News , Guide

Τι λέει η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO για τα κατεδαφισθέντα κτίρια

Καλει τηνπολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να θέσει τους υπεύθυνους ενώπιον των ευθυνών τους

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021

 Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε ανακοίνωσή της σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε για άλλη μια φορά την καταστροφή μνημείων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου και τα μνημεία ως κομμάτι αυτής της κληρονομιάς, αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής συνέχειας, της ιδιοσυγκρασίας του λαού που τα δημιουργεί και συνακόλουθα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, σε σχετική Σύσταση της UNESCO, υπογραμμίζεται η ανάγκη προστασίας του ιστορικού τοπίου των πόλεων, όπου αποτυπώνεται ο πλούτος και η πολυμορφία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες από προηγούμενες γενιές ανθρώπων και αποτελεί έτσι μαρτυρία των προσπαθειών και των προσδοκιών τους (UNESCO Recommendation on the Historic Urban Landscape 2011).

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τη διαφύλαξη κάθε μορφής πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει ενσωματώσει τις δεσμεύσεις αυτές στην κρατική πολιτική και τις εθνικές νομοθεσίες. Η διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της Λευκωσίας, η μεταβίβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις ιστορίες και τις μνήμες των ανθρώπων που συνδέονται με κάθε στοιχείο της, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων – κρατικών υπηρεσιών, θρησκευτικών εκπροσώπων, πολιτιστικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών φορέων και πολιτών. Ακόμα περισσότερο σήμερα, που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα εδάφη της.

Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO καλεί την πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να θέσει τους υπεύθυνους ενώπιον των ευθυνών τους. Καλεί επίσης την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των κτηρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να δεσμευτεί στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι «η καταστροφή ή εξαφάνιση οποιουδήποτε αγαθού της πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς, συνιστά επιζήμια υποβάθμιση του πολιτισμού όλων των εθνών παγκόσμια» (Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς 1972)".

Σχετικά

Ατζέντα
February 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close