25 October-9 November 2013
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

"Η Μυθολογία της καθημερινότητας" του Μάριου Βαρελλά

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από τις γκαλερύ ο Μάριος Βαρελλάς έρχεται στην Λευκωσία να εκθέσει μια σειρά από εντελώς νέα έργα

Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2013

Αφηγείται τις ιστορίες του αντλώντας πάντοτε τις πηγές του από τα ανθρώπινα και τα καθημερινά τους θέματα. Η αποτύπωση που θέλει να δώσει έχει ιδεαλιστικό και ιδανικό χαρακτήρα, με τις προεκτάσεις αυτών. Αν και το έργο του Βαρελλά δεν μπορεί να καταταχτεί σ’ ένα συγκεκριμένο κίνημα τέχνης, ένας διάχυτος σουρεαλισμός παρατηρείται στις συνθέσεις του. Τα έργα πραγματεύονται σκηνές από την καθημερινότητα και σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Η Μυθολογία σαν θέμα συγκινούσε από παλιά τον καλλιτέχνη γιατί ακριβώς οι εξιστορήσεις της κινούνται μεταξύ του πραγματικού και του σουρεαλιστικού. Αντλεί τα θέματα του με φιλοσοφική διάθεση και θέτει ερωτήματα που προσδιορίζουν τη πάλη του θείου με το γήινο και την αναζήτηση της πραγματικής αλήθειας των πραγμάτων. Η Λήδα με τον Κύκλο το χρυσόμαλλο δέρας, η θεά Άρτεμης και άλλα.

Άξονας αναφοράς είναι οι άνθρωποι και κυρίως τα ζευγάρια. Ξεχωριστή θέση κατέχει στα έργα του Βαρελλά η γυναίκα. Η γυναίκα στις ωραιότερες ίσως φάσεις της ζωής της είναι πάντα πανέμορφη με ωραία ρούχα και με πλούσια μαλλιά. Οι άνθρωποί αυτοί που ο Βαρελλάς παρουσιάζει στα έργα του έχουν τη δική τους διαφορετική ταυτότητα και φυσιογνωμία. Έχουν πρόσωπα μακρουλά, λεπτές γαμψές μύτες και σπινθηροβόλα μάτια. Είναι πλάσματα με επιμήκη λεπτοκαμωμένα άκρα, χέρια και πόδια φαίνονται δε να ανήκουν σε άλλο πλανητικό σύστημα παρ’ όλα αυτά όμως ακλουθούν μια καθημερινότητα που θυμίζει τα γήινα. Κινούνται, λειτουργούν και ζουν σε δωμάτια περνούν ώρες σε clubs και εστιατόρια, απολαμβάνουν την φύση τη θάλασσα τα βουνά τα χωριά τους. Το φόντο στα έργα του Βαρελλά έχει διπλό ρόλο. Από την μία αποτελεί μια ανάλυση και περιγραφή της φύσης που ξαπλώνεται και ενώνεται πολλές φορές με τα σώματα και τα μαλλιά των πρωταγωνιστών. Από την άλλη είναι ο τρόπος που επιλέγει ο καλλιτέχνης να διαχωρίσει τα επίπεδα και τις διαβαθμίσεις στο περιβάλλοντα χώρο.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close