Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2020
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγκαινιάζει μια νέα διαδικτυακή σειρά ηχογραφημένων διαλέξεων και συνεδρίων με τίτλο «Μίλα μου Ιστορικά».
Μία σειρά διαλέξεων από έγκριτους επιστήμονες για διάφορα κυπρολογικά θέματα που σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος αλλά και άλλα κυπρολογικά θέματα από όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας, οι οποίες παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αφορούν όλους. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή. Τα επεισόδια της σειράς θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο YouTube, στο Facebook και στην ιστοσελίδα.
H σειρά εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου 2020 με τη διάλεξη της Δρος Αναστασίας Γιάγκου για την περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα», με τίτλο: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα ακολουθήσει και δεύτερη διάλεξη της Δρος Γιάγκου με τίτλο: «Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θεματική Διαλέξεων:
O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ο Πόλεμος μετέβαλε άρδην τα δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις οι οποίες, μαζί με άλλες εξελίξεις, οδήγησαν κατά τη δεκαετία του 1950 στο ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στη βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά την περίοδο 1939-1945. Θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η συμβολή των Κυπρίων στον Πόλεμο επηρέασε τη στάση των Βρετανών στα πολιτικά πράγματα του τόπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αναβίωση του ενωτικού κινήματος, μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η δεύτερη διάλεξη θα εστιάσει στην πολυσχιδή δράση μίας κορυφαίας φυσιογνωμίας της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου, του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο παρουσιάσεις συμπληρώνουν την έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περιλαμβάνει (ενδεικτικά):
1. Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Δρ Aναστασία Γιάγκου, Ιστορικός.
2. Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης, Δρ Γιώργος Παπαντωνίου, Eρευνητής και Δρ Christine E. Morris, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, Trinity College Dublin.
3. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στην τέχνη του Βυζαντίου, Δρ Ανδριανή Γεωργίου, Bυζαντινολόγος.
4. Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945, Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια.
5. H εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974, Δρ Μαριλένα Βαρνάβα, Νομικός – Ιστορικός.
6. Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974, Δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Ιστορικός.
Σύντομο βιογραφικό της πρώτης ομιλήτριας:
Η Αναστασία Γιάγκου είναι ιστορικός (PhD, University of London). Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται η μονογραφία με τίτλο ‘Cyprus in World War II: Politics and Conflict in the Eastern Mediterranean’ (I.B.Tauris, 2010). Επίσης, κύρια επιμελήτρια των συλλογικών τόμων (με G. Kazamias, R.Holland) ‘The Greeks and the British in the Levant, 1800-1960: Between Empires and Nations’ (Routledge, 2016) και (με Α. Heraclidou) ‘Cyprus from Colonialism to the Present: Visions and Realities. Essays in Honour of Robert Holland’ (Routledge, 2017). Κατά την περίοδο 2008-2017 υπηρέτησε ως Ειδική Επιστήμονας διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο). Aπό τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος.
Για πληροφορίες: 22 128157
Σελίδα: www.boccf.org
Youtube: Bank of Cyprus Cultural Foundation
Facebook: Boccf
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Δευτ. – Κυρ. 10:00 - 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Σχετικά
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας σας προσκαλεί να υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα στο Παραλίμνι με Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και ΟΝΕ!
Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι
Όλα όσα θα γίνουν φέτος τα Χριστούγεννα στη Λευκωσία
Πληθώρα εκδηλώσεων και φέτος από τον Δήμο της πρωτεύουσας
Το μαγικό Χωριό των Αγγέλων ζωντανεύει τα φετινά Χριστούγεννα στο Κίτι
Ας αφεθούμε στη μαγεία των εορτών και να ανακαλύψουμε τη χριστουγεννιάτικη ομορφιά στους φωτεινούς δρόμους, τις γειτονιές, την πλατεία Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το πάρκο Παναγίας Αγγελόκτιστης
Μάθαμε πότε ανοίγει το χριστουγεννιάτικο χωριό του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό
Δες πως θα γιορτάσουμε φέτος τα χριστούγεννα
Έρχεται το 3ο Χριστουγεννιάτικο Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου
Μια διαδρομή 90 περίπου χιλιομέτρων με 5 δοκιμασίες ακριβείας
Όλα όσα θα ζήσουμε φέτος στα 8 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου που βάζουν τα γιορτινά τους
Πάμε να ζήσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων
«Unshaping the Unseen»: Μια έκθεση με 23 γλυπτά που εξερευνά μια ομορφιά που εκτείνεται πέρα από το ορατό
Η αισθητική δεν αφορά μόνο την επιφανειακή γοητεία
Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κυπερούντας 2024-2025: Εδώ που η μαγεία ζωντανεύει!
Ζήστε την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Ένα τριήμερο γεμάτο γιορτινές δραστηριότητες, αγάπη και φως στο Aphrodite Hills Resort
Tο Aphrodite Hills Resort στηρίζει τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή
56 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά μας υποδέχονται και μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα των γιορτών
Ο Αρακαπάς ετοιμάζει χριστουγεννιάτικο χωριό με πολλές εκπλήξεις
Ζήσε τη μαγεία των γιορτών
Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φαγητό
Όλα τα έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό