύτερο καλοκαιρινό ντεκόρ; Δοκίμασε τις νόστιμες λιχουδιές του 'Αλάσια' (24655868, Πιγιαλέ Πασά 38), στην περιοχή Μακένζι και δεν θα ξεκολλάς.

 

5. Ανακάλυψε το μονοπάτι 'Άρτεμις' γύρω από τη Χιονίστρα και θα ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο! Ανηφόρισε το δρομάκι, στα αριστερά της καφέ καλύβας -στο δρόμο για Χιονίστρα-, και θα βρεθείς μπροστά στα τείχη της παλιάς Χώρας, τα γκρεμισμένα φρούρια των Ενετών, που σε γυρίζουν 500 χρόνια πίσω! Εκεί θα συναντήσεις και αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης, ηλικίας επίσης 500 ετών. Αυτό το κυκλικό μονοπάτι, αν και άγνωστο στους πολλούς, αξίζει να το ακολουθήσεις, για να σε βγάλει στο Μεσαίωνα!

 

6. Προορισμός σου το γραφικό χωριό Πολύστυπος και 'αποστολή' σου να ανακαλύψεις το πλακόστρωτο μονοπάτι, στην κάτω γειτονιά, δίπλα στην αρχαία βρύση. Ακολούθησέ το για να βρεθείς στο περίφημο φουντουκόδασος. Οι φουντουκιές εκεί είναι απίστευτες! Χωρίς ενιαίο κορμό και με τα κλωνάρια τους λες και φυτρώνουν κατευθείαν από τη γη! Αφού απολαύσεις την ηρεμία του τοπίου, συνέχισε το μονοπάτι για να φτάσεις και στους 'Κλάδους του Χατζηματθαίου' (τις αιωνόβιες βελανιδιές). Κι αν δεν το κατάλαβες, μάθε πως εκεί βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Κύπρου.

 

7. Λίγο δύσκολο να ανακαλύψεις το βοτανικό κήπο CyHerbia, αλλά βγαίνοντας από το χωριό Αυγόρου, ψάξε το δρομάκι με το άσπρο χαλίκι και τις μυρωδιές από λεβάντα και βασιλικό για να σε οδηγήσουν εκεί. Αξίζει να ανακαλύψεις τη μικρή Εδέμ που δημιούργησαν με πολύ μεράκι και αγάπη οι ιδιοκτήτες του. Εδώ, μπορείς να ξαποστάσεις πίνοντας μια φρέσκια λεμονάδα και να αγοράσεις διάφορα ευωδιαστά και χρήσιμα προϊόντα από το μαγαζάκι τους.

 

8. Η Μονή της Παναγίας του Σίντι βρίσκεται στην κοιλάδα του Ξερού παρά το χωριό Πενταλιά στην επαρχία Πάφου. Ιδρύθηκε το πιθανότερο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και μετά το 16ο αιώνα περιήλθε στην κατοχή της Ιεράς Μονής Κύκκου. Το 1997 βραβεύτηκε με το τιμητικό δίπλωμα Europa Nostra, για την αποκατάστασή της με τη χρήση ορθών τεχνικών μεθόδων και για τη διατήρηση του αρχικού χαρακτήρα των ερειπίων. Σήμερα η Μονή είναι κάτω από την προστασία τής ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

9. Σαν βρεθείς στον κυκλικό κόμβο, στην είσοδο της Πάφου, ακολούθησε το δρόμο για τα Κονιά και προχώρησε μέχρι να βρεθείς στο χωριό Επισκοπή. Γιατί εκεί; Για να δεις από κοντά ένα εντυπωσιακό βράχο που ορθώνεται μπροστά σου και δεσπόζει επιβλητικά στην κοινότητα. Θα μείνεις έκθαμβος! Ακόμη, η γύρω κοιλάδα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, αφού διαθέτει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με σπάνια είδη φυτών, ενώ το χωριό διαθέτει αρχαία θρησκευτικά μνημεία, ανάμεσά τους και το σπήλαιο-ασκητήριο του Αγίου Ιλαρίωνα, ο οποίος έζησε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

10 .Δοκίμασε Yoga πάνω σε σανίδα τύπου SUP (SUP board-Stand Up Paddling board) μέσα στο νερό. Μπορείς να σκεφτείς κάτι άλλο τόοοοσο δροσερά δραστήριο αυτό το καλοκαίρι; Κλείσε ραντεβού, στην παραλία Mackenzie, στο Windsurfcity Cyprus Water Sports and Windsurf School κάθε Σάββατο και Κυριακή, 08.00-09.00. Πληροφορίες 99527079.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close