19-20 September 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Παγκόσμιον Άσμα: Το κορυφαίο έργο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου στην Αξιοθέα

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική δραματοποίηση ενός κορυφαίου έργου, το οποίο αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στη νεοελληνική λογοτεχνία

Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019

Σε δύο μόνο παραστάσεις παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα η πιο πρόσφατη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Παγκόσμιον Άσμα του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δήμαρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953).

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική δραματοποίηση ενός κορυφαίου έργου, το οποίο αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στη νεοελληνική λογοτεχνία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσθέτει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του Άσματος για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει καθοριστικά και η μουσική της παράστασης από τον καταξιωμένο διεθνώς Κύπριο συνθέτη Χρήστο Πήττα με τον οποίο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει συνεργαστεί στην παραγωγή του Ερωτόκριτου του Κορνάρου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης φιλοτέχνησε ο Χρίστος Λυσιώτης, τον φωτισμό σχεδίασε η Καρολίνα Σπύρου, ενώ τη διεύθυνση της παραγωγής ανέλαβε η βοηθός σκηνοθέτις Σταματία Λαουμτζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι παραστάσεις του έργου εντάσσονται στο πρόγραμμα του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου και θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Αρχοντικό Αξιοθέας στην Παλιά Λευκωσία.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22 89 45 31.
 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close