News , Guide

Είναι ασφαλές να τρέχεις έξω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Οι ειδικοί απάντησαν

Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2020

Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας την αναβολή και την ακύρωση πολλών events – και πολλών άλλων μεγάλων γεγονότων – ίσως αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για την προσωπική σου υγεία και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προπόνησή σου.

Ο David Nieman, Dr.PH., καθηγητής υγείας στο Appalachian State University, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Επιδόσεων στην ερευνητική πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας και ο Brian Labus, Ph.D., MPH, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα του Las Vegas, απάντησαν στις πιο συχνές ερωτήσεις των “δρομέων”.

Είναι ασφαλές να τρέχω έξω;

Ναι – στην πραγματικότητα, είναι ασφαλές να τρέχεις έξω δεδομένου της κατάστασης. “Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζί και κάποιος φτερνιστεί ή βήξει, τα σταγονίδια φτάνουν σε αντικείμενα που αγγίζουν οι άνθρωποι”, εξηγεί ο Nieman.

Η καλύτερη επιλογή είναι να βγεις έξω και να τρέξεις με έναν υγιή φίλο σου και να απολαύσεις την ύπαιθρο. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να τρέχουν σε ψυχρότερο καιρό, φοβούμενοι την ασθένεια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. “Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αρρωστήσεις  πραγματικά από οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό, όταν τρέχεις σε κρύο καιρό”, λέει ο Nieman.

Πρέπει να αποφύγω να τρέχω με ομάδες;

“Η έκθεσή σου σε άρρωστα άτομα σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να είναι ελάχιστη”, λέει ο Labus. Όταν βρίσκεσαι σε μια ομάδα, θα μπορούσες να προστατεύσεις λίγο τον εαυτό σου με την εξάπλωση και την αποφυγή περιττών χειροκίνητων επαφών. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου, όταν επιστρέψεις σπίτι σου.

Μπορώ να τρέξω έξω αν είμαι σε καραντίνα;

Η λήψη 30 έως 60 λεπτών μέτριας έως γρήγορης δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να κρατήσει τους ιούς μακριά. Κατά τη διάρκεια μιας καραντίνας, ο Nieman προτείνει να κάνεις κάποια άσκηση όπου κι αν είσαι για να κρατήσεις υγιές το σωματικό σου βάρος. Οι ασκήσεις στο σπίτι είναι εξαιρετικός τρόπος να το κάνεις αυτό, εκτός κι αν είσαι άρρωστη και δεν έχεις ενέργεια.

Πρέπει να αποφύγω να αγγίζω κουμπιά κυκλοφορίας;

“Τα τελευταία δεδομένα με το νέο κορωνοϊό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί ιοί σε εξωτερικά αντικείμενα εξαιτίας της έκθεσης τους στο ηλιακό φως. Γενικά, τα εξωτερικά αντικείμενα θα πρέπει να έχουν μικρό ιό πάνω τους”, εξηγεί ο Nieman. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν κάποιος βήξει στο χέρι του κι αμέσως μετά αγγίξει κάποιο κουμπί και με τη σειρά σου εσύ αγγίξεις το κουμπί κυκλοφορίας. Αν πρέπει να αγγίξεις κάποιο αντικείμενο, μην αγγίζεις το πρόσωπό σου μετά ή ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήσε ένα γάντι, το μανίκι ή τον αγκώνα σου.

Μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί μέσω του ιδρώτα;

Σύμφωνα με το CDC, η μετάδοση του κορωνοϊού συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους και μέσω σταγονιδίων διαπαιρνώντας τις αναπνευστικές οδούς, που θα παραχθούν από το βήχα ή φτέρνισμα – όχι ιδρώτα.

Είμαι μεταδοτική αν δεν έχω συμπτώματα;

“Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα πλήρως για τον κορωνοϊό. Πιθανότατα να μολύνεσαι αμέσως πριν αρχίζεις να εμφανίζεις συμπτώματα, αλλά δεν ξέρουμε για ποια χρονική περίοδο και δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτική θα είσαι” , λέει ο Labus.
“Η κοινωνική απομάκρυνση είναι η απάντηση αυτή τη στιγμή”, λέει ο Nieman. “Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πόσο καιρό ζει ο ιός σε αντικείμενα και το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, να εξαπλώνεται εύκολα με βήχα, κολλώντας ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι είναι άρρωστοι. Για αυτό το λόγο το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου είναι τόσο σημαντικό. ”

Είναι το ανοσοποιητικό μου σύστημα πιο αδύναμο μετά το τρέξιμο ή μετά από μια σκληρή προπόνηση;

“Καθώς εξαντλείς τα αποθέματα γλυκογόνου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν λειτουργεί όπως κάνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι στις ώρες μιας σκληρής προπόνησης, αν έχεις εκτεθεί σε κάποιον που έχει αρρωστήσει, οι άμυνες του σώματός σου είναι χαμηλές”, λέει ο Neiman. Επιπλέον, το ψυχικό ή σωματικό άγχος που προκαλείται από πολύ σκληρή προπόνηση θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς τις πιθανότητές σου να αρρωστήσεις, εξηγεί ο Labus.

“Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους δρομείς να αποφύγουν τις μακριές, έντονες διαδρομές αυτή τη στιγμή, μέχρι να περάσουν όλα αυτά και να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο”, λέει ο Nieman. “Μην το παρακάνεις και να ανησυχείς περισσότερο για την υγεία σου παρά για τη γυμναστική.”

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις ή να ασκείσαι εντελώς. “Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε τα μακροχρόνια οφέλη του ανοσοποιητικού συστήματος να ξεπεράσουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες” λέει ο Labus.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close