Εκδρομές να πας , Guide

Ένα εντυπωσιακό κτήριο στο χωριό που δημιουργεί απορίες

Όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες… φύγαμε!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Η Γαλάτα, ένα από τα χωριά της Σολιάς, στην Επαρχία Λευκωσίας και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την ωραία Κακοπετρία.  Ξεχωρίζει κυρίως από τα ξύλινα μπαλκόνια των σπιτιών της, τα οποία διακρίνονται από μακριά.  Η μοναδική αρχιτεκτονική της σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι, προπάντων όταν ακούς το νερό του Κλάριου ποταμού να τρέχει.

Η κοινότητα, είναι επίσης γνωστή για τα αρτοσκευάσματα της και συγκεκριμένα για το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, που συνήθιζαν να πραγματοποιούν οι ντόπιοι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.  Άλλωστε, η Γαλάτα είναι γνωστή και για τους τέσσερις νερόμυλους-αλευρόμυλους που υπήρχαν, στα παλιά χρόνια, ο μύλος της Ροδούς, του Κύριλλου, της Τροοδίτισσας και της Παύλαινας.

Πολλοί, επίσης, την γνωρίζουν, λόγω του μοναστηριού της Παναγίας της Ποδίθου, το περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημείο κατατεθέν της κοινότητας είναι και ένα μεγάλο, επιβλητικό, αναπαλαιωμένο κτήριο, το οποίο πολλοί από εμάς περνώντας από εκεί να το θαυμάζουμε, αλλά εν τέλει να μην καταφέραμε ποτέ να μάθουμε τι είναι ή μάλλον, τι ήταν στα παλιότερα χρόνια.

Πιθανόν να λέμε ότι είναι απλά ένα παλιό σπίτι, ή ότι χρησιμοποιείτο για σχολείο στα παλιά χρόνια.  Άλλωστε, το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να σκεφτεί πολλά!

Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Γαλάτας, στην είσοδο και πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε σε ολόκληρη τη Σολιά.  Ήταν το τότε, ξενοδοχείο του Φύσα-Νικόλα, και κτίστηκε γύρω στο 1910, ενώ λειτούργησε μέχρι το 1953.

Λέγεται ότι ήταν το πρώτο που ονομάστηκε ξενοδοχείο, γιατί, αρχικά, εκείνοι οι χώροι ονομάζονταν πανδοχεία.  Έμεναν δηλαδή μέσα και ζώα, όπως συνήθιζαν στα παλιά χρόνια.  Αργότερα, οι στάβλοι διαχωρίστηκαν από το δωμάτιο που κοιμόντουσαν οι άνθρωποι και γι’ αυτό ονομάστηκε «ξενοδοχείο».

Λέγεται επίσης, ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το επισκέπτονταν και πολλοί Άγγλοι κυβερνήτες.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close