Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020
Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Nouveau), ένα καθημερινό κόκκινο κρασί, που χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ των Γάλλων έχει γίνει παγκόσμια μόδα.
Παράγεται από την ποικιλία Γκαμέ (Gamay) στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας, μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας. Το κύριο χαρακτηριστικό του «Μποζολέ Νουβό» είναι ότι εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες.
Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε τη διαδικασία που περνα το σταφύλι για να γίνει το Beaujolais Nouveau.
Καρβονική διαβροχή
Η καρβονική διαβροχή είναι μια εναλλακτική μέθοδος της κόκκινης οινοποίησης που περιλαμβάνει μια ενζυματική ζύμωση που δεν απαιτεί ούτε ζύμη ούτε βακτήρια. Θα εμφανιστεί σε ολόκληρα, αδιάσπαστα σταφύλια χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, τα σταφύλια τοποθετούνται προσεκτικά σε ένα κλειστό δοχείο ζύμωσης και καλύπτονται με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το περιβάλλον, τα ένζυμα στα ίδια τα σταφύλια θα αρχίσουν να σπάζουν τα σάκχαρα των σταφυλιών και να δημιουργήσουν λίγο αλκοόλ μέσα στα μούρα μαζί με άλλες ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού.
Είναι σπάνιο ο οίνος να παράγεται εντελώς χρησιμοποιώντας 100% ανθρακική διαβροχή, καθώς οποιαδήποτε θραύση στα σταφύλια θα οδηγήσει στην εισαγωγή ζύμης στο χυμό. Αντ ‘αυτού, η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται συχνά στα αρχικά στάδια της παραγωγής οίνου. Συνήθως 5-6 μέρες. Μετά τη διαβροχή, ο χυμός φιλτράρεται και τα στέμφυλα οδηγούνται στην πρέσα έτσι ώστε να μην χάνετε χυμός και οποιαδήποτε εναπομείνασα ζάχαρη μετατρέπεται με κανονική αλκοολική ζύμωση.
Μετά από αυτό, ο μελλοντικός οίνος προχωρά στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τη ζύμωση. Δεν διαρκεί πολύ, για περίπου 25 έως 35 ημέρες. Όταν τελειώσει, το κρασί αμέσως εμφιαλώνεται και αποστέλλεται προς πώληση.
Η καρβονική διαβροχή γενικά έχει ως αποτέλεσμα κόκκινα κρασιά που έχουν χαμηλή τανίνη, έντονα χρωματισμένα και παρουσιάζουν αρώματα και γεύσεις από τροπικά φρούτα και κόκκινα μούρα. Η ανθρακική διαβροχή χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά είναι κυρίως γνωστή για τη χρήση της στην περιοχή Beaujolais στη Γαλλία – ιδιαίτερα το πολύ δημοφιλές Beaujolais Nouveau.
Σχετικά
Ο Φίλιος και ο Σεμπάστιαν έφτιαξαν Το Πιτσόμπαρο και σε περιμένουν για πίτσα στο χωριό!
Δύο φίλοι από τη Λόφου στήνουν τα πιο cool pizza pop-ups και φέρνουν το live pizza cooking όπου κι αν βρίσκεσαι
Η νέα γευστική άφιξη φέρνει smash burgers, southern fried chicken και κοκτέιλ, στο κέντρο της πόλης
Το νέο Afterbite στη Λάρνακα φέρνει smash burgers, southern fried chicken και ένα από τα πιο εντυπωσιακά interiors της πόλης
Τραπέζωμα στο κυπριακό γουάιν μπαρ (λίγο έξω από την πόλη)
Ένα τραπέζι και μια κουβέντα για την αποκέντρωση
Πρώτες εικόνες από τη νέα άφιξη που έρχεται να ταράξει τα νερά της Λεμεσού
Το νέο beach restaurant της Λεμεσού, με boho αισθητική, βελτιώνει την εμπειρία της ξαπλώστρας, της μουσικής και της μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας στο νησί
Η νέα άφιξη -πάνω στη θάλασσα- είναι άκρως εντυπωσιακή
Ένα από τα -πιο πάνω στο κύμα- εστιατόρια του νησιού, ανανεώθηκε κι έγινε κούκλα
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο AMARA: Ένα εμβληματικό διήμερο με τον Chef Nobu Matsuhisa
Ο σεφ πίσω από τη μαγειρική «μαγεία» του Matsuhisa θα βρίσκεται ο ίδιος στην Κύπρο
Ανοίγει ξανά το πιο καλοκαιρινό μεζεδοπωλείο της Λευκωσίας δίπλα στην πισίνα
Mια ξεχωριστή εμπειρία δείπνου δίπλα στην πισίνα, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.
Καμπαναρκό: Εκεί που τα καλοκαιρινά βράδια αποκτούν γεύση και οι αναμνήσεις γεννιούνται γύρω από ένα τραπέζι
Η γεύση της Κύπρου, η ψυχή του καλοκαιριού.
Η επιστροφή του 7Skies Roof bar στον Πρωταρά σηματοδοτεί τη νέα σεζόν
To απόλυτο rooftop destination του Πρωταρά, άνοιξε πρόσφατα ξανά τις πόρτες του
Τρεις οθόνες, παγωμένες μπύρες και ειδικό menu: Εδώ θα δεις το Μουντιάλ στη Λεμεσό
Εσύ έκλεισες τραπέζι; Το Maison Anemi μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ
Οι 15 pubs που θα «παίζουν» μπαλίτσα όλο το καλοκαίρι
Μεγάλες οθόνες, δυνατός ήχος, απολαυστικό φαγητό, παγωμένες μπίρες και τη σωστή παρέα. Όλα όσα χρειάζεσαι για ένα καλοκαίρι γεμάτο Μουντιάλ βρίσκονται σε αυτά τα 15 pubs
Ένα αυθεντικό, ζεστό και παρεΐστικο μαγαζί για λαχταριστό οφτό και μεζέδες
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό φαγητό, τις γενναιόδωρες μερίδες και τη γνήσια κυπριακή φιλοξενία.