Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2020
H ζέστη του καλοκαιριού δεν θα σώσει από μόνη της το βόρειο ημισφαίριο από την πανδημία του κορωνοϊού, τόνισαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον σε έρευνα τους που δημοσίευσαν χθες, Δευτέρα, στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Στατιστικές έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες εντόπισαν μια κάποια σχέση μεταξύ του κλίματος και της επιδημίας: όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.
Όμως οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε τη βιολογική σχέση μεταξύ του κλίματος και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την covid-19.
Τα μοντέλα που δημοσιεύθηκαν στο Science δεν αντικρούουν τα προηγούμενα ευρήματα, όμως τα θεωρούν αμελητέα προς το παρόν.
“Προβλέπουμε ότι τα πιο ζεστά και υγρά κλίματα δεν θα καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας”, εξήγησε η βασική συντάκτρια της έρευνας Ρέιτσελ Μπέικερ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρίνστον.
Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κορωνοϊών και της γρίπης, όμως αυτοί οι παράγοντες μοιάζουν να έχουν μικρή επίπτωση στην εξέλιξη του νέου κορωνοϊού σε σχέση με έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό: τη μικρή συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν προβληθεί παραμένει αρκετά μεγάλος ώστε να διασφαλίζει τη γρήγορη μετάδοση της covid-19.
“Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες”, πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Απουσία εμβολίου ή θεραπείας, ο νέος κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μολύνει σταδιακά ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μόνο αφού συμβεί αυτό, θα μπορέσει να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως οι άλλοι κορονοϊοί.
“Οι άλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί, όπως αυτός που προκαλεί το συνάχι, εξαρτώνται πολύ από εποχικούς παράγοντες και εξαπλώνονται κυρίως τον χειμώνα”, δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Γκρένφελ. “Αν, όπως είναι πιθανό, ο νέος κορωνοϊός είναι επίσης εποχικός, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα μετατραπεί σε χειμερινό ιό εφόσον γίνει ενδημικός στον πληθυσμό”.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε πολλά σενάρια για τον SARS-CoV-2 βάσει των όσων έχουν παρατηρηθεί για τον ιό της γρίπης και δύο γνωστούς κορωνοϊούς που προκαλούν το συνάχι, προσομοιώνοντας τι θα συμβεί σε διαφορετικές περιοχές της Γης, με διαφορετικές θερμοκρασίας και επίπεδα υγρασίας.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τροπικές περιοχές και οι περιοχές με ισημερινό κλίμα θα πρέπει να προετοιμαστούν για σοβαρές επιδημίες και ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν θα περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων”, κατέληξαν οι ερευνητές.
Σχετικά

Κώστας Λυχναράς: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών


Αυτό το ελληνικό νησί συνδυάζει χαλάρωση και δράση — ήρθε η στιγμή να το προσθέσεις στη travel list σου
Ανακάλυψε την ήρεμη πλευρά της περιπέτειας

Σε εκκρεμότητα η νέα ΜΕΝΝ
Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και την ακριβή ημερομηνία παράδοσης του Έργου

Ένας «υποτιμημένος» μεσογειακός προορισμός ανακηρύχθηκε το καλύτερο μέρος για φέτος το καλοκαίρι
Το HelloSafe , μια ιστοσελίδα σύγκρισης ασφαλειών, έκανε την έρευνα και κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα

Η καρδιά του καλοκαιριού, χτυπά φέτος στο (φωτισμένο) Fig Tree Bay
Το νέο instagrammable spot στο νησί του Fig Tree Bay φωτίστηκε

Ανεβαίνουν στους 30 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία σήμερα – Έρχεται άνοδος τις επόμενες ημέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Το Elysium ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης
Η μοναδική κυπριακή παρουσία στη λίστα “Best of the Best - Top Europe” του Tripadvisor

Η "εικόνα" των κατασκηνωτικών χώρων της Κύπρου που πρέπει να προβληματίσει
Θα πάμε φέτος για camping;

Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε έναν νέο προορισμό για απευθείας πτήσεις από Λάρνακα
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυο της στη Λάρνακα με νέο δρομολόγιο και τιμές από €19,99 από αυτόν τον Οκτώβριο

Lady’s Mile και Κούριο: Οι δύο υπέροχες παραλίες της Λεμεσού που αλλάζουν
Στόχος, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των λουομένων, αλλά και η σταδιακή αποκατάσταση της λαϊκότητας της δημοφιλούς παραλίας Lady’s Mile

Αγία Σοφία: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αποκατάσταση στα 1.500 χρόνια ιστορίας της
Οι εργασίες δεν εντατικοποιήθηκαν μόνο για τη σεισμική θωράκιση του μνημείο