Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2020
Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους φίλους του θεάτρου, σε όλο το νησί, μια σημαντική διέξοδο γέλιου και ψυγαγωγίας, το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία ΤΟΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ Π' ΑΡΚΕΨΑΜΕΝ, του Χάρη Πισία.
Πρόκειται γιαι μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του '50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική, αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Δεκαετία του 50' σε ένα χωριό της Κύπρου. Η Αφροδίτη, μια καπάτσα μα καθόλου εμφανίσιμη κοπέλα, έχει πατήσει τα τριάντα και ακόμα να παντρευτεί. Ο πατέρας της Γιαννής, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου και της εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού, και η γιαγιά της Πηνελόπη, κοτσονάτη και προοδευτική γριά, τρέμουν στην ιδέα ότι η Αφροδίτη θα μείνει στο ράφι και προσπαθούν μάταια να της βρουν γαμπρό. Προς μεγάλη τους έκπληξη η πρόταση γάμου έρχεται ξαφνικά από τον γείτονα τους Λάζαρο, έναν αφελή εργένη, ο οποίος, αν και τριαντάρης, κρέμεται ακόμα από τα φουστάνια της υπερπροστατευτικής του μητέρας Μερόπης. Η Αφροδίτη λέει το "ναι" και η χαρά όλων είναι τεράστια. Όταν όμως οι γονείς αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το προικοσύμφωνο, ξεκινά ένας ομηρικός καυγάς και το συνοικέσιο διαλύεται. Ο ερωτευμένος Λάζαρος δεν τα βάζει κάτω. Αποφασισμένος να σμίξει με την αγαπημένη του, καταστρώνει ένα σχέδιο και ζητά τη βοήθεια του φίλου του και Τσαούσιη του χωριού Θωμά, για να το υλοποιήσει.
Ξεκινώντας από την Κυπριακή ντοπιολαλιά, τις τόσο οικείες οικογενειακές και κοινωνικές καταστάσεις, τα παραδοσιακά μοτίβα του νησιού μας αλλά και τα ξένα τραγούδια της δεκαετίας του '50 καθώς και τον σκηνικό διάκοσμο ενός Κυπριακού χωριού, με την χαρακτηριστική αυλή, τα γραφικά σοκάκια και το παραδοσιακό καφενείο, επιφυλάσσουμε στο κοινό ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο χρόνο και μια δροσερή παράσταση που θα προσφέρει μια διασκεδαστική θεατρική εμπειρία - αντίδοτο στην ακραία πραγματικότητα της πανδημίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφή: Χάρης Πισίας
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Μιχαήλ
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Photo|Αφίσα: Λέανδρος Ταλιώτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μουσουλιώτη, Ανδρέας Ρόζου και Μαριλένη Σταύρου.
Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 9.00μ.μ. στα πλαίσια του Μήνα Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Λακατάμιας.
Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η παράσταση θα περιοδεύσει σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου.
Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου από τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 8.30μ.μ.
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας
22 Ιουλίου 2020
Σχετικά
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.