Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2020
Αργεί ακόμη η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων στην Κύπρο, που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού με υπουργική απόφαση- τόσο για τα εποχικής όσο και τα συνεχούς λειτουργίας.
Τη δική τους εικόνα της κατάστασης δίνουν στον «Φ» οι διάφορες τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Πολλές οι ανησυχίες, πολλές οι σκέψεις και πολλές οι εισηγήσεις, που ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, δεν προσφέρουν κάτι κι αποτελούν μια τρύπα στο νερό. Διότι είναι τόσοι πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες και τα άγνωστα δεδομένα που οι όποιες εκτιμήσεις θα πέσουν έξω. Οι ξενοδόχοι συγκλίνουν στο ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη υπομονή και πειθαρχία ώστε η επόμενη μέρα να έρθει όσο πιο ομαλά γίνεται.
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, χωρίς όμως να ξέρουμε το πότε. «Ακούμε σκέψεις για άνοιγμα τον Ιούνιο και Ιούλιο, ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο καθότι δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα ασφάλειας, αλλά ούτε και οι αερογραμμές έχουν ανακοινώσει πτητικό πρόγραμμα στην Κύπρο. Κανένας δεν ξέρει πότε θα ανοίξουμε», σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης.
«Πιστεύω ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με χαμηλές πληρότητες. Η έλλειψη πληροφοριών μας δυσκολεύει στο να κάνουμε εκτιμήσεις για τον αριθμό των τουριστών. Εξαρτάται από ποιες αεροπορικές εταιρείες θα πετάξουν στην Κύπρο, ενώ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι και οι δύο κύριες μας αγορές (Βρετανία – Ρωσία) και να έρθουν, δεν θα το κάνουν σύντομα», επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.
«Από την άλλη μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κι Αίγυπτο θα βγουν εκτός φέτος για πολλούς λόγους. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει πριν τον Σεπτέμβριο, η Ιταλία είχε μεγάλα προβλήματα με τον ιό, ενώ η Τουρκία και η Αίγυπτος λειτουργούν με πλήρη έλλειψη πληροφοριών άρα ο κόσμος δεν μπορεί να νιώσει εμπιστοσύνη. Είναι η ευκαιρία της Κύπρου νοουμένου υπάρχουν οι πτήσεις», κατέληξε.
Εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, ο Χάρης Θεοχάρους ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο, πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, αν και όπως σημείωσε, τον προβληματίζει η εθνοκεντρική πολιτική κάποιων κρατών. «Βλέπω μια εθνοκεντρική πολιτική από χώρες από τις οποίες θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε τουρίστες με την προτροπή στους πολίτες τους για να μείνουν στις χώρες τους. Δημιουργεί ένα περαιτέρω πρόβλημα τουλάχιστον για το 2020 στην χώρα μας αφού εμείς εξαρτόμαστε από χώρες του εξωτερικού», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρους.
Ερωτηθείς για την προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών, είπε ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ωστόσο, σημείωσε ότι όλα πλέον είναι εφικτά. «Η τουριστική βιομηχανία έχει αντοχές, διορατικότητα κι φαιά ουσία ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν. Το 2020 θα είναι η πιο δύσκολη τουριστική χρονιά που πέρασε η Κύπρος κι από το 2021 ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Όμως όλα εξαρτώνται από την δημόσια υγεία. Για να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης η δημόσια υγεία θα πρέπει να είναι ασφαλής», σχολίασε. Ερωτηθείς για τις διαφορετικότητες στην τουριστική κίνηση των επαρχιών, ο κ. Θεοχάρους απάντησε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι «πουλούμε» την Κύπρο και μετά τον προορισμό (π.χ. Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο ή Αγία Νάπα). Η ζήτηση πρέπει να δημιουργηθεί για την Κύπρο», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας σχολίασε ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά για να κάνουμε λόγο για άνοιγμα των ξενοδοχείων. «Άλλο επιτρέπεται το άνοιγμα ξενοδοχείων κι άλλο αν μπορεί το ξενοδοχείο να ανοίξει. Χρειάζονται πτήσεις και αυτό είναι που περιμένουμε να ακούσουμε», σχολίασε ο κ. Τάκκας. «Είναι δώρον άδωρον να ανοίξει ένα ξενοδοχείο χωρίς το άνοιγμα των αεροδρομίων», ανέφερε. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τάκκας απάντησε ότι τα ξενοδοχεία που κάνουν ανακαινίσεις θα συνεχίσουν να τις κάνουν με τις επικείμενες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως, ο υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την εκτίμηση ότι η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μπορεί να ανοίξει δειλά-δειλά εντός Ιουλίου. Όσον αφορά τις πιθανές τουριστικές αγορές για την Κύπρο φέτος, όπως είπε, υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι πχ. Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ.
Παράλληλα, ο Σάββας Περδίος ανέφερε ότι η Ισπανία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία υπέγραψαν σχετική Διακήρυξη υποστηρίζοντας την εκπόνηση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης προς υποστήριξη του τουρισμού, ειδικά για τα Κράτη Μέλη που είτε στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, είτε ορισμένες περιοχές τους χρήζουν περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης για την επιβίωσή τους. Με πρόταση της Κύπρου περιλήφθηκαν στη Διακήρυξη, ως περιοχές οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο, πέραν των παράκτιων περιοχών, οι περιοχές της υπαίθρου και των ορεινών.
*Kεντρική φωτογραφία: Almyra Hotel, Πάφος
Σχετικά

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες


Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.

Δωρεάν ποδήλατα για έως και 1 ώρα την ημέρα (για μία εβδομάδα), στη Λεμεσό
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Τζόρτζιο Αρμάνι: Η σφραγίδα του στυλ στη μεγάλη οθόνη και τα κοστούμια σε αξέχαστους χαρακτήρες
Δείτε αναλυτικά τις ταινίες και τους ηθοποιούς που έντυσε σε αγαπημένους ρόλους

Ακυρώνει την τελετή βράβευσης του Τομ Χανκς η Στρατιωτική Ακαδημία West Point
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των συνεχών παρεμβάσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Moonwalk: 15.000 επισκέπτες, 30 μουσικές σκηνές, πάνω από 123 καλλιτέχνες, ένα εντυπωσιακό θέαμα!
Όλα όσα έζησαν οι επισκέπτες του Πρωταρά το βράδυ της Κυριακής

Διαδρομή στις 15 εκκλησίες και τα ξωκλήσια του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο
Με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, ένα οδοιπορικό πίστης και παράδοσης στις εκκλησίες που τιμούν το σύμβολο της χριστιανοσύνης