Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2020
Πρώτα και κύρια δεν πρέπει να... αγοράσουμε πανικό! Φτάνει να προμηθευτούμε τα χρειώδη για 14 ημέρες. Τι προτείνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και πώς συμπεριφέθηκαν οι Έλληνες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η λέξη «καραντίνα», αναγκαστικά, θα πρέπει να μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Αναπόδραστο για κάποιους από εμάς, αλλά και κοινωνικά επιβεβλημένο. Το τι θα κάνουμε μέσα στο σπίτι 14 ημέρες είναι ένα ζήτημα που ο καθένας θα κληθεί να το διαχειριστεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.
Αυτό, όμως, που είναι κοινό για όλους μας είναι τι θα τρώμε αυτό το διάστημα, καθώς επιβάλλεται να ξεχάσουμε τις εξορμήσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες. Τα πάντα πρέπει να προκύψουν εκ των ενόντων. Ό,τι έχουμε στο σπίτι. Από την άλλη, προκαλεί κακή εντύπωση η συνήθης επιδρομή στα σούπερμαρκετ.
Φαινόμενο που το είδαμε στην Ελλάδα, στην Κύπρο (σε κάποιες [εριπτώσεις), αλλά και όχι μόνο. Είναι μεν μια ανθρώπινη αντίδραση πανικού, αλλά καλό είναι να μετριάσουμε αυτό το φόβο, καθώς δεν έχουμε πόλεμο και ούτε θα φτάσουμε στο σημείο υποσιτισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα είναι να προμηθευτούμε τα χρειώδη όχι υπό το φόβο ότι θα πεινάσουμε, αλλά για να μην χρειαστεί να βγούμε εκτός σπιτιού τις ημέρες της αναγκαστικής καραντίνας. Σοφόν το σαφές.
Το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και όχι από εγωιστική ανάγκη να αισθανθούμε πως έχουμε τα πάντα στα ράφια μας. Άλλωστε, κακά τα ψέματα: ακόμη και 20 πακέτα μακαρόνια να πάρει κανείς και πάλι λίγα θα είναι αν επεκταθεί το μέτρο της απομόνωσης στο σπίτι. Λίγο κράττει δεν έβλαψε κανέναν.
Επί του πρακτέου: σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συνιστάται να αποθηκεύουμε προμήθειες τροφίμων για δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης επιβίωσης, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συνιστά να διατηρούμε μια προμήθεια τροφίμων και οικιακών προμηθειών, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίων και τις πάνες, αν έχετε μικρά παιδιά.
Ξηρά τροφή
Εκεί που θα πρέπει να πέσει το βάρος είναι στην ξηρά τροφή και στα κονσερβοποιημένα προϊόντα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν. Τα ξηρά αγαθά όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και η βρώμη θα πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο του αποθέματός, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider η Alyssa Pike, διαιτολόγος και διαχειριστής διατροφικών επικοινωνιών στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα.
Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε κονσέρβα που περιέχουν υγρό, όπως οι ντομάτες, τα φασόλια και ο τόνος. Το πλεονάζον υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρεύετε τα αποξηραμένα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά. (Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ανοιχτήρι κονσερβών.)
Είδη οικιακής υγιεινής
Σημαντικά είναι και τα τρόφιμα που μας κάνουν ευδιάθετους, όπως η σοκολάτα και ο καφές, ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Όπως ανέφερε πρόσφατα το Business Insider, τέτοια στοιχεία μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχική υγεία και στο ηθικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά προϊόντα οικιακής υγιεινής όπως σαπούνι, απολυμαντικό χεριών, χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, προϊόντα γυναικείας φροντίδας αλλά και πάνες. Απαραίτητα τουλάχιστον για 30 ημέρες είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας.
Κιτ πρώτων βοηθειών
Επιπλέον, προκειμένου να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνιστάται να διατηρείτε ένα κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι για να αντιμετωπίζετε κοινούς τραυματισμούς. Τέλος, κάποιοι που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι δήλωσαν στο Associated Press ότι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες και σειρές και να διαβάσουν μερικά βιβλία. Σε περίπτωση καραντίνας στο σπίτι βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα είδη διασκέδασης, όπως βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και μεριμνήστε για δραστηριότητες για τα παιδιά.
Στα δικά μας τώρα
Η έρευνα της RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη» συνέκρινε τα ποσά που ξόδεψαν οι Κύπριοι πολίτες φέτος από τις 24 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 15 Μαρτίου 2020 (διάρκεια 3 εβδομάδων) με τα αντίστοιχα περσινά ποσά από τις 25 Φεβρουαρίου 2019 έως και τις 17 Μαρτίου 2019. Συνολικά εξετάστηκαν οι τζίροι από τις πωλήσεις 110 προϊόντων που πωλούνται σε υπεραγορές και άλλα καταστήματα. Διαπιστώνεται στις υπό σύγκριση 3 εβδομάδες του 2019 ότι οι Κύπριοι καταναλωτές ξόδεψαν 13.204.350 ευρώ. Την ίδια περίοδο το 2020 το ποσό εξακοντίστηκε στα 17.356.839 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31%.
Το κλου βέβαια της έρευνας είναι το χαρτί υγείας, κοινώς κωλόχαρτο. Σημείωσε αύξηση 107% σε σχέση με πέρυσι.
Με βάση και τους πίνακες που παραθέτουμε, ο τζίρος στις υπεραγορές αυξήθηκε γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει φαγητό από έξω, ούτε πάει σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία. Επίσης δεν ταξιδεύει, είτε εκτός, είτε εντός Κύπρου. Άρα το 90%-95% της κατανάλωσης γίνεται από το σπίτι. Συνεπώς έχουμε μετατόπιση του όγκου πωλήσεων της πρώτης ύλης: α) από τους χώρους διασκέδασης ή αναψυχής στο σπίτι, β) από τους χώρους εργασίας στο σπίτι.
Όλα όσα παρείχε η εργασία ή αγόραζε κάποιος εν ώρα εργασίας (π.χ. χαρτί υγείας, σαπούνι, σνακ , καφέδες κ.λπ.) τώρα αναγκαστικά υποχρεούται να τα αγοράσει για να καλύψει όλες τις ανάγκες από το σπίτι. Λογικά θα πρέπει υπ’ αυτές τις συνθήκες να έχει μειωθεί η χονδρική αγορά που παρείχε σε όλους αυτούς τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις τα απαραίτητα και να μετατοπίστηκε στο λιανικό εμπόριο.
Είναι ξεκάθαρο από ορισμένες κατηγορίες, π.χ. μακαρόνια, χαρτί υγείας, ότι ο κόσμος καταφεύγει (σε όλες τις χώρες) στο λεγόμενο «panic buying» το οποίο οφείλεται στην έλλειψη καθαρής εικόνας σε σχέση με την πανδημία. Κάποιες κατευθυντήριες αρχές που έπρεπε να δοθούν από την αρχή σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει και συγκεκριμένα με το κλείσιμο των υπεραγορών άργησαν. Μόλις προχθές η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν κλείνουν οι υπεραγορές και τα φαρμακεία. Αν γινόταν ενωρίτερα ίσως οι αγορές των πολιτών να ήταν εντελώς διαφορετικές και σίγουρα πολύ πιο λογικές. Υπό τις συνθήκες πλέον του σπιτιού-αποθήκης αυτή η αύξηση στις προμήθειες θα έχει δύο πιθανά αποτελέσματα: α) Αύξηση του στοκ και συνεπώς πτώση του ψωνίσματος στις επόμενες μέρες / εβδομάδες / μήνα) γιατί μιλούμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού ο κόσμος αγόρασε ποσότητες που υπολογίζει ότι θα καταναλώσει χωρίς όμως να είναι σίγουρος γι’ αυτό. β) Περισσότερη κατανάλωση από τον κόσμο σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα στην κατανάλωση γάλακτος δεν υπάρχει αύξηση, γιατί το γάλα δεν είναι προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μετά από μερικές μέρες, ούτε μπορεί μια οικογένεια να αυξήσει τις ποσότητες που καταναλώνει. Αντίθετα σε κατηγορίες όπως μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς, ξηρούς καρπούς κ.λπ. παρατηρείται υπερκατανάλωση. Κατά τη διάρκεια ατελείωτων ωρών στο σπίτι το ένα μπισκότο μπορεί εύκολα να γίνουν δύο, με την κατανάλωση να ανεβαίνει κατά 50%. Η υπερκατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων, βέβαια, μπορεί να έχει και άλλα επακόλουθα τα οποία θα κληθούν να λύσουν οι διαιτολόγοι τους επόμενους μήνες.
Σχετικά
Αγγελία ζητά άτομα να σταθούν έξω από καταστήματα σε ουρά για το Black Friday
Με καλό μεροκάματο
Ο Δήμος Λευκωσίας ψάχνει να βρει και να βραβεύσει τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες της πόλης
O νέος μητροπολιτικός Δήμος Λευκωσίας, πρωτοπορεί φέτος με ένα μεγάλο διαγωνισμό που απευθύνεται στις επιχειρήσεις
Bazaar με επώνυμα καλλυντικά, αρώματα, μακιγιάζ, δώρα και άλλα με εκπτώσεις μέχρι 70%
Για τέσσερις μέρες μόνο στην Κρατική Έκθεση
Το ωράριο των malls της Κύπρου για την 28η Οκτωβρίου
Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοικτά την Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου
Ατρόμητη, συναρπαστική, σίγουρη για τον εαυτό της: αυτή είναι η γυναίκα της νέας συλλογής NO REGRETS, από την Answear.LAB
Η Συλλογή NO REGRETS είναι παράλληλα η απάντηση της Answear.LAB στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας
Το νέο Jumbo της Λευκωσίας ανοίγει τέλη Οκτωβρίου
Έτοιμο να μας υποδεχθεί το νέο υπερ-καταστήμα στην Κύπρο του ομίλου Jumbo
Γούρια 2025: Ο Παγκύπριος Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος “ΖΩΗ”, καλωσορίζει το νέο έτος 2025
Με το σύνθημα “Δώσε φως στη ΖΩΗ”
Kippy EVO: Αυτή είναι η απόλυτη συσκευή παρακολούθησης για σκύλους και γάτες
Ανησυχείτε μήπως ο αγαπημένος σας σκύλος ή γάτα περιπλανηθεί και χαθεί; Όχι πια!
"The Black Label": Μία πρωτοποριακή επίδειξη σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση της μάρκας στην Κύπρο
Μακριά από την τυπική πασαρέλα, η εκδήλωση περιλάμβανε έναν συναρπαστικό συνδυασμό cheerleaders, χορευτών και επαγγελματιών μοντέλων
«Fashion That Matters» με τη δημιουργική υπογραφή της Έφης Παπαϊωάννου
Το υπέροχο μπλουζάκι της φετινής εκστρατείας
Το ωράριο των malls της Κύπρου για την 1η Οκτωβρίου
Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοικτά την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου