Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2019
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και πρώην διευθυντής του ΘΟΚ, Χρίστος Σιοπαχάς. Ο σκηνοθέτης πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στο Φρέναρος από ανακοπή καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.
Ο Σιοπαχάς γεννήθηκε στο Φρέναρος Αμμοχώστου το 1947. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Υποκριτική στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου - Τηλεόρασης στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (M.A.) στο εργαστήρι του Γιoύρι Γιεγκόροφ.
Έκανε πρακτική στην ΜΟΣΦΙΛΜ κοντά στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Σβέϊτσερ. Δούλεψε σαν σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο και κινηματογράφο. Έχει γράψει κριτική θεάτρου και κινηματογράφου για εφημερίδες και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Διετέλεσε Διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου την περίοδο 1995-1998.
Διακρίθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσία για τη μεσαίου μήκους ταινία του «Κόκκινο στο Άσπρο» στο 12ο Φεστιβάλ Φοιτητών Κινηματογράφου, Μόσχα 1978 (η πρώτη φορά που βραβεύτηκε μη Ρώσος σκηνοθέτης), ενώ έλαβε επίσης Χρυσή Σφαίρα για την ταινία «Η κάθοδος των εννιά» στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (1985), Βραβείο του Ιδρύματος της Γαλλίας για την ίδια ταινία στο Φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς και Βραβείο Σκηνοθεσία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1984 για την ίδια ταινία. Το 1995 η ταινία του «Το φτερό της μύγας» έλαβε Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Άλλη ταινία του είναι η «Κόκκινη Πέμπτη» (2003). Η τελευταία του ταινία «Πέντε Σελίνια Νάιλον» ολοκληρώθηκε το 2016, αλλά δεν έχει προβληθεί εξαιτίας νομικών διαφορών με τον παραγωγό.
Έχει υπογράψει επίσης τις ταινίες μικρού μήκους «Ο ήρωας της σιωπής» (1976), «Πολίτες» (1977), τις ταινίες ντοκιμαντέρ «Καθρέπτες» (1975), «Μια άλλη Κύπρος» (1976), «Υπάρχει ένα αστέρι» (1979), «Η Χαρίτα Μάντολες στέκεται δίπλα μου» (1980), «Ο χρόνος της πραγματικότητας» (1987), «Μαουτχάουζεν» (1988), «Χαρίλαος Φλωράκης- Η προσωπογραφία ενός ηγέτη» (1989), «Το 1940 και η Κύπρος» (1993), «Το χρήμα και οι τράπεζες» (2000), ενώ είχε κάνει και σειρές ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ.
Η τελευταία του παράσταση στον ΘΟΚ ήταν ο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο το 2014 ενώ η πρώτη ήταν το 1994 με το έργο του Μπράιαν Φρίελ «Χορεύοντας στη Λουνάσα» που θεωρείται ιστορική.
Έχει επίσης σκηνοθετήσει στο ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο, στη Μόσχα, αλλά και στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 11π.μ. στη γενέτειρά του το Φρέναρος.
Σχετικά

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.

Ακροάσεις για την παραγωγή του έργου της Νέας Σκηνής «Ο μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν
Οι ακροάσεις θα είναι ατομικές και θα διεξαχθούν διαδικτυακά
Περιοδεία στην Κύπρο θα κάνουν τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, μετά την Επίδαυρο
Έρχεται η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον ΘΟΚ

Το θεατρικό φαινόμενο του Λονδίνου και της Αθήνας έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η θεατρική παράσταση “2:22 – A Ghost Story” σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη

Μαρίνα Βρόντη: "Στην παράσταση 'Φουκού' θα δεις τον εαυτό σου μέσα από έναν καθρέφτη παραμόρφωσης"
Η αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην καλοκαιρινή σατιρική παράσταση «Φουκού» του Φώτη Γεωργίδη και μιλά για όλα όσα θα συμβούν επί σκηνής κι όχι μόνο

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης»
Αφηγηματική μουσική παράσταση με Πέτρο Γαϊτάνο και τον Προκόπη Αγαθοκλέου

«Ματζιελλεμένες»: Μια θεατρική παράσταση στην πιο όμορφη ταράτσα
Στην ταράτσα του καφενείου Ερμής στη Λάρνακα

«Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι» των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου, περιοδεύει σε όλο το νησί
H καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΘΑΛ για το 2025 σε συνεργασία με τις Point To Contemporary Theater και Anyhow Theatre Ensemble

“Faust'' από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της Σχολής ΘΕΑΜΑΡΤ
Διασκευή έργων των Marlow και Goethe

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ
Για τις ανάγκες της παραγωγής δύο θεατρικών έργων της Πειραματικής Σκηνής

Επιπλέον διαθέσιμα εισιτήρια για την παράσταση "Μαθήματα Κωμωδίας" του Θοδωρή Αθερίδη στην Κύπρο
Μόλις «άνοιξαν» καλές διαθέσιμες θέσεις της τελευταίας στιγμής!