Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019
H Λευκωσία από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου θα ζει στους ρυθμούς του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού, ένα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που βάζει τη Λευκωσία στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με πάνω από 20 παραστάσεις και δράσεις και καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειες που θα βρεθούν στην χώρα μας σε ένα 40ήμερο φεστιβάλ όπου η μουσική, το θέατρο και ο σύγχρονος χορός θα έχουν τον κύριο ρόλο.
Το φεστιβάλ βρήκε στέγη στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας όπου θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραστάσεις του εντυπωσιακού προγράμματος του φεστιβάλ.
Καλλιτεχνικός διευθυντής αυτού του νεότευκτου πολιτιστικού θεσμού της πρωτεύουσας είναι ο γνώριμος στα πολιτιστικά μας δρώμενα Γιώργος Παπαγεωργίου.
‘Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία’ απαντά ο Γιώργος στην ερώτηση για το ποια αναμένουν να είναι η απήχηση στο κοινό στην πρώτη του συνέντευξη υπό την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Φωτογραφίες: Κυριάκος Χριστοδουλίδης
Γιώργο, πώς αποφάσισες να διεκδικήσεις τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας;
Μου έγινε πρόσκληση από την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας να καταθέσω την πρόταση μου για ένα νέο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, και ανταποκρίθηκα κρίνοντας ότι θα μπορούσα να προσφέρω στην πόλη μου σχεδιάζοντας μια γιορτή πολιτισμού με σημερινούς προβληματισμούς που θα δίνει βήμα σε Κύπριους καλλιτέχνες και που θα φέρνει στη Λευκωσία παραστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να είναι προσβάσιμες και στους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να τις απολαύσουν.
Γιατί επέλεξαν τη δική σου πρόταση πιστεύεις για αυτή τη θέση;
(χαμόγελο) Νομίζω ότι αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθύνετε στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι ξεκινώντας τη συνεργασία, με κάλεσε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και μου παρουσίασε βήμα-βήμα την στρατηγική του Δήμου για τον πολιτισμού. Οφείλω να καταθέσω ότι με εξέπληξε πολύ ευχάριστα τόσο το γεγονός ότι υπήρχε καταγεγραμμένη στρατηγική όσο και το πάθος με το οποίο μου μίλησαν γι’ αυτή τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Λεώνη Ορφανίδου. Θυμάμαι ακόμα την ατάκα του Δημάρχου «πάμε να στήσουμε ένα φεστιβάλ που θα γκρεμίσει τα τείχη της διαφορετικότητας». Αυτή λοιπόν η στρατηγική, που είχε αρκετά κοινά με την πρόταση που κατέθεσα, αποτέλεσε και τον οδηγό της Επιτροπής του Φεστιβάλ κατά τη σύνθεση του προγράμματος και νιώθουμε ότι είναι ορατή η σύνδεση ανάμεσά τους.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας;
Δεν υπερβάλω, καταθέτοντας ότι για τη γέννηση ευθύνεται η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου, που δούλεψε μαζί με το Δήμαρχο και τους συναδέλφους της στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δοθεί το πράσινο φως σε ένα νέο θεσμό που συνεχίζει ακόμη πιο αποφασιστικά την προσπάθεια αναζωογόνησης της πόλης μέσα από τον πολιτισμό. Νονοί του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας τα μέλη της Επιτροπής του Φεστιβάλ Λεώνη Ορφανίδου, Μπέτη Κουσουλίδου, Θεοδώρα Κναή, Γιάννης Τουμαζής, Νίκος Μαρουδιάς, Ελένη Τζιρκαλλή, Γεωργία Νεοφύτου και εγώ.
Ποιοι είναι οι στόχοι της πρώτης διοργάνωσης και μακροπρόθεσμα πως το έχετε οραματιστεί;
Στόχος μας είναι να τιμήσουμε τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του σύγχρονου χορού προτείνοντας παραστάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Θέλουμε επίσης να προβάλουμε Κύπριους δημιουργούς, τιμώντας αφενός τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στο Φεστιβάλ (Ελένη Μουζάλα, Βαρνάβα Κυριαζή, Λία Χαράκη και Μιχάλη Θεοφάνους) και δίνοντας ξεκάθαρα βήμα στους νεότερους. Ευτυχήσαμε να έχουμε μεγάλη ανταπόκριση στην ανοικτή πρόσκληση του Δήμου Λευκωσίας για κατάθεση προτάσεων για συμμετοχή στο Φεστιβάλ. Η επιλογή ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες προτάσεις η αλήθεια είναι ότι μας δυσκόλεψε, θα δείτε όμως κι εσείς ότι το Κυπριακό τμήμα του Φεστιβάλ συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των στόχων μας.
Τώρα, ως προς το μακροπρόθεσμα, στόχος του Δήμου Λευκωσίας είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει ένα ετήσιο θεσμό. Από πλευράς μου εύχομαι αυτή η πρώτη διοργάνωση να ανακατέψει με ορμή τα «νερά» της πολιτιστική ζωής της πόλης αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, βάζοντας ένα λιθαράκι για τη συνέχεια.
Τι σημαίνει για την Λευκωσία και κατ’ επέκταση και την Κύπρο ένα τέτοιο φεστιβάλ;
Σημαίνει συνέχεια στο κεφάλαιο Φεστιβάλ Λευκωσίας που ξεκίνησαν, γράφοντας ιστορία, ο Λέλλος Δημητριάδης και οι τότε Λειτουργοί του Δήμου Λευκωσίας, με «κορυφαία του χορού» την Άννα Μαραγκού. Σημαίνει ένα ετήσιο ραντεβού με τους πολίτες που θα ανυπομονούν για την ανακοίνωση του προγράμματος για να χορτάσουν θέατρο, χορό και μουσική. Σημαίνει σίγουρα αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λευκωσίας μέσα από τον πολιτισμό αλλά και ένα θεσμό που βάζει τη Λευκωσία στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με μικρά αλλά στιβαρά βήματα.
Πώς εξασφαλίζονται οι πόροι ενός τέτοιου φεστιβάλ;
Μέσα από πολλά ραντεβού με εταιρικούς χορηγούς, χορηγούς επικοινωνίας, φιλοξενίας, αερομεταφορών και άλλων υπηρεσιών. Σε αυτές τις προσπάθειες προστίθεται και η παρουσίαση των στόχων του φεστιβάλ σε κρατικούς φορείς αναζητώντας συνέργειες και κοινούς στόχους. Στην περίπτωση μας, οι επαφές μας με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο οδήγησαν σε ένα φεστιβάλ εκτός της τουριστικής περιόδου που προβάλλει τη Λευκωσία αλλιώτικα.
Ποια θεωρείς ότι θα είναι η απήχηση, τι αναμένετε και τι εισπράττεις μέχρι τώρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος;
Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία. Αναθαρρέψαμε λίγο από τα δικά σας θετικά σχόλια αλλά και αυτά των άλλων συναδέλφων σας ΜΜΕ, αλλά ανυπομονούμε και για την απήχηση που ευχόμαστε ότι θα έχει το πρόγραμμα στους πολίτες όλων των ηλικιών στους οποίους απευθυνόμαστε.
Γιατί αργήσαμε τόσο πολύ θεωρείς να δημιουργήσουμε ένα τέτοιου επιπέδου θεσμό στη Λευκωσία;
Αν τελικά κριθεί από τους θεατές μας ως ένα Φεστιβάλ επιπέδου, αυτό θα οφείλεται στις δυνατότητες που μας παρέχει το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αλλά και στις ενέργειες και συγκυρίες που οδήγησαν μια σειρά από οραματιστών με αγάπη για τη Λευκωσία να συμπλεύσουν.
Κάποιοι λένε πως πλέον το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια απέκτησε ‘αντίπαλον δέος’ και κάποιοι θεωρούν πως το ξεπερνά σε επίπεδο προγράμματος. Αυτό πως το σχολιάζεις;
Σε μια σκυταλοδρομία, τα μέλη της ομάδας δε λειτουργούν ανταγωνιστικά. Στη δικιά μας περίπτωση παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από το ιστορικό Φεστιβάλ Κύπρια (κλείνει τις φετινές του παραστάσεις στις 10 Οκτωβρίου) για να προσθέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας στην πολιτιστική ζωή του τόπου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και δίνουμε τη σκυτάλη σε άλλες γιορτές πολιτισμού. Θεωρώ ότι κοινός στόχος όλων μας είναι να συνεχίζουμε την πολιτιστική μας ιστορία. Να προχωρούμε μπροστά επενδύοντας στα παιδιά μας, μπολιάζοντάς τα με τη δική μας κουλτούρα αλλά και με κουλτούρες άλλων λαών.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ
Σχετικά
16 μελοποιημένα κείμενα σε μια ιδιαίτερη θεατρική μουσική παράσταση
Πάμε να δούμε τις εικόνες της ζωής μας
Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ατελείωτες μορφές ενός μεγαλείου" ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Μία συνύπαρξη του τότε, του τώρα και του μετά, σε μία θεατρική μουσική παράσταση
Το θέατρο Piccolo παρουσιάζει την νέα του θεατρική παράσταση «Μια Φούστα Παραμύθκια»
Μια μαγική θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
5 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις πριν το τέλος του 2024
Τα έργα που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» επιστρέφει στο Κτήριον 53
Ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας