Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2020
Με επιστολή τους προς τους Υπουργό Υγείας, Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τα μεγάλα κλειστά θέατρα της Κύπρου (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) ενώνουν δυνάμεις και αιτούνται την επανεκκίνηση των κλειστών θέατρων.
Στην επιστολή τους, μεταφέρουν τις ευχαριστίες τους προς την κυβέρνηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις άνισες μάχες κατά του κορωνοϊού που κέρδισαν μέχρι σήμερα, και παρακαλούν για την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος επανεκκίνησης της λειτουργίας των κλειστών θεάτρων σωστά, πάντα βαθμιαία και ελεγχόμενα, με σύνεση και υπευθυνότητα.
Τα πέντε μεγάλα θέατρα καταθέτουν ενδεικτικό πρωτόκολλο για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών θεάτρων και παραθέτουν στοιχεία (Πηγή: Screen Daily) που δείχνουν ότι 19 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τα κλειστά θέατρα και κινηματογράφους. 13 μάλιστα από αυτές τις χώρες είναι σε δυσμενέστερη επιδημιολογικά θέση σε σχέση με την Κύπρο (Πηγή: Worldometers.info). Επισημαίνουν επίσης ότι:
1. Ο έλεγχος του κοινού κατά την προσέλευση, την παραμονή και την αποχώρηση από το θέατρο είναι πάγια τακτική των θεάτρων για χρόνια τώρα. Τα μεγάλα θέατρα απασχολούν 6-8 άτομα στην ταξιθεσία, στο θυρωρείο και τη διαχείριση χώρων κοινού, ως θέμα ρουτίνας. Αυτά τα άτομα έχουν την ευθύνη για την προσέλευση και αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού θεατών αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία τους κατά τη διάρκεια της παραμονής του θέατρο. Οι πλείστοι από τους ταξιθέτες είναι πιστοποιημένοι πρώτοι βοηθοί.
2. Ειδικά τα μεγαλύτερα θέατρα (>500 θέσεων ) παρέχουν την ευχέρεια, λόγω μεγέθους, για επαρκή κοινωνική αποστασιοποίηση που υπερκαλύπτει το σχετικό πρωτόκολλο για τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων (ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα) ώστε ακόμα και με διάθεση μόνο του 50% των θέσεων τους να προκύπτει ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που δύναται να επανεκκινήσει τις δράσεις πολιτισμού στην Κύπρο.
3. Η 14η Ιουλίου, η ημερομηνία που έχει τεθεί για την λειτουργία των κλειστών θεάτρων/ κινηματογράφων, είναι ουσιαστικά άχρηστη γιατί συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη της περιόδου διακοπών και την παύση των όποιων δράσεων εντός των θεάτρων. Αυτό σημαίνει ότι, τα κλειστά θέατρα οδηγούνται σε μια καταστροφική 6μηνη (σχεδόν) νεκρή περίοδο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα επαναλειτουργήσουν.
Σχετικά
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Δωρεάν παράσταση για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή, "Το Γατάνιν"
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Ο Χαμπής Δαμιανού συνεχίζει τις παραστάσεις για "Να σπάσει ο πάγος"
Προπώλησης της 2ης του σόλο stand-up comedy παράστασης

"Ξενες Γυναίκες πρόσφυγες": Το έργο-ύμνος προς την γυναίκα που ταλαιπωρείται από τον πόλεμο
Το βιβλίο της Όλγας Καζάκου Τσιάρα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από την Βαλεντίνα Σοφοκλέους