Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2020
Ο φονικός νέος κορωνοϊός, που σαρώνει την υφήλιο, δεν θα εξαλειφθεί, λένε κορυφαίοι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνοντας ότι ο SARS-CoV-2 θα επιστρέφει κάθε χρόνο.
Συμφωνώντας με την άποψη συναδέλφων τους ανά την υφήλιο ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί πιθανότατα σαν την εποχική γρίπη η ομάδα των Κινέζων ιολόγων και ερευνητών υποστηρίζει, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου χθες Δευτέρα στο Πεκίνο, ότι είναι απίθανο ο SARS-CoV-2 να εξαφανιστεί όπως έκανε πριν από 17 χρόνια ο συγγενικός ιός του SARS, αφού είναι ύπουλος και μολύνει ορισμένους ανθρώπους χωρίς να τους προκαλεί ορατά συμπτώματα, όπως ο πυρετός. Αυτή η ομάδα των λεγόμενων ασυμπτωματικών φορέα καθιστά δύσκολη την πλήρη αναχαίτιση της διασποράς, αφού μεταδίδει την Covid-19 εν αγνοία της.
Στην περίπτωση του SARS όσοι μολύνθηκαν νόσησαν βαριά και από τη στιγμή που τέθηκαν σε καραντίνα ο ιός σταμάτησε να εξαπλώνεται. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ωστόσο, στην Κίνα εντοπίζονται καθημερινά δεκάδες ασυμπτωματικά κρούσματα του κορωνοϊού, μολονότι η επιδημία έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο χάρις στα περιοριστικά και εν πολλοίς πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνουν εκεί οι Αρχές. «Πιθανότατα θα είναι μια επιδημία που θα συνυπάρχει για πολύ διάστημα με τους ανθρώπους, θα γίνει εποχική και θα διατηρείται στους ανθρώπινους οργανισμούς», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, Ζιν Κι.
Κινέζοι ειδικοί: Μικρές πιθανότητες να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα το καλοκαίρι
Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές και κυβερνήσεις ανά την υφήλιο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός είναι απίθανο να εκριζωθεί παρά τα lockdown, που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία. Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτραπεί μια ελεγχόμενη εξάπλωση του ιού σε νεότερους πληθυσμούς, όπως εκείνος της Ινδίας, ενώ κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, απέφυγαν να υιοθετήσουν σκληρά περιοριστικά μέτρα.
O Άντονι Φάουτσι, ο επιφανής λοιμωξιολόγος που έχει αναλάβει να «ξελασπώσει» τις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, είπε τον περασμένο μήνα ότι η Covid-19 μπορεί να εξελιχθεί σε εποχική νόσο, επικαλούμενος κρούσματα που καταγράφονται τώρα σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου καθώς μπαίνουν στον χειμώνα. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από 210.000 έχουν χάσει τη μάχη λόγω της πανδημίας.
Κι ενώ ορισμένοι, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η ζέστη το καλοκαίρι θα φρενάρει τον κορωνοϊό, οι Κινέζοι ειδικοί είπαν χθες ότι δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής αποδείξεις για κάτι τέτοιο. «Ο κορωνοϊός είναι ευαίσθητος στη ζέστη, αλλά όταν εκτίθεται στους 56 βαθμούς Κελσίου επί μισή ώρα και δεν πρόκειται να ζεστάνει τόσο πολύ ο καιρός», επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων της Πανεπιστημιακής Πρώτης Κλινικής του Πεκίνου, Γουάνγκ Κικιάνγκ. «Άρα, ακόμη και το καλοκαίρι, είναι μικρές οι πιθανότητες να μειωθούν παγκοσμίως σε σημαντικό βαθμό τα κρούσματα ».
Πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση
TUS Airways: Οι νέοι, υπέροχοι προορισμοί που θα μας ταξιδέψει
Η TUS Airways ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την προσθήκη ακόμη ενός αεροσκάφους Airbus A320, το οποίο αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο-κόσμημα της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εδραιώνει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με το MERAVIA – Leonardo Limited Edition
Η ευρωπαϊκή πόλη που ανακηρύχθηκε ως η πιο πολύχρωμη στον κόσμο -Ποιες άλλες είναι στη 10άδα
Σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική εμπειρία συνδέεται με την εικόνα μια νέα μελέτη από την JustCover επιχειρεί να αναδείξει τις πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου
5* Premium All-Inclusive Imperial Island Resort: Μία όαση οικογενειακών αναμνήσεων άνοιξε στην Πάφο
Οι φετινές διακοπές στο 5* Imperial Island Resort ξεκινούν με 35% έκπτωση και δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Harry Potter: Το HBO ανανέωσε από τώρα τη δεύτερη σεζόν - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα
Η πρώτη σεζόν της σειράς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2026
Καιρός: Έρχεται μίνι καλοκαίρι
Ανεβαίνει αισθητά από σήμερα η θερμοκρασία–Περαιτέρω άνοδος τις επόμενες μέρες
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου