Δημοσιεύτηκε στις 05 Δεκεμβρίου 2019
Ο Γιάννης Καρακάσης MW, είναι ένας απ’ τους τρεις Έλληνες Master of Wine, κι ένας από τους, μόλις, 382 Masters of Wine στον κόσμο. Ξέρει πολύ καλά τόσο το ελληνικό όσο και το κυπριακό κρασί, και το αποδεικνύει σε κάθε του βήμα!
Γι' αυτό κι εμείς, θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για το επάγγελμα και το πάθος του για το κρασί, τη διδασκαλία και τα σεμινάρια, αφού αυτός είναι και ο λόγος που θα επισκεφθεί το νησί μας στο άμεσο μέλλον.
Πώς άρχισε το ενδιαφέρον σας για το κρασί;
Πάντα μου άρεσε η κουλτούρα του κρασιού, το ότι δεν είναι απλά άλλο ένα ποτό. Το γεγονός ότι σε ένα ποτήρι κρασιού κρύβονται ιστορίες, αγωνίες, τέχνη και επιστήμη θεωρώ ότι είναι απολύτως συναρπαστικό. Όλο αυτό πρακτικά εξηγείται με τις επιλογές μου, όταν έκανα το μηχανογραφικό μου, στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών, δήλωσα μόνο δύο σχολές. Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ΤΕΙ Οινολογίας, οπότε μπορείτε να πείτε ότι το κρασί πάντα υπήρχε μέσα μου.
Ως πιλότος ελικοπτέρου είχατε αρκετές προκλήσεις; Με το κρασί ποιες ήταν οι προκλήσεις;
Πολύ ωραία ερώτηση. Ευχαριστώ πολύ. Στη διαδικασία για την απόκτηση του Master of Wine ήταν πάρα πολλές. Προφανώς οικονομικές σε κάτι που χρηματοδοτήθηκε 100% από εμένα γνωρίζοντας εξαρχής ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι 5%. Στη συνέχεια πρακτικές, να βρίσκω τα κρασιά σε μία δύσκολη εποχή οινικά στην Ελλάδα (τώρα υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές) αλλά και να διαχειριστώ το χρόνο σωστά. Το τελευταίο είναι και τώρα μία μεγάλη πρόκληση. Αν όμως δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, πράγμα που μου αρέσει ιδιαίτερα, η αληθινή πρόκληση είναι να πάμε το ελληνικό και το κυπριακό κρασί στο επόμενο επίπεδο.
Τι ακριβώς είναι ο MW και ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την κατάκτηση του τίτλου αυτού;
Ο τίτλος του Master of Wine δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να ασχοληθεί με όλες σχεδόν τις πλευρές του κρασιού. Κάποιοι είναι συγγραφείς, άλλοι σύμβουλοι ή έμποροι κρασιού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή ή την εκπαίδευση. Προσωπικά δραστηριοποιούμαι στο κομμάτι της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής σε όμιλο ξενοδοχείων/εστιατορίων/οινικών εταιρειών ενώ παράλληλα γράφω όποτε μπορώ. Ένα από τα τελευταία μου project είναι ο διαγωνισμός κρασιού 50 Great Greek Wines που βραβεύει τα 50 καλύτερα ελληνικά κρασιά.
Όσον αφορά τι απαιτείται μπορεί να μιλάμε αρκετή ώρα για αυτό. Ας πούμε όμως τις προϋποθέσεις για το πρακτικό κομμάτι της γευσιγνωσίας που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ζόρικο. Στρατηγική + καλή γευσιγνωσία + γνώση των κρασιών του κόσμου + καλή διαχείριση χρόνου + ικανότητα σύνθεσης επιχειρημάτων.
Πώς βρίσκετε το Κυπριακό κρασί;
Έχω γράψει πολλά κείμενα για το κυπριακό κρασί και υπάρχουν δεκάδες tasting notes στο σάιτ μου karakasis.mw. Το πιστεύω 100%, είναι ένα κρυμμένο μυστικό και ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί. Το κυπριακό κρασί δίχως αμφιβολία είναι σε άνοδο.
Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνικού οίνου, ποιες οι προκλήσεις και οι τάσεις του καταναλωτή;
Αυτή είναι μία γεμάτη και σύνθετη ερώτηση. Βλέπω το μέλλον αισιόδοξα με την προϋπόθεση της διατήρησης της υψηλής ποιότητας και της ενδυνάμωσης του μηνύματος για τις ιδιαιτερότητες των κρασιών μας. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουμε και άλλα κεφάλαια στο αφήγημα του ελληνικού κρασιού εκτός της Σαντορίνης. Οι τάσεις των upscale καταναλωτών στους οποίους απευθύνεται το ελληνικό κρασί συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα των κρασιών terroir που παράγουμε.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WSET, (το οποίο σας φέρνει και στην Κύπρο), πώς θα βοηθήσει το WSET τον Κύπριο επαγγελματία και τον κονοσέρ;
Το WSET δίνει ένα πλαίσιο με δομή και ουσία στους σπουδαστές του. Δίνει ένα σημείο αναφοράς σε ένα χαοτικό οινικό κόσμο με παγκόσμια αναγνώριση (world wide recognition). Στόχος για παράδειγμα του LEVEL 1 είναι η απόκτηση από όσους εργάζονται στη βιομηχανία των Οίνων και των αποσταγμάτων, μιας βασικής εξοικείωσης με τα κύρια είδη και στυλ κρασιών. Με το πέρας του, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις πελατών και να παρέχουν συμβουλές για το σερβίρισμα του κρασιού. Χωρίς αυτό κάποιος που εργάζεται στο χώρο του κρασιού είναι σαν να προσπαθεί να οδηγήσει αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα. Ο ρόλος λοιπόν του First Growth Wine School δεν είναι απλά σημαντικός αλλά θα έλεγα κομβικός στην εξέλιξη του κλάδου.
Τι έχετε να πείτε για τους επαγγελματίες οινοχόους στην Κύπρο;
Είναι καλοί μου φίλοι και στυλοβάτες του ποιοτικού κρασιού. Να μην σταματήσουν να μαθαίνουν από τη μία, από την άλλη να μην πιστέψουν ποτέ ότι ξέρουν. Ο κόσμος του κρασιού το διαψεύδει αυτό καθημερινά.
Ποια θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα ποικιλία, σε Κύπρο, Ελλάδα και παγκόσμια, καθώς και ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα οινική περιοχή τώρα;
Είναι όλες παιδιά μου, δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Και ξέρετε κάτι; Δεν υπάρχει καλή και κακή ποικιλία, υπάρχει το πόσο καλά την ερμηνεύει ο κάθε οινοποιός στο αμπέλι και στο οινοποιείο.
Η κάθοδός σας στην Κύπρο, με ποια αφορμή γίνεται;
Έχοντας μία σφαιρική εικόνα του κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήθελα να προσφέρω στην κυπριακή οινική βιομηχανία προάγοντας την εκπαίδευση και το ποιοτικό κρασί μέσω του First Growth Wine School.
Ο Γιάννης Καρακάσης είναι ένας από τους 382 Masters of Wine στον κόσμο. Είναι συγγραφέας κρασιού για πολλά περιοδικά και ο ιδρυτής του karakasis.mw που ασχολείται με το ελληνικό κρασί σε καθημερινή βάση. Έχει δημοσιεύσει το πρώτο βιβλίο του το 2017, με τίτλο "Οι αμπελώνες και τα κρασιά της Ελλάδας 2017 '' (e-book Αγγλική έκδοση) και το 2018 'Τα "φυσικά" κρασιά στην Ελλάδα' (ελληνική έκδοση). Είναι επίσης σύμβουλος για πολλές επιχειρήσεις που προωθούν το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο. Ως μάλιστα ένας άνθρωποςπου είναι πολύ παθιασμένος με τη διδασκαλία και την εκπαίδευση, ο Γιάννης οργανώνει και συμμετέχει σε σεμινάρια και bootcamps τους μαθητές του Master of Wine, ακαδημαϊκά Masterclasses και γευσιγνωσίες για αρχάριους. Προωθεί το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο ενώ είναι συνιδιοκτήτης της σχολής κρασιού First Growth στην Κύπρο. Τέλος, είναι κριτής ελληνικών και κυπριακών κρασιών στο διαγωνισμό Decanter.
Σχετικά

Επέστρεψε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια για φαγητό στις όμορφες Πλάτρες
Πάμε ξανά για πέστροφα και σούβλα, κάτω από ένα ψηλό δέντρο

Η Εύα φτιάχνει θεσπέσια πάβλοβα, fudge brownies, cupcakes με βουτυρόκρεμα και lemon curd στο εργαστηριο της στη Μακαρίου
Δημιουργίες που θα σε εντυπωσιάσουν από μία pastry chef που φτιάχνει γλυκά με... προσωπικότητα

Η κρεατοφαγία στα καλύτερά της σε ένα εστιατόριο-εμπειρία
ο εστιατόριο συνδυάζει εξαιρετική ποιότητα κρέατος, φρέσκα θαλασσινά και μία μοναδική κάβα κρασιών, προσφέροντας μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία

Μπουφέ την Κυριακή σε 10 όμορφα εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η επιτομή του fine dining σε δύο διαστάσεις βρίσκεται στη Λεμεσό
Σε αυτό το εστιατόριο θα ζήσεις την απόλυτη εμπειρία υψηλής γαστρονομίας

Fine dining à la Chypriote σε ένα εστιατόριο συνώνυμο της υψηλής γαστρονομίας και αισθητικής
Το μενού γευσιγνωσίας του προσφέρει μια τυφλή εξερεύνηση

Θα ανταμώσουμε και φέτος με το κυπριακό κρασί, σε μία μεγάλη γιορτή!
15 οινοποιοί από όλη την Κύπρο, γηγενείς ποικιλίες & αυτόριζα αμπέλια, 6.000 χρόνια αμπελουργικής ιστορίας...

Πάμε για πρωινό σε ένα υπέροχο πάρκο στο βουνό
Στο μαγευτικό τοπίο του Adventure Mountain Park μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές δραστηριότητες, αλλά και πρωινό!

6 food trucks "διδάσκουν" το λαχταριστό street food στη Λευκωσία
Είτε ψάχνεις για ένα γρήγορο γεύμα στον δρόμο είτε για μια νέα γευστική εμπειρία, τα food trucks της πρωτεύουσας σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή

Το Amber and Joe άνοιξε ένα (υπέροχο) καφέ στο κέντρο της Λευκωσίας
Και συγκεντρώνει ήδη όλη την πόλη εκεί!

15 ταβερνούλες στην ορεινή Κύπρο γίνονται το σαββατοκύριακο η καλύτερη αφορμή για εξόρμηση
Ο ανοιξιάτικος καιρός ανοίγει την όρεξη για φαγητό στο βουνό σε όμορφα ταβερνάκια με κυπριακή κουζίνα

O Βαγγέλης Λιοτατής αφηγείται την 77χρονη ιστορία της εμβληματικής ταβέρνας "Βαγγέλης" (Podcast)
Παιδί της 5ης γενιάς, ο Βαγγέλης θυμάται και εξομολογείται στο 5ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα όσα έζησε παιδί στις κουζίνες και όσα ονειρεύεται σήμερα ως ένας εκ των συνεχιστών της θρυλικής ταβέρνας του Πρωταρά