Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2020
Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe θα πραγματοποιηθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, σε διαδικτυακή μορφή το Σεπτέμβριο 2020, και θα ολοκληρωθεί με ζωντανές παραστάσεις το Δεκέμβριο, με το γενικό θέμα του Φεστιβάλ φέτος να είναι η «Μετα-τόπιση».
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη στήριξη προς την καλλιτεχνική κοινότητα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος έχει αλλάξει για να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του COVID-19.
Το Buffer Fringe, το μόνο Φεστιβάλ Fringe στην Κύπρο, ξεκίνησε το ταξίδι του το 2014 με στόχο να προκαλέσει και ίσως να σπάσει τα όποια φυσικά και ψυχολογικά εμπόδια, μέσα από την τέχνη. Το 2020, πλέον στην 7η χρονιά διοργάνωσής του, η καλλιτεχνική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό: η κινητικότητα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, πολλά φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί, και οι ευκαιρίες χρηματοδοτησης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Το Buffer Fringe, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της εποχής, καινοτομεί εν μέσω κρίσης.
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Buffer Fringe 2020:
1- Το Buffer Fringe 2020 διαμορφώνει ένα νέο διαδικτυακό και ζωντανό κοινό: το φεστιβάλ δεν θα φιλοξενήσει απλώς τη δουλειά καλλιτεχνών στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, αλλά θα παρουσιάσει τη διαδικασία δημιουργίας τους διαδικτυακά, μέσα από το Buffer Fringe Blog. Καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών θα παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση τη διαδικασία δημιουργίας του έργου τους, που ακολούθως θα παρουσιάζεται σε σελίδες και blog συνεργατών μας, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο. Σκοπός είναι μια παγκόσμια διαδικτυακή συζήτηση, μέσα από την οποία θα διαμορφωθούν τα έργα που θα φιλοξενήσει ζωντανά στο φεστιβάλ στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2020.
2- Το Buffer Fringe 2020 αφοσιώνεται στη συνεργασία: Το φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος ένα καινοτόμο πρόγραμμα συνεργασιών με τίτλο «Thinking Partners» μέσω της συνεργασίας του με την IMPACT, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας στον τομέα ACCT (Τέχνες, Πολιτισμός, και Επίλυση Συγκρούσεων). Σε καθεμιά από τις επτά ομάδες καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο Buffer Fringe 2020, έχει ανατεθεί ένας/μια Thinking Partner, από καταξιωμένα άτομα στο χώρο τους, που θα καθοδηγήσουν χέρι-χέρι τους καλλιτέχνες στη διαδικασία δημιουργίας.
3- Το Buffer Fringe 2020 πραγματοποιείται σε 3 πόλεις της Κύπρου: Το Φεστιβάλ φέτος θα ταξιδέψει στην Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, μέσω της συνεργασίας του με το Mağusa Kale Pasajı και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος αντίστοιχα. Τα επιμελημένα προγράμματα θα παρουσιάζουν τα έργα τοπικών καλλιτεχνών, τις μεθοδολογίες δημιουργίας τους, αλλά και τη ‘σχέση’ μεταξύ των δύο πόλεων. Επιπλέον, το κεντρικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία (με τοπικές και διεθνείς συμμετοχές), και θα περιλαμβάνει παραστάσεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που προέκυψαν μέσα από την Πρόσκληση για Αιτήσεις Συμμετοχών.
4- Το Buffer Fringe 2020 δέχθηκε πέραν των 200 αιτήσεων συμμετοχής: Από το σύνολο των αιτήσεων, το 25% αφορούσαν τοπικούς καλλιτέχνες (αύξηση 400% σε σχέση με το 2019). Γενικότερα, καλλιτέχνες από περισσότερες από 45 χώρες κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για το φετινό Φεστιβάλ, με εξαιρετικές ιδέες και προτάσεις. Η επιλογή των συμμετεχόντων κατέληξε σε παραστάσεις που υπηρετούν διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς (συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών εγκαταστάσεων) από 7 χώρες, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ινδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και άλλες.
5- Το Buffer Fringe 2020 προσεγγίζει τη Μετα-τόπιση μέσα από μια παγκόσμια οπτική γωνιά: Οι καλλιτέχνες του Buffer Fringe 2020 εξερευνούν το θέμα της «Μετα-τόπισης» μέσα από διάφορες πτυχές, από την κλιματική κρίση έως την ταυτότητα, από τη μόδα έως τη μετανάστευση, πάντα υπό τη σκιά του COVID-19 και τους περιορισμούς στην κινητικότητα και την εναλλαγή.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του Σπιτιού της Συνεργασίας, www.home4cooperation.info ή/και στο bufferfringe@home4cooperation.info.
Σχετικά
16 μελοποιημένα κείμενα σε μια ιδιαίτερη θεατρική μουσική παράσταση
Πάμε να δούμε τις εικόνες της ζωής μας
Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ατελείωτες μορφές ενός μεγαλείου" ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Μία συνύπαρξη του τότε, του τώρα και του μετά, σε μία θεατρική μουσική παράσταση
Το θέατρο Piccolo παρουσιάζει την νέα του θεατρική παράσταση «Μια Φούστα Παραμύθκια»
Μια μαγική θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
5 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις πριν το τέλος του 2024
Τα έργα που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» επιστρέφει στο Κτήριον 53
Ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας