22-23 November 2013
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ στον κινηματογράφο

Προβολή δύο ταινιών που αφορούν άμεσα στη ζωή και τη μουσική του μεγάλου Γερμανού συνθέτη

Δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013

Το 2013 εορτάστηκε από τους μουσικόφιλους διεθνώς ως η "Χρονιά Βάγκνερ", αφού σήμανε την 200η επέτειο από τη γέννηση και την 130η επέτειο από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζουν δύο ταινίες οι οποίες αφορούν άμεσα στο πρόσωπο του Βάγκνερ, τη ζωή και τη μουσική του, στις 22/11 την ταινία "The Wagner Files" του Ralf Pleger και στις 23/11 το "Lessons of Darkness" του Werner Herzog, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υποτίτλους.


The Wagner Files (90', 2013)

Η ταινία "The Wagner Files" απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου του Κοινού στην κατηγορία "Καλύτερο Ντοκιμαντέρ" στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και δυναμικό κράμα μουσικού ντοκιμαντέρ, πλασματικής ταινίας και κινουμένου σχεδίου. Μας μεταφέρει στη ζωή και τη μουσική ιδιοφυία ενός από τους σπουδαιότερους – και σίγουρα από τους πιο επίμαχους – Γερμανούς συνθέτες, με έναν τρόπο που δεν έχει αποτυπωθεί ποτέ ξανά στην οθόνη. Οι σκηνές, τολμηρές μα συνάμα ποιοτικές, σκιαγραφούν την πολύπλοκη και σκανδαλώδη σχέση του Βάγκνερ (Samuel Finzi) με τη δεύτερη σύζυγο του, Κοσίμα (Pegah Ferydoni). Το "The Wagner Files" είναι ένα πολύ-διαδραστικό πρότζεκτ το οποίο περιλαμβάνει ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα (στην έντυπη μορφή του) και κινούμενα σχέδια (στην ηλεκτρονική εφαρμογή του).

 

Lessons of Darkness (52', 1992)

Η τρομακτική, 50λεπη ταινία του Werner Herzog χρησιμοποιεί πραγματικά πλάνα από τα φλεγόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κουβέιτ τα οποία ενίοτε συνοδεύονται από συνεντεύξεις και μια αποστασιοποιημένη αφήγηση. Έτσι, δημιουργείται ένας μετα-καταστροφικός κόσμος εκτός πραγματικότητας. Η ταινία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια του ντοκιμαντέρ και αγγίζει την οξύτητα της επιστημονικής φαντασίας, είναι χωρισμένη σε δεκατρία κεφάλαια που υπαινίσσονται έναν πόλεμο κατακλυσμικής κλίμακας. Όταν ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο έφτασε στο τέλος του, ο Herzog, μαζί με ένα μικρό πλήρωμα, ταξίδεψε δύο φορές στο Κουβέιτ ούτως ώστε να κινηματογραφήσει τις πληγές, τα ίχνη και τα σημάδια που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Δραματικές εικόνες αντιπαραβάλλονται με το άγρυπνο βλέμμα ενός εξωγήινου ο οποίος επισκέπτεται τη Γη για πρώτη φορά και αντικρίζει ένα μέρος που δεν παραπέμπει στον πλανήτη όπως εμείς τον γνωρίζουμε.  Μια φωνή μας μιλά για τον θόρυβο του πολιτισμού, τη σιωπή της ερήμου και για την λάμψη των φλεγόμενων πετρελαιοπηγών. Σε αυτό το φρικτό ταξίδι, συναντάμε αρκετούς μάρτυρες της τραγωδίας. Η ταινία αποτελεί ένα ρέκβιεμ για τη μοίρα του πλανήτη μας, έχοντας ως αφετηρία τις επιπτώσεις του Πολέμου στον Κόλπο. Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας έχουν ως μουσική επένδυση τη μουσική του Βάγκνερ, η οποία μεγεθύνει το αντίκτυπο που έχουν στον θεατή οι έντονες αυτές εικόνες.
 


 

Ώρα έναρξης ταινιών 20.30

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close