Δημοσιεύτηκε στις 01 Νοεμβρίου 2019
Στη βόρεια πλευρά του Τροόδους ανάμεσα στις κορυφές Μαδαρής και Παπούτσας και σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται κτισμένο το χωριό Άλωνα, που η ύπαρξη του ήταν γνωστή από τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας.
Ένα χωριό πνιγμένο ασφυκτικά στο πράσινο, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια των παλιών γειτονιών και τα πλακόστρωτα από βουνίσια πέτρα ανηφορικά δρομάκια.
Στο χωριό υπάρχει ένα μπακάλικο, μία πισίνα με εστιατόριο και ένα καφέ-εστιατόριο για καφεδάκι και κουβεντούλα με τους ντόπιους. Έχει όμως και εκκλησίες, ξωκκλήσια και ένα Boutique Hotel!
Σ' αυτό λοιπόν το χωριό θα εκδράμουμε το σαββατοκύριακο και οι λόγοι είναι πολλοί!

1. Πρώτος και καλύτερος λόγος είναι η Γιορτή Ζιβανίας. Αυτήν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η Άλωνα ετοιμάζει γιορτή και μας προσκαλεί να την τιμήσουμε! Το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού, από τις 10.00 μέχρι τις 15.00, θα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται φυσικά με το "κυπριακό νερό της ζωής" όπως αποκαλούν τη ζιβανία.
2. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε την απόσταξη της ζιβανίας, όπως και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού, όπως ο παλουζές.
- Στο χώρο θα προσφέρονται δωρεάν παλουζές.
- Παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα με το μοσυικό σχήμα Μιχάλη Χατζήμιχαηλ και την Άντρη Καραντώνη και ο Λαογραφικός Όμιλος το Βήμα με χορευτικό και μουσικό σχήμα
- Παζαράκι παραδοσιακών προϊόντων
- Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου
- Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται φαγητό και ποτό προς πώληση.
- Επίσκεψη στον παλιό μύλο του χωριού
- Περπατήστε στα γραφικά μονοπάτια του πυρήνα της Άλωνας
- Επισκεφθείτε το Αγροτόσπιτο της Μαρίας και Ανδρέα Παπανικολάου.

3. Επισκέψου ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν στην Κύπρο. Το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Πέτρος Βανέζης» που περνά κάτω από τις φουντουκιές, δέχεται εκατοντάδες λάτρεις της φύσης για όλο το χρόνο. Πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στις μικρές και γραφικές γειτονιές. Τα σπίτια είναι πραγματικά πανέμορφα, δείγματα της κυπριακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και δίνουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Τα χρώματα και αρώματα μεθούν τις αισθήσεις κάνοντας τον επισκέπτη να επιθυμεί να επιστρέψει σύντομα…
4. Σήμα κακατεθέν ωστόσο του χωριού είναι οι καταπράσινες κληματαριές, για όλα ανεξαίρετα τα σπίτια του χωριού. Σε πολλά μάλιστα σημεία της κοινότητας, οι κληματαριές σκεπάζουν τους δρόμους και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και θέαμα μοναδικό, είναι οι κληματαριές από την είσοδο μέχρι και την πλατεία της Άλωνας, μια απόσταση κάπου εξακοσίων μέτρων. Ο ταξιδιώτης είτε πεζός είτε με το αυτοκίνητο, περνά κάτω από την σκιά , ενώ από πάνω του κρέμονται τα τσαμπιά από σταφύλι.

5. Μην φύγεις, αλλά κανόνισε να μείνεις στο μοναδικό Boutique Hotel του χωριού, στο Crambero Suites, το οποίο έχει τέσσερα hotel apartments για ενοικίαση και το κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα παραδοσιακά δωμάτια, στα ευρωπαϊκά και πιο μοντέρνα και στο δωμάτιο με αραβική διακόσμηση. Το κάθε δωμάτιο προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα.

6. Εναλλακτικά κανόνισε διαμονή στο νέο συγκρότημα αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών "Το Απόκεντρο". Το νέο αγροτουριστικό κατάλυμα συνδυάζει την γνήσια κυπριακή φιλοξενία με ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο παραδοσιακές κατοικίες, κάθε μια με ξεχωριστή προσωπικότητα. Οι οικείες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χωριού, συνδυάζοντας την παραδοσιακή αισθητική με τις ανέσεις του σήμερα. Κάθε σπίτι έχει το δικό της όνομα και χαρακτήρα. Η πρώτη οικεία λέγεται "Μελανόπετρα" και διαθέτει 3 υπνοδωμάτια, ενώ η δεύτερη οικία είναι το "Κερασόδενδρο" που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια. Το καθένα, όμως, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 5 άτομα.

7. Πού θα φάω;
Φαγητό στην Άλωνα θα βρεις στο Κτήμα Πάντσιο (99635637), το οποίο προσφέρει τοπική κουζίνα, σε μερίδες και μπουφέ (με σούβλα, χοιρινό και κοτόπουλο, με €13) αλλά και πιατέλες κρεατικών για 2 (σουβλάκια, χοιρινο κοτόπουλο, κεφτέδες, €16 για 2). Στο σωματείο του χωριού επίσης μπορείς να βρεις φαγητό (22652644). Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς τα γύρω χωριά, όπως τον Ασκά που θα βρεις φαγητό στο Στέκι της Παράδοσης (97616876) και το εστιατόριο Περνιά (99414016). Στο Φτερικούδι θα βρεις το Σκολείο (99552519) και στον Πολύστυπο θα πας στο Κέντρο της Σταυρούλας.
8. Και κάτι ακόμα: Εδώ θα βρεις το εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες. Εκεί, μπορείς να γευτείς ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι. Τι ταιριάζει όμως τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.
Σχετικά
Η απόλυτη εμπειρία του «slow travel», σε ένα σαββατοκύριακο στο Annabelle
Γαστρονομία, wine tasting και θαλασσινό αεράκι, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Πάφου
Οι Times ξεχώρισαν τα 17 ελληνικά νησιά της «απόλυτης γαλήνης», δείτε την λίστα
Σε αφιέρωμά τους, οι βρετανικοί Times ξεχωρίζουν 17 «ήσυχους» παραδείσους της Ελλάδας, προορισμούς με γαλήνια ατμόσφαιρα, ειδυλλιακές παραλίες και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, ιδανικούς για όσους αναζητούν διακοπές μακριά από τα πλήθη
Το Cap St Georges Hotel & Resort στα Booking.com Click. EMEA 2026 Partner Spotlight Awards
Η κορυφαία αυτή αναγνώριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Click. EMEA 2026, της αποκλειστικής ετήσιας συνόδου συνεργατών της Booking.com
«Φεγγάρι της Φράουλας»: Πότε θα λάμψει η πανσέληνος του Ιουνίου, η 1η του καλοκαιριού
«Strawbery Moon»: Το φεγγάρι της φράουλας, το πρώτο φεγγάρι του καλοκαιριού θα λάμψει στον ουρανό σε λίγες ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 13 υπέροχους προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €17.99
Ετοιμάσου για καλοκαιρινή απόδραση, σε οικονομικές τιμές
Ακόμη δύο βιβλιοθήκες-βάρκες έπιασαν θέση στις παραλίες του Πρωταρά
Εγκατάσταση ακόμη δύο δανειστικών βιβλιοθηκών στις παραλίες Αγίας Τριάδας και Κάππαρη.
Στον Κάππαρη θα βρεις ένα μοναδικό σημείο φωτογράφισης, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα
Το Instagram Spot του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας στην περιοχή του Κάππαρη αναδεικνύει την παραλιακή ζώνη
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου σήμερα και η «πρεμιέρα» του καλοκαιριού
Το θερινό ηλιοστάσιο μάς προσφέρει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φωτός μέρα για ολόκληρο το έτος, η οποία υπολογίζεται στις 15 ώρες
Με τη νέα εφαρμογή, θα ελέγχεις τον καιρό, τη θάλασσα και την κίνηση στις παραλίες πριν φύγεις από το σπίτι
Live εικόνα και καιρικές συνθήκες από τις παραλίες του Πρωταρά
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να είσαι εδώ, κάθε μέρα.