Εκδρομές να πας , Guide

Μια αλλιώτικη εκκλησία γεμάτη ιστορία για να επισκεφτείς

Πρόκειται για ένα «στολίδι» το οποίο κοσμεί το χωριό Καννάβια

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2021

Μια ακόμη ξεχωριστή και διαφορετική, θα έλεγε κανείς, εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται στο χωριό Καννάβια της Επαρχίας Λευκωσίας. Την κάνει να ξεχωρίζει από την τοποθεσία, καθώς η εκκλησία είναι περιτριγυρισμένη από βουνά και πράσινο, πράγμα που δημιουργεί την απόλυτη ήρεμη ατμόσφαιρα.

Είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Απολυτρώσεως Εξηρτημένων και ξεχωρίζει τόσο από την αρχιτεκτονική της όσο και για την ιστορία της.  Πρόκειται για μία πετρόκτιστη, τρίκλιτη ξυλόστεγη εκκλησία ενώ σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, ο ρυθμός της εκκλησίας είναι εμπνευσμένος από τον ναό της Μονής της Παναγίας της Χρυσοκουρδαλιώτισσας στο κοντινό χωριό Κούρδαλι.

Η εκκλησία, πήρε την ονομασία της από την εικόνα της Παναγίας της Απολυτρώσεως, η οποία αποτελεί πιστό αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας που βρίσκεται στην Επισκοπική Μονή του Αγίου Αθανάσιου, στην πόλη Σερπουχώφ, κοντά στη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι η εικόνα της Παναγία της Απολυτρώσεως, απεικονίζεται μετωπική, σε προτομή από τη μέση και πάνω, σε στάση δεήσεως. Έχει μπροστά της, μέσα στο Άγιο Ποτήριον και επάνω στην αγία Τράπεζα τον Ιησού Χριστό ως βρέφος, ενώ ο Ιησούς απεικονίζεται να ευλογεί με τα δυο Του χέρια. Στα ρωσικά, η επωνυμία της συγκεκριμένης αρχαίας εικόνας είναι «Неупиваемая Чаша», που σε μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει, «Το ανεξάντλητο Ποτήριον».

Η εικόνα αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους ανθρώπους να μετανοήσουν και να προσέλθουν στο Άγιο Ποτήριον, ώστε να δεχτούν τη Θεία Κοινωνία. Στη σημερινή εποχή, όπου οι άνθρωποι μαστίζονται από διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, αλλά και ασθένειες η εκκλησία μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για όσους όσοι επιζητούν τη λύτρωση.

Η εικόνα, […] «, με τη μεσιτεία της Θεοτόκου, θαυματουργεί εξαίρετα στη Ρωσία για τις» […] ασθένειες και ελευθερώνει τους ανθρώπους από εμπαθείς λογισμούς και επιθυμίες, που τυραννούν τη ζωή του ανθρώπου».

Με πληροφορίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Κανναβιών

Φωτογραφία: www.bigcyprus.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close