Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020
Το «Δείπνο ηλιθίων», η πολυβραβευμένη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, που έχουν λατρέψει κοινό και κριτικοί, θα προβληθεί διαδικτυακά για 2 μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στις 9 και 10 Ιανουαρίου.
Και μιας λοιπόν κι έχουμε στερηθεί τόσο πολύ το αθηναϊκό θέατρο, λέμε να μη χάσουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε online!
Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε από τον Φρανσίς Βεμπέρ το 1993. Έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Variétés τον Σεπτέμβριο του 1993 και έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Τους κεντρικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Jacques Villeret (ως Φρανσουά Πινιόν) και Claude Brasseur (ως Πιερ Μπροσάν).
Το 1998 έγινε ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Βεμπέρ με πρωταγωνιστές τον Jacques Villeret (στον ρόλο και πάλι του Φρανσουά Πινιόν) και τον Thierry Lhermitte (ως Πιερ Μπροσάν), κάνοντας τεράστια επιτυχία (σχεδόν 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια). Η ταινία τιμήθηκε επίσης με μία σειρά από βραβεία César και Lumières. Έκτοτε, το έργο ανεβαίνει συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι και οι κινηματογραφικές του μεταφορές. Εκδοχές του ήρωα του Βεμπέρ, Φρανσουά Πινιόν υπάρχουν και σε προηγούμενα αλλά και σε επόμενα έργα του.
Το έργο διηγείται την ιστορία του Πιερ Μπροσάν, ενός πλούσιου μεγαλοεκδότη στο Παρίσι, που οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!
Ο Φρανσουά Πινιόν, ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος. Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος;
Παίζουν οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Κλείστε ηλεκτρονικά εισιτήρια ΕΔΩ
Σχετικά

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Δωρεάν παράσταση για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή, "Το Γατάνιν"
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Ο Χαμπής Δαμιανού συνεχίζει τις παραστάσεις για "Να σπάσει ο πάγος"
Προπώλησης της 2ης του σόλο stand-up comedy παράστασης

"Ξενες Γυναίκες πρόσφυγες": Το έργο-ύμνος προς την γυναίκα που ταλαιπωρείται από τον πόλεμο
Το βιβλίο της Όλγας Καζάκου Τσιάρα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από την Βαλεντίνα Σοφοκλέους

5 ελληνικές θεατρικές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο
3 κωμωδίες, ένα κλασικό και ένα σύγχρονο ελληνικό έργο ταξιδεύουν από την Αθήνα στις κυπριακές θεατρικές σκηνές

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν ηθοποιό που μας χάρισε αξιομνημόνευτες ερμηνείες