Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020
Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Nouveau), ένα καθημερινό κόκκινο κρασί, που χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ των Γάλλων έχει γίνει παγκόσμια μόδα.
Παράγεται από την ποικιλία Γκαμέ (Gamay) στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας, μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας. Το κύριο χαρακτηριστικό του «Μποζολέ Νουβό» είναι ότι εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες.
Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε τη διαδικασία που περνα το σταφύλι για να γίνει το Beaujolais Nouveau.
Καρβονική διαβροχή
Η καρβονική διαβροχή είναι μια εναλλακτική μέθοδος της κόκκινης οινοποίησης που περιλαμβάνει μια ενζυματική ζύμωση που δεν απαιτεί ούτε ζύμη ούτε βακτήρια. Θα εμφανιστεί σε ολόκληρα, αδιάσπαστα σταφύλια χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, τα σταφύλια τοποθετούνται προσεκτικά σε ένα κλειστό δοχείο ζύμωσης και καλύπτονται με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το περιβάλλον, τα ένζυμα στα ίδια τα σταφύλια θα αρχίσουν να σπάζουν τα σάκχαρα των σταφυλιών και να δημιουργήσουν λίγο αλκοόλ μέσα στα μούρα μαζί με άλλες ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού.
Είναι σπάνιο ο οίνος να παράγεται εντελώς χρησιμοποιώντας 100% ανθρακική διαβροχή, καθώς οποιαδήποτε θραύση στα σταφύλια θα οδηγήσει στην εισαγωγή ζύμης στο χυμό. Αντ ‘αυτού, η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται συχνά στα αρχικά στάδια της παραγωγής οίνου. Συνήθως 5-6 μέρες. Μετά τη διαβροχή, ο χυμός φιλτράρεται και τα στέμφυλα οδηγούνται στην πρέσα έτσι ώστε να μην χάνετε χυμός και οποιαδήποτε εναπομείνασα ζάχαρη μετατρέπεται με κανονική αλκοολική ζύμωση.
Μετά από αυτό, ο μελλοντικός οίνος προχωρά στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τη ζύμωση. Δεν διαρκεί πολύ, για περίπου 25 έως 35 ημέρες. Όταν τελειώσει, το κρασί αμέσως εμφιαλώνεται και αποστέλλεται προς πώληση.
Η καρβονική διαβροχή γενικά έχει ως αποτέλεσμα κόκκινα κρασιά που έχουν χαμηλή τανίνη, έντονα χρωματισμένα και παρουσιάζουν αρώματα και γεύσεις από τροπικά φρούτα και κόκκινα μούρα. Η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά είναι κυρίως γνωστή για τη χρήση της στην περιοχή Beaujolais στη Γαλλία – ιδιαίτερα το πολύ δημοφιλές Beaujolais Nouveau.
Σχετικά
"Mυστικοί πελάτες" πήγαν σε 200 κυπριακά εστιατόρια κι αυτά είναι τα συμπεράσματά τους
Mυστική αξιολόγηση κέντρων εστίασης στην Κύπρο
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Tocayo
Ο σεφ Ανδρέας Ανδρέου υποδέχεται μία ξεχωριστή προσωπικότητα του παγκόσμιου χώρου του sommellerie
Κάτι άλλαξε στην παραγωγή της μπίρας ΚΕΟ
H KEO έκανε ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας της μπύρας της
Δύο μοναδικές βραδιές υψηλής γαστρονομίας, με τον αστεράτο Chef Vítor Matos
Sky Stars Culinary Series με τον διπλά βραβευμένο με Αστέρι Michelin Σεφ Vítor Matos
Σ' αυτό το ταβερνάκι γράφονται οι πιο νόστιμες ιστορίες
Εδώ ο κ. Φίλιππος, παρουσιάζει ένα μενού ύμνο στις παραδοσιακές συνταγές του νησιού μας
Για ένα μόνο βράδυ: «All You Can Eat Spare Ribs» σε δημοφιλές στέκι
Mόνο για αυτήν την Παρασκευή... απολαμβάνεις όσα Spare Ribs αντέχεις
Red Sheep Coffee Co - Νέα εποχή… και με νέα φιλοσοφία, στο κατάστημα της Λακατάμιας
Ανανέωση με μοντέρνο σχεδιασμό και νέα φιλοσοφία
Καμασιάς: Η ψυχή της κυπριακής ταβέρνας στο Παραλίμνι
Με πιάτα που «μυρίζουν» παράδοση και φιλοξενία, ο Καμασιάς συνεχίζει να προσφέρει γεύσεις αυθεντικές, φτιαγμένες με αγάπη και φροντίδα, κρατώντας ζωντανή τη μαγεία της κυπριακής κουζίνας.
Νοέμβριος στο Ιστορικόν: Ο καιρός αλλάζει, η γεύση μένει ίδια
Στον Άγιο Δομέτιο, ένα ταβερνάκι που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη κυπριακή κουζίνα συνεχίζει να κερδίζει καρδιές — και φέτος, μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους των Cyprus Eating Awards 2025
Εμπειρία στο COOKNOOK: Όταν η high-end γαστρονομία συναντά την καθημερινότητα στη Λευκωσία
Ένας παράδεισος γεύσης και στιλ στην πρωτεύουσα
30 υπέροχα μέρη για έξοδο Σάββατο βράδυ στη Λευκωσία
Πού να βγεις και να περάσεις καλά στην πρωτεύουσα