Εκδρομές να πας , Guide

Καλοκαιρινές αποδράσεις σε γοητευτικά ορεινά τοπία

18 χωριά της Κύπρου, ιδανικά για καλοκαιρινές αποδράσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2020

Για κάποιους δεν νοούνται διακοπές αν δεν πατήσουν το πόδι τους στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα όμως οι λάτρεις του βουνού γίνονται όλο και περισσότεροι. Εξάλλου, βάζοντάς τα κάτω, βρίσκεις πολλούς λόγους για να επιλέξεις βουνό, αντί για κάποιον από τους παραθαλάσσιους προορισμούς: δροσιά, πράσινο, καλές τιμές κι εξυπηρέτηση, φιλοξενία, εναλλακτικές δραστηριότητες και σε πολλές περιπτώσεις βουτιές σε ποτάμια ή πισίνες στα ορεινά. Στα θετικά πρόσθεσε και το ότι η απομόνωση και η ευεξία που υπόσχεται η επαφή με τη φύση είναι το απόλυτο ζητούμενο για φέτος!  

Εμείς πάντως αποφασίσαμε φέτος να δούμε την ορεινή Κύπρο με καλοκαιρινή ματιά: μπάνιο σε καταρράκτες, αυθεντική κουζίνα κάτω από σκιερά πλατάνια, πεζοπορικές διαδρομές σε καταπράσινα τοπία, βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια, βράδια με χαλαρή κουβεντούλα κάτω από τον πιο λαμπερό, έναστρο ουρανό! Όνειρο!

Γι’ αυτό και καταγράψαμε τις απαραίτητες στάσεις στα γραφικά χωριά μας που βρίσκονται μέσα στα βουνά και τις κοιλάδες του Τροόδους, και σου προτείνουμε όλα όσα μπορείς να κάνεις και να δεις! 

Περιπλάνηση στα Κρασοχώρια
Η περιοχή των Κρασοχωριών περιλαμβάνει 20 χωριά που βρίσκονται στις νότιες πλαγιές του Τροόδους. Επισκέψου ένα από τα πολλά οινοποιεία που είναι διάσπαρτα στις πλαγιές των βουνών και δοκίμασε το περίφημο αρχαίο γλυκό κρασί κουμανταρία ή μια εκλεκτική ποικιλία λευκών και κόκκινων κρασιών. 

Κάνε στάση στη γραφική Λόφου, η οποία είναι καταχωρημένη ως ένα αρχιτεκτονικά σημαντικό χωριό της UNESCO και έχει να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, ανάμεσά τους τρεις εκκλησίες (πιο αξιοσημείωτη είναι η εκκλησία του 19ου αιώνα αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στολισμένη με υπέροχες τοιχογραφίες και εικόνες), το Αγριτικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο της Λόφου, ένα νεοκλασικό κτίριο, το Παλιό Ελαιοτριβείο και την παραδοσιακή πηγή του Ελίτζη, που χρονολογείται από το 1842.

Στο υπέροχο Βουνί ανέβα στην ψηλότερη κορυφή του χωριού, «Μούττι του Αφάμη», σε υψόμετρο 1153 μέτρων και ανακάλυψε όμορφα τοπία, οριοθετημένα από τους ποταμούς «Χαποτάμι» στα δυτικά και «Κρύος Ποταμός» στα ανατολικά. Επιβάλλεται όμως και μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου. Ανακάλυψε το παλιό ελαιοτριβείο στον Ελυόμιλο, το Βυζαντινό Μουσείο και το μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Το Όμοδος δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι, εξάλλου, γνωστό χάρη στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, στολισμένο με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα και εικόνες. Μέσα στο μοναστήρι, θα διες το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα καθώς και το Κέντρο για τη διατήρηση της χειροποίητης δαντέλας. Σε κάθε γωνιά του χωριού υπάρχει κάτι να ανακαλύψεις. Θαύμασε τις κρυφές γοητείες του χωριού, όπως τα τοπικά οινοποιεία και τον μεσαιωνικό Ληνό, δοκίμασε την κυπριακή κουλτούρα, απολαμβάνοντας παραδοσιακό κρασί, ζιβανία και αρκατένο ψωμί. Και, φεύγοντας αγόρασε χειροποίητες δαντέλες, αρκατένα και κρασί από τα τοπικά καταστήματα.

Για βόλτες στα στενά σοκάκια θα πας στο πανέμορφο Άρσος, περπατήστε στο μονοπάτι «Έξι σιντριβάνια» και ανακαλύψτε τις έξι μεσαιωνικές βρύσες κατά μήκος του ποταμού. 

Ωστόσο αξίζει να περπατήσεις στον πυρήνα του χωριού, και να θαυμάσεις την πετρόκτιστη εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, πολιούχου Αγίου της κοινότητας, που ορθώνεται δίπλα στην παλτεία. Ο αρχικός ναός οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα αποκτώντας τη σημερινή μορφή. Το τέμπλο του ναού, αποτελεί ένα ξυλόγλυπτο αριστούργημα. Ανάμεσα στις εικόνες ξεχωρίζει η εικόνα του Αποστόλου Φιλίππου. Δίπλα από τον ναό, βρίσκεται ο ναΐσκος της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου, ο οποίος έχει μετατραπεί  σε εικονοφυλάκιο. Στα δυτικά του χωριού βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας της Καθολικής, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως λατινικό μοναστήρι. Κοντά στην πλατεία του Άρσους βρίσκεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τη λαϊκή κληρονομία και παράδοση. Σ ’αυτό, μπορεί κανείς να θαυμάσει μια μεγάλη συλλογή από γεωργικά εργαλεία, παλιές φωτογραφίες, παλιά είδη μαγειρέματος καθώς και μια συλλογή από παλιά ρούχα και νυφικά.

Δωρά, Άγιος Θεράπων, Μαλλιά, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κοιλάνι, Άγιος Αμβρόσιος, Πάχνα, Ποταμιού, Βάσα Κοιλανίου, επίσης περιλαμβάνονται στα κρασοχώρια, τα οινοπαραγωγικά χωριά της περιοχής του Τροόδους, και αξίζουν μία επίσκεψη τόσο για τα περίφημα κρασιά τους όσο και για την πλούσια πολιτιστική τους ιστορία, τα μονοπάτια της φύσης και τοην κληρονομιά τους! 

Στάση στην Πιτσιλιά
Τα 11 γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, ένα από τα οποία βραβεύτηκε με το Nom d'Origine, είναι διάσπαρτα στις πλαγιές της Μαδαρής, του Μαχαιρά και της Παπούτσας. Μία περιοχή στην οποία ευδοκιμούν τοπικές ποικιλίες σταφυλιών που υπόσχονται μια εξαιρετική εμπειρία κρασιού. Αξίζει να την ζήσεις αυτό το καλοκαίρι! 

Προτού λοιπόν επισκεφθείς το Παλαιχώρι αξίζει να ξέρεις ότι πρόκειται για ένα χωριό που διαχωρίζεται από τον ποταμό Σερράχη. Στο χωριό υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες, Σημαντική είναι η βυζαντινή εκκλησία του 16ου αιώνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, μια από τις 10 στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως επίσης και η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του 17ου αιώνα. Περισσότερα για το θρησκευτικό υπόβαθρο του χωριού θα μάθεις στο Μουσείο που εκθέτει τη Βυζαντινή Κληρονομιά, ενώ στο αναπαλαιωμένο κρησφύγετο του εθνικού ήρωα του νησιού, Γρηγόρη Αυξεντίου, θα γνωρίσεις την ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ψαρέψουν στο φράγμα!

Ανεβαίνοντας προς τα βουνά του Τροόδους, θα δεις να ξεπροβάλλει το χωριό Κυπερούντα. Κατέχει, άλλωστε, τον τίτλο του τρίτου υψηλότερου χωριού στο νησί, ενώ είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου, και ξεχωρίζει για τους ανηφορικούς δρόμους του. Ένα γοητευτικό χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με σπίτια με κεραμοσκεπές, αμπέλια και πλακόστρωτα στενά δρομάκια. Ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια και οι εκκλησίες του χωριού αποτελούν απόδειξη της πλούσιας ιστορίας του. Δες την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, την εκκλησία της Παναγίας και του Χρυσοσώτηρος και το εκκλησάκι της Παναγίας. Η εκκλησία όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού που διαθέτει ένα από "τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία εκκλησιαστικής γλυπτικής" καθώς και τοιχογραφίες που ανάγονται στα 1521. Το πιο πρόσφατο κόσμημα είναι η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αρσένιο. Ο πύργος του καμπαναριού φτάνει τα 34 μέτρα ύψος, ενώ το εσωτερικό του ναού δημιουργεί μια επιβλητική ατμόσφαιρα. Εάν είσαι λάτρης της περιπέτειας, τότε οπωσδήποτε πέρνα από το πάρκο περιπέτειας ή κάνε μια βόλτα στη φύση σε ένα από τα δύο φυσικά μονοπάτια, το «Δόξασοι ο Θεός» και το «Τεισιά της Μαδαρής». Κομμάτι της βόλτας σου στο χωριό δεν γίνεται να μην αποτελέσει η πλατεία του χωριού, η οποία υπήρχε από τα χρόνια της Αγγλοκρατίας και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1990. Σήμερα, φιλοξενεί 2-3 καφενεία, τόσο πιο παραδοσιακά, όσο και πιο μοντέρνα, τα οποία φιλοξενούν καθημερινά τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες του πο υαπολαμβάνουν εκεί καφέ και φαγητό. Επίσκεψη επιβάλλεται και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Ζωής, το οποίο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι, στον πυρήνα του χωριού, με 3 δωμάτια στο ισόγειο, όπου θα δεις έκθεση με ταριχευμένα ζώα και πουλιά της κυπριακής πανίδας, και άλλα 3 στο ανώγειο, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τον περασμένο αιώνα. Τέλος, αξίζει επίσης να δεις το Μουσείο αγώνα ΕΟΚΑ ‘55 – ‘59 που βρίσκεται στον παραδοσιακό πυρήνα σε ένα αναπαλαιωμένο, πετρόκτιστο σπίτι, στο οποίο ο ιδιοκτήτης είχε δημιουργήσει κρησφύγετο, για να μπορούν να καταφεύγουν οι κυνηγημένοι από τους Άγγλους αντάρτες.

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για την Πιτσιλιά και να μην αναφερθούμε στον Αγρό. Γνωστό και ως χωριό των τριαντάφυλλων, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της περιοχής. Χτισμένο αμφιθεατρικά, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ομορφιά του. Εκτός από την παγκοσμίου φήμης παραγωγή τριαντάφυλλου, το χωριό καλλιεργεί μεταξύ άλλων φρούτων και σταφύλια. Δοκίμασε παραδοσιακά αλλαντικά (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τοπικές λιχουδιές όπως σουτζούκος, παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες. Την ιστορία του χωριού θα την ανακαλύψεις με μία περιδιάβαση στις εκκλησίες και τα μουσεία του χωριού. Την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, χτισμένη εκεί που βρισκόταν η Μεγάλη Μονή Αγρού, την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Για τους λάτρεις δε της φύσης, η περιοχή διαθέτει 3 μονοπάτια της φύσης. 

Στην απογευματινή σου βόλτα στο χωριό, ωστόσο, το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος είναι η πλατεία με την προτομή του Νέαρχου Κληρίδη. Ο Ν. Κληρίδης ήταν ένας εκ των πρώτων διδασκάλων του χωριού και διετέλεσε σπουδαίο έργο ως λογοτέχνης και λαογράφος. Στην πλατεία επίσης βρίσκεται η Βρύση του “Καούρου”. Πρόκειται για μία βρύση χτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα η οποία ρέει δροσερό νερό ακόμη και τους θερινούς μήνες, δροσίζοντας αδιάκοπα τους Αγρότες αλλά και τους επισκέπτες της κοινότητας του Αγρού. Η «Βρύση του Κάουρα» είναι ένας μύθος, ένα σημείο αναφοράς και σίγουρα ένα τουριστικό αξιοθέατο για το κεφαλοχώρι της Πιτσιλλιάς. Μάλιστα η ανάδειξή της «Βρύσης του Κάουρα», μέσω της ανάπλασης του πάρκου που την περιβάλει, έδωσε μια νέα διάσταση στον χώρο. 

Αμίαντος. Το χωριό με την ξεχωριστή άγρια ομορφιά. Εξάλλου, πρόκειται για ένα μέρος που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κύπρου καθώς εκεί παλιά λειτουργούσε ορυχείο, ένας χώρος-απόδειξη μιας εποχής ανάπτυξης και πλούτου. Επισκέψου το εγκαταλελειμμένο ορυχείο, όπου θα βρεις τον Βοτανικό Κήπο και το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους (25752401), μία περιοχή με έκταση 1.147 km2, που βρίσκεται στο παλιό μεταλλείο του Αμιάντου. Πρόκειται για ένα χώρο με ιστορική αξία που φιλοξενεί πλέον, έναν πανέμορφο Βοτανικό Κήπο με πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, Τράπεζα Σπόρων ενδημικών ειδών, αλλά και πληθώρα αποδείξεων για την προηγούμενη δράση του Μεταλλείου, τη ζωή και τους ανθρώπους του. Ανακάλυψε τους νερόμυλους όπου κάποτε οι κάτοικοι άλεθαν το σιτάρι και τον σανό τους, καθώς και την παλιά γέφυρα που χτίστηκε το 1902. Βρείτε το μοναστήρι του Αγίου Μάμα, περιτριγυρισμένο από οπωρώνες, κήπους και τρεχούμενα κρύα νερά. Επισκεφτείτε την κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα και το εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή. Στο κέντρο του χωριού βρείτε το Κοινοτικό Πάρκο Χατζηκτωρή, εις μνήμη του πρώτου κατοίκου του χωριού.

Ασκάς, Φαρμακάς, Γούρρι, Άγιος Θεόδωρος, Χανδριά, Ποταμίτισσα, Πολύστυπος, Πλατανιστάσα, Άγιος Ιωάννης, Άλωνα, Συκόπετρα, Δύμες, Αγρίδια, Κάτω Μύλος, Φτερικούδι, Λαγουδερά, Λιβάδια, Αλιθινού, επίσης περιλαμβάνονται στα χωριά της Πιτσιλιάς, προσφέροντας απέραντη φυσική ομορφιά με άγρια βλάστηση και μυρωδιές! 

 

Ήξερες ότι οι Πλάτρες ανήκουν στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Τροόδους;
Βρίσκεται στην καρδιά της ορεινής περιοχής του Τροόδους και είναι ένα σύμπλεγμα από γραφικά χωριά (Πλάτρες, Φοινί, Πρόδρομος, Κάτω Πλάτρες, Μονιάτης) που περιβάλλονται από καταπράσινα δάση και προσφέρουν μαγευτική θέα. Η ορεινή Λεμεσός, άλλωστε, παρέχει πολλές ευκαιρίες για περιπέτεια, χαλάρωση και ό,τι άλλο επιθυμεί ο επισκέπτης. Ζήσε την περιπέτεια εξερευνώντας ένα από τα πολλά φυσικά μονοπάτια, εξερεύνησε την περιοχή με ποδηλασία στα βουνά κατά μήκος ποδηλατικών διαδρομών. 

Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά θέρετρα του Τροόδους είναι οι Πάνω Πλάτρες, 5 χλμ. από την πλατεία Τροόδους και σε υψόμετρο 1.230μ. Ένα μέρος όπου μπορείς να ανακαλύψεις έναν από τους πιο διάσημους καταρράκτες του νησιού, τον καταρράκτη των Καληδονιών, με το νερό να πέφτει από ύψος 12 μέτρων. Εναλλακτικά, μπορείς να θαυμάσεις τον υψηλότερο καταρράκτη της περιοχής με αναβλύζοντα νερά που κατεβαίνουν από ύψος 15 μέτρων, τον Μιλλομέρη, ο οποίος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή, αν και έχει κάποια κλίση, καθώς ακολουθεί καθοδική πορεία προς τον καταρράκτη. Εδώ θα δοκιμάσεις επίσης την εξαιρετική σοκολάτα στο εργαστήριο σοκολάτας και θα γεμίσεις τη μέρα σου με περιπέτεια στο πάρκο περιπέτειας. 

Κάτι που επίσης αξίζει να ξέρεις είναι ότι οι Πλάτρες ήταν δέχθηκαν τουρισμό αρκετά πριν οι χαρές της θάλασσας «ανακαλυφθούν». Έτσι, κατά την περίοδο μεταξύ των δυο Παγκοσμίων πολέμων  οι Πλάτρες ιδίως πολέμων γνώρισαν μέρες δόξας, και αναπτύχθηκαν ως το δημοφιλέστερο θέρετρο του νησιού αυτή την εποχή. Οι Πλάτρες συγκέντρωναν επισκέπτες από την Αγγλία κι άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως όμως πλούσιες οικογένειες από τη γειτονική Αίγυπτο (περιλαμβανομένου κι αυτού του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ). Τις πλούσιες αυτές οικογένειες που άρχισαν να έρχονται στο νησί για παραθερισμό στα βουνά του Τροόδους άρχισαν σύντομα να μιμούνται και διάφοροι πλούσιοι Κύπριοι, έμποροι και άλλοι, που άρχισαν κι αυτοί ν' ανεβαίνουν τα καλοκαίρια στα χωριά του Τροόδους.  Έτσι άρχισε, σε περιορισμένο βαθμό, και το φαινόμενο του εσωτερικού τουρισμού.

Η Κοιλάδα Σολέας σε περιμένει
Το φετινό καλοκαίρι σου δίνει την καλύτερη ευκαιρία για να εξερευνήσεις τα χωριά της Σολέας (Κακοπετριά, Γαλάτα, Σπήλια, Ευρύχου, Κατύδατα, Καλλιάνα, Άγιος Θεόδωρος, Φλάσου, Κοράκου, Λινού, Σίνα Όρος) και να ανακαλύψεις λιθόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά καταλύματα καθώς και εστιατόρια χρωματισμένα με τη θέα των βουνών, τη μυρωδιά των πεύκων και τον ήχο των ποταμών.

Η Γαλάτα και η Κακοπετριά είναι πολύ δημοφιλή χωριά για τους παλιούς μύλους, την παραδοσιακή κουζίνα και την αρχιτεκτονική. Άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφτείς είναι η Ευρύχου, όπου αξίζει να δεις το ιστορικό Κυπριακό Μουσείο Σιδηροδρόμων, ένα ίχνος της ιστορίας του κυπριακού σιδηροδρομικού σταθμού που λειτούργησε το 1905 έως το 1951.

Στη Φλάσου, από την άλλη, πέρα από τις μοναδικές εκκλησίες, θα δεις και την επέκταση του κυπριακού σιδηροδρόμου που λειτούργησε τον 20ο αιώνα και περνούσε από το χωριό.

Τέλος, θα πας στην Κοράκου, από όπου θα θαυμάσεις μαγευτική θέα. Περισσότερα για την ιστορία του χωριού θα μάθεις βέβαια μέσω μιας επίσκεψης στους τρεις νερόμυλους και τα δύο ελαιοτριβεία, τα οποία επιδεικνύουν λαϊκή αρχιτεκτονική και διηγούνται ιστορίες από την παλιά αγροτική ζωή. Περιδιαβαίνοντας κάνεις το χωριό Κοράκου θα συναντήσει (πέρα από τα οικοδομήματα εντυπωσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής) εντυπωσιακές ξυλόστεγες εκκλησίες. Την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, κτίσμα του 18ου αιώνα, την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, κτίσμα του 1697 και την εκκλησία του Αγίου Μάμα κτίσμα του 17ου αιώνα.  Την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, κτίσμα του 16ου  αιώνα η οποία είναι κτισμένη έξω από το χωριό δίπλα στο εγκαταλειμμένο χωριό της Αγρολάδου.

Φημισμένη Μαραθάσα
Η κοιλάδα της Μαραθάσας, μια περιοχή φημισμένη για τις κερασιές της, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Κάνε στάση στα γραφικά χωριά όπως ο Καλοπαναγιώτης, ο Μουτουλλάς και ο Πεδουλάς και γνώρισε τη γνήσια κυπριακή αγροτική ζωή. Θα τα συναντήσεις καθώς ανηφορίζεις στο βουνό του Τροόδους, στα βόρεια κατά μήκος του δρόμου Λευκωσίας-Ευρύχου-Τροόδους και στα νότια κατά μήκος του δρόμου Λεμεσού-Πλατρών-Προδρόμου.

Ο δημοφιλής Πεδουλάς προσφέρει πλούσια ιστορία και γαλήνιο τοπίο. Ακόμα, το χωριό, πέρα από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που είναι η κύρια εκκλησία του χωριού, και τη σύγχρονη εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, διαθέτει πολλά ακόμα εξωκλήσια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα (παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου, εξωκλήσι του Αγίου Παναγιώτη, το εξωκλήσι της Παναγίας Βορινής, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, η εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ που χρονολογείται από το 1474 και περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων εννέα εκκλησιών ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO). Επίσης διαθέτει αρκετά μονοπάτια της φύσης και πολυάριθμες πηγές. Επιβάλλεται να δεις και τον περίφημο κέδρο του Πεδουλά στα περίχωρα του χωριού που υψώνεται στα 18 μέτρα. 

Φωλιασμένο μέσα σε καταπράσινα τοπία με τρεχούμενα νερά, το χωριό Καλοπαναγιώτης είναι ένα χωριό που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και φυσικό τοπίο. Παραδοσιακά, ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια είναι σκαρφαλωμένα στους λόφους, με λιθόστρωτους δρόμους στολισμένους με γαριφαλιές. Απέναντι από το ποτάμι βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, και μεταξύ των δύο το βενετσιάνικο γεφύρι του 16ου αιώνα που λειτουργούσε ως η μόνη οδός πρόσβασης από το χωριό στο μοναστήρι. Δες τον νερόμυλο του Κύκκου, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που ανακηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και αποτελεί ένα επιβλητικό κτίσμα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της προ-βιομηχανικής περιόδου.Μέσα στο χωριό υπάρχουν παρεκκλήσια, όπως η εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου και της Αγίας Αθανασίας, το εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.

Πέρασε απέναντι στο Μοναστήρι του Ιωάννη Λαμπαδίστη που βρίσκεται στις πλαγιές πάνω από τον ποταμό Σετράχο. Σ΄ αυτό βρίσκονται τρεις βυζαντινές εκκλησίες όπου υπάρχουν εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ον μέχρι και τον 15ον αιώνα. Αναφερόμενη ως μία από τις 10 εκκλησίες στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προσφέρει στους επισκέπτες μια γεύση του παρελθόντος. Προχωρήστε κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή και ανακαλύψτε τα θαυματουργά λείψανα του Αγίου σε μια επιχρυσωμένη λειψανοθήκη που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Πήγαινε την εκκλησία του 11ου αιώνα του Αγίου Ηρακλειδίου και θαύμασε το αρχαίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις μοναδικές τοιχογραφίες.

Αξίζει όμως να ανακαλύψεις και το γοητευτικό χωριό Κάμπος ή Κάμπος της Τσακκίστρας, ένα από το ομορφότερα χωριά του νησιού μας που αναδύεται στην κοιλάδα που διασχίζεται από τον ποταμό Κάμπο. Πρόκειται για ένα χωριό ιδαίτερα ξακουστό χάρη στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, που είναι αξιόλογη και μοναδική, με τα κέδρα και τα αγρινά να δεσπόζουν παντού. Με ιστορία που μετρά αιώνες, το χωριό διαθέτει πολλά παρεκκλήσια ενώ άξια λόγου είναι η εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κυριακό τον Αναχωρητή, η οποία κτίστηκε τον 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1881. Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν και οι παλιές βρύσες του χωριού. Η πρώτη του 1902 και η δεύτερη του 1908. Οι βρύσες βρίσκονται πάνω και κάτω από το κεντρικό γεφύρι (πλατεία) του χωριού.

Λίγο έξω από τον Κάμπο, προς το γειτονικό χωριό Τσακίστρα, θα συναντήσεις το «Εκθετήριο-Μουσείο Δασικών Εργαλείων, Υλοτομίας και άλλου εξοπλισμού». Ένα σύγχρονο μουσείο  που παρουσιάζει την ιστορία των κυπριακών δασών, της ξυλείας και της επεξεργασίας του ξύλου. Το μουσείο αυτό υπογραμμίζει τον ιστορικό δεσμό που διατηρούν οι κάτοικοι των χωριών Κάμπος και Τσακίστρα με τα δασικά επαγγέλματα και αναδεικνύει την οικονομική εξάρτηση των κατοίκων από τα δασικά προϊόντα μέχρι και σήμερα. Εκεί ζει πραγματικά το δάσος.

Ένα κυκλικό μονοπάτι συνδέει το Μουσείο με την πλατεία του χωριού. Ξεκινά (τελειώνει) από το πάρκο με τις αγριόπαπιες. Στην πορεία του περνά από σημείο θέας και από σπάνιους βιότοπους πανίδας και χλωρίδας. Για τους επισκέπτες υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες. Εύκολα ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα φυτά του δάσους μαζί με τα παραποτάμια είδη.  Μπορεί ακόμη να επισκευθεί τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία (κοντά στη Τσακκίστρα 4 χλμ. Δ του Κάμπου, την Αγία Βαρβάρα 7 χλμ Ν του Κάμπου και την παλιά Μονή των Ηλιακών 16 χλμ Δ του Κάμπου). Σε σχετικά κοντινή απόσταση στη περιοχή είναι η κοιλάδα των κέδρων και πολλές άλλες αξιόλογες περιοχές μέσα στα δάση μας.

Εξόρμηση στα Χωριά Κουμανταρίας
Βρίσκονται στις νότιες πλαγιές του Τροόδους, βόρεια της Λεμεσού κι εδώ οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την τοπική παραγωγή κρασιού σε μικρά οινοποιεία που λειτουργούν σε ορισμένα χωριά.

Ο λόγος για τα χωριά Λάνια, Τριμίκλινη, Δωρός, Σιλίκου, Άγιος Γεώργιος, Μονάγρι, Άγιος Μάμας, Αψιού, Γεράσα, Λουβάρας, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Παύλος, Καλό Χωριό, Ζωοδόχο Πηγή.

Βάλε φέτος στο πρόγραμμα μία επίσκεψη στην Αψιού, ένα χωριό με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, γνωστό επίσης για το μοναστήρι της Παναγίας της Αμιρούς που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και την εκκλησία του Αγίου Επιφάνιου. Επιπρόσθετα, επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσογαλούσας που χτίστηκε το 1700 καθώς και το Αγίασμα της Παναγίας Χρυσογαλούσας.

Στο μικρό χωριό της Ζωοπηγής, με το μοναδικό σκηνικό (χάρη στους παραποτάμους του ποταμού Γερμασόγειας και του ποταμού Λιμνάτη -Ξυλούρικος), θα ανακαλύψεις το μουσείο Κουμανταρίας που στεγάζεται σε ένα παλιό οινοποιείο εκθέτοντας την ιστορία του αρχαίου κρασιού. Ανακαλύψτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και αψίδα του 13ου αιώνα, από την οποία πήρε το όνομά του το χωριό. 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close