Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2020
Κάθε πρόσωπο και μια ιστορία. Κάθε εικόνα και ένας μεγάλος αγώνας. Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την επίσκεψή τους στην έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.
Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν τώρα μπορούν, καθώς η έκθεση ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για το κοινό, για τελευταία φορά, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Η έκθεση αποτελεί ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που «ψηλαφεί» τις ματωμένες πτυχές της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρουσιάζει το μεγαλείο της ψυχής όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την επιβίωση και την αξιοπρέπεια. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αποτίει φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους που αγωνίστηκαν κατά του Ναζισμού.
Διαδικτυακές παράπλευρές δράσεις
Στο πλαίσιο των παράπλευρων δράσεων της έκθεσης θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο δύο διαδικτυακές διαλέξεις της Δρος Αναστασίας Γιάγκου με τίτλο: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Οι διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες στο κοινό στη σειρά ηχητικών διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο «Μίλα μου ιστορικά». Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και του British High Commission στη Λευκωσία.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια BPR Cultural Management, και τα κείμενα υπογράφουν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.
Λόγω της πανδημίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της υγείας του κοινού, τηρουμένων των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10:00 - 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
Facebook: Boccf
Σχετικά
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα