Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2020
«Το Περίσσιο παιδί» του Θανάση Τριαρίδη, σε ερμηνεία της ομάδας Ich Bebe (Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου) και με τη φωνή του Γιώργου Κιμούλη, έρχεται στο Σατιρικό Θέατρο.
Η θεατρική παράσταση «Το Περίσσιο Παιδί», που συγκίνησε όλη την Αθήνα (Θέατρο Faust), ταξιδεύει Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αμαλία) και έρχεται Κύπρο, ΜΟΝΟ για τρεις παραστάσεις 29/01, 01/02 & 02/02 (8.30μ.μ.), στην ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ του ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.
Το ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στα πλαίσια φιλοξενίας παραγωγών ιδιαίτερης τεχνικής και καλλιτεχνικής κατεύθυνσης, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe, φιλοξενεί στην Πάνω Σκηνή του, την εξαίρετη παράσταση «Το περίσσιο παιδί» - Ένα παραβολικό «παραμύθι» του Θανάση Τριαρίδη - για πρώτη φορά επί σκηνής - θίγοντας το ζήτημα των ανεπιθύμητων νεογέννητων και εγκαταλελειμμένων παιδιών.
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, Σάββατο 1η και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 8.30μ.μ., στο Σατιρικό Θέατρο, η Ich Bebe, μας ταξιδεύει στο μέλλον, σε μία πόλη ψυχρή και απόμακρη, όπου οι υπολογιστές αποκτούν συναισθήματα που οι άνθρωποι έχουν θάψει. Ή μήπως τελικά δεν μας ταξιδεύει και τόσο μακριά; Και τα περίσσια παιδιά είναι ήδη στην πραγματικότητά μας;
To ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΠΑΙΔΙ είναι μια θεατρική παραβολή για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αφρικής, για τα όνειρα των χορτάτων και για τα περίσσια παιδιά στον πάτο του καζανιού του κόσμου.
Η νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe (που στα γερμανικά σημαίνει "τρέμω") μεταφέρει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το παραμύθι (ας το πούμε έτσι) "Το περίσσιο παιδί". Πρόκειται για μια θεατρική αφήγηση για την ιστορία ενός υπολογιστικού προγράμματος που διεκδικεί τους ανθρώπινους σπασμούς και τα ανθρώπινα δάκρυα – και για την ιστορία ενός περίσσιου παιδιού που προορίζεται για τον κλίβανο αποτέφρωσης άλλα ίσως να κουβαλάει την σωτηρία της ανθρωπότητας.
Μία φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα πρόγραμμα στο κομπιούτερ, ένα πρόγραμμα Διεκπεραίωσης. Το οποίο εντοπίζει στα σκουπίδια ένα μωρό. Και αποφασίζει - ενάντια στους κανόνες της γεμάτης ‘ευμάρεια’ και τεχνητή νοημοσύνη πόλης- να σώσει αυτό το περίσσιο παιδί.
Σημείωμα Συγγραφέα
«Η παράστασή "Το περίσσιο παιδί" είναι μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με μια εκφραστική μεταφορά ένας αδιανόητος πόλεμος που μαίνεται σήμερα. Μιλούμε για τα εκατομμύρια των εγκαταλελειμμένων παιδιών της Αφρικής: στην Αιθιοπία, στη Νιγηρία, στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στο Κονγκό, σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αυτών των παιδιών – ωστόσο μόνο σε επίπεδο Αφρικής πρέπει να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή δυο φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας. Τι συμβαίνει με τα παιδιά αυτά: στην συντριπτική τους προκύπτουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες – κι όπως ίσως ξέρετε, στις εξαθλιωμένες οικονομικά χώρες η πορνεία όλων των ειδών αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες έναν βασικό δρόμο επιβίωσης. Η νοσοκομειακή έκτρωση έχει δυσβάσταχτο κόστος και οι πρακτικές μέθοδοι ηθελημένης αποβολής μπορούν να καταστρέψουν το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Έτσι ως ασφαλέστερος δρόμος της απελπισίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης επιλέγεται η γέννα και η άμεση εγκατάλειψη του μωρού. Τα ανεπιθύμητα νεογέννητα εγκαταλείπονται λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους είτε σε μια ερημική περιοχή, οπότε και πεθαίνουν αβοήθητα σε λίγες ώρες, είτε σε κάποια κατοικημένη περιοχή, οπότε και στοιβάζονται σε άθλια ορφανοτροφεία. Από αυτά περίπου τα μισά θα πεθάνουν από δυσεντερία τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και τα υπόλοιπα απλώς σωρεύονται σε αδιανόητα άθλιες συνθήκες ζωής μέχρι να γίνουν έξι ή οχτώ χρονών οπότε και θα βγουν στους δρόμους για να ανακυκλώσουν την απελπισία που τα έφερε στον κόσμο. Αυτά είναι τα περίσσια παιδιά του κόσμου μας. Και βέβαια δεν υπάρχουν μόνον στην Αφρική.»
Θανάσης Τριαρίδης
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Ομάδα Ich Bebe
Επιμέλεια Κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Πρωτότυπη Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Επιμέλεια Ήχου: Βασίλης Φαλάρας
Ενδυματολογία: Μαρία Κοντοδήμα
Βίντεο-Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα
Αφίσα: Νικόδημος Τριαρίδης
Παίζουν: Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου
Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη
*Το βιβλίο Το περίσσιο παιδί κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg
Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαμάη για την υποστήριξή του
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
31 Ιανουαρίου - Παρασκευή, 8.30μ.μ.
1η Φεβρουαρίου – Σάββατο, 8.30μ.μ.
2 Φεβρουαρίου – Κυριακή, 8.30μ.μ.
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης,
Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15,
Αγλαντζιά, Λευκωσία 2102, Κύπρος.
Email: satirikotheatro@cytanet.com.cy
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609
ΕΙΣΟΔΟΣ: €13 (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65)
-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
31 Ιανουαρίου - 02 Φεβρουαρίου 2020
Σχετικά

"Οι 12 ένορκοι" στη σκηνή από την (ερασιτεχνική) θεατρική ομάδα 3ο κουδούνι
Το κλασικό αριστούργημα που καθηλώνει το κοινό

«Το Έντομο» του Tracy Letts από τη θεατρική ομάδα Anyhow Theatre Ensemble
Μια σκοτεινή, γεμάτη ένταση και απρόβλεπτες ανατροπές, ιστορία

«Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» επιστρέφει στην Κύπρο με μοναδικό after-show μπουφέ
Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία με τον Βαρνάβα Κυριαζή και τον Ανδρέα Αραούζο

Τα Τρία Γουρουνάκια στην Κύπρο: Η παράσταση που «χτίζει» την αυτοπεποίθηση των παιδιών!
Η πιο διαδραστική παιδική παράσταση, που παρουσιάζεται για 14η χρονιά στην Ελλάδα ερχόμαται στην Κύπρο!

“Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο”, της Μάρτα Μπουτσάκα
Η πρώτη παραγωγή της θεατρικής ομάδας άrtegω ανεβαίνει στη Λευκωσία

Η θεατρική ομάδα «12 και κάτι» ανεβάζει το έργο «Crimes of the Heart»
Η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, αναδεικνύοντας τη δύναμη– αλλά και την πολυπλοκότητα– των οικογενειακών δεσμών

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φθινόπωρο-χειμώνα στην Αθήνα
Η θεατρική χρονιά 2025-2026 με επαναλήψεις, νέες στέγες, ξένοι σκηνοθέτες και απρόσμενες συνεργασίες στην ελληνική πρωτεύουσα

«Κορίτσια Ημερολογίου»: Η τρυφερή κωμωδία επιστρέφει μετά την μεγάλη επιτυχία
Ξεκίνησε ήδη η προπώληση εισιτηρίων

20 θεατρικές παραστάσεις που φωτίζουν τη σκηνή της Κύπρου τον Οκτώβριο
Από μεγάλες παραγωγές της Ελλάδας μέχρι δημιουργίες Κυπρίων καλλιτεχνών, ο μήνας του θεάτρου υπόσχεται συγκινήσεις, γέλιο και προβληματισμό

Το Θέατρο Αντίλογος ανεβάζει το έργο του Μ. Παπαδόπουλου "Ποια Ευρώπη;"
Ένα έργο που αναρωτιέται που χάθηκε η ελευθερία, η ισότητα, η αποδοχή, η ανθρωπιά.
Από το Μόντρεαλ στη Λάρνακα: Η Once In a Blue Moon παρουσιάζει τη μαγευτική παράσταση “Η Σιωπή της Ουρανίας
Η αφήγηση βασίζεται εξ ολοκλήρου στη σωματική έκφραση και στην προβολή κειμένου

Το ILAND των Ody Icon & Alejjos επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο
Η παράσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης 2025 του Θεάτρου Ριάλτο