Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 (όχι και τόσο γνωστά) εξωκλήσια για προσκύνημα το σαββατοκύριακο

Η τοποθεσία τους θα σε ταξιδέψει και θα ηρεμήσει το μυαλό σου

Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2021

Η Κύπρος έχει πολλές ομορφιές που αν τις μαζέψεις πραγματικά γράφεις ένα τεράστιο βιβλίο!  Αυτό όμως που κάνει το νησί μας να ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων αξιοθέατων είναι και τα εκκλησάκια που επιβεβαιώνουν πως την τεράστια ιστορική αλλά θρησκευτική αξία τους.

Εμείς, ως Check In Cyprus, φροντίσαμε να μαζέψουμε για σένα 5 εκκλησάκια πολύ ξεχωριστά και ίσως όχι τόσο γνωστά, για να επισκεφτείς το Σαββατοκύριακο.  Η αρχιτεκτονική τους αλλά και η τοποθεσία τους θα σου προσφέρουν ένα κλίμα ζεστασιάς και ηρεμίας.

Ψεματισμένος, Άγριος Ανδρόνικος και Αγία Αθανασία
Στον Ψεματισμένο, της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται ένα πολύ μικρό και παλιό εκκλησάκι το οποίο αξίζει να επισκεφτείς.  Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία και πραγματικά μπορεί κάποιος να πει ότι η αρχιτεκτονική του «προσελκύει» πολλούς πιστούς, καθώς έχει μια διαφορετική, από τα άλλα εξωκλήσια, μορφή.  Συγκεκριμένα είναι οικοδομημένο με ασβεστολιθική πέτρα σε σχήμα μονόκλιτης και καμαροσκέπαστης Βασιλικής.

Είναι κτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Μαρωνιού, στην κορυφή ενός λόφου.  Εκτιμάται ότι κτίστηκε γύρω στον 13ο αιώνα ενώ λέγεται ότι η τεχνική που οικοδομήθηκε, είναι εκείνη που έφεραν μαζί τους οι Κύπριοι όταν επέστρεψαν από τη Νέα Ιουστινιανή του Ελλήσποντου όπου τους είχε μεταφέρει το 692 μ. Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β’ για να τους γλυτώσει από τις Αραβικές επιδρομές.

Άλλωστε, οι μεγάλοι σε πάχος τοίχοι και η μοναδική χαμηλή αλλά και στενή είσοδος, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο εκκλησάκι, την περίοδο των επιδρομών να χρησιμοποιείτο από τους κατοίκους σαν καταφύγιο.

Τερσεφάνου, Άγιος Δημητριανός
Το εξωκλήσι του Αγίου Δημητριανού, στην Τερσεφάνου, της επαρχίας Λάρνακας ένα από τα πιο ξεχωριστά εξωκλήσια του χωριού, καθώς κτίστηκε το 2000 στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού, ερείπια του οποίου εξακολουθούν να βρίσκονται στο προαύλιο του σημερινού εξωκλησιού.

Το κτίσμα είναι μικρό, πετρόκτιστο κτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό με τρούλο. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο, μεταξύ άλλων είναι ο περίβολος του ο οποίος είναι περιποιημένος και περιτριγυρισμένος από ψηλά κυπαρίσσια, ελιές, θάμνους και άλλα δέντρα, τα οποία προσθέτουν αυτή την μοναδική και πράσινη νότα που όλοι μας αναζητούμε.

Ελάχιστα μέτρα πιο κάτω μπορείς να επισκεφτείς και την πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αλλά και τον ναό του Αγίου Νεκτάριου.

Αναφωτία, Άγιος Χριστόφορος
Στην Αναφωτία, της Επαρχίας Λάρνακας, βρίσκεται το πανέμορφο εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο και το κάνει να ξεχωρίζει ο τόπος που είναι κτισμένος.  Είναι σαν να είναι «κολλημένο» πάνω στο πράσινο, στους λόφους. Έχει ρυθμό Βασιλικής και να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Κωνσταντίνου, το εξοχικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, δεν ονομάστηκε έτσι χωρίς προγραμματισμό.  Ο επίσκοπος είχε βαπτισθεί Ιωάννης και από τρυφεράς ηλικίας ανέβαινε στη Μονή του Σταυροβουνίου για την οποία έτρεφε απέραντη αγάπη.  Έμενε εκεί ικανό χρόνο κατά διαστήματα, υπό την επίβλεψη αγίων μοναχών και ηγουμένων, κυρίως του αγιασμένου γέροντα πατρός Σάββα.

Όταν σπούδαζε θεολογία στην Αθήνα (1957 – 1962) χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Χριστοφόρο, που του έδωσε το όνομά του και καθ’ όλη τη διαμονή του στην Ελλάδα ιερουργούσε στον μεγαλοπρεπή ναό της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου. Στον ίδιο ναό προήχθη σε πρεσβύτερο και ιερομόναχο (αρχιμανδρίτη). Πίσω από το όνομά του μικρού ναού, συνεπώς, βρίσκονται ένας άγιος, ένας πατριάρχης και ένας επίσκοπος. Αυτός ο ναός ανεγέρθη και εξωραϊσθη με δαπάνες του επισκόπου, δίπλα στο νέο κοιμητήριο της Αναφωτίας.   Το τέμπλο του έχει τη μοναδική ίσως ιδιαιτερότητα, ότι οι εκεί εικονιζόμενες μορφές είναι ολόσωμες. Από έξω προς τα μέσα του ιερού, σε υπερυψωμένο χώρο βρίσκεται και ο τάφος του επισκόπου Χριστόφορου.  Επέλεξε τον χώρο της εκκλησίας και του ενταφιασμού του για να έχουν στο φόντο τους το Σταυροβούνι.

Φρέναρος, Άγιος Ανδρόνικος και Αγία Αθανασία
Στο Φρέναρος της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, βρίσκεται ένα ξεχωριστό «μοναχικό», θα έλεγε κανείς, εξωκλήσι των Αγίων Ανδρόνικου και Αγίας Αθανασίας.  Μπορεί να χαρακτηριστεί «μοναχικό», καθώς βρίσκεται σε τοποθεσία, λίγο μακριά από «ζωή» του χωριού, γύρω από δέντρα. Το συναντάει κάποιος περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας και πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο εξωκλήσι με τύπο του Συνεπτυγμένου Σταυροειδούς με τρούλο.

Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα με αδρούς πελεκητούς πωρόλιθους αλλά την ίδια ώρα, με ιδιαίτερα προσεγμένη τεχνική που επιτρέπει στον καθένα να τον χαρακτηρίσει «κομψοτέχνημα». Ο τρούλος έχει τέσσερα μικρά ανοίγματα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ υπάρχουν μόνο απομεινάρια από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Το εξωκλήσι λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, την ημέρα της γιορτής των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας, στις 9 Οκτωβρίου.

Σωτήρα (Αμμοχώστου), Άγιος Αντώνιος
Στη Σωτήρα της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, μεταξύ άλλων, πολλών ναών και εξωκκλησιών, βρίσκονται δύο πανέμορφα, χαρακτηριστικά εξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Αντώνιο. Είναι κτισμένα σε μία κάπως ερημική και ήσυχη τοποθεσία, θα έλεγε κάποιος, περιτριγυρισμένα από θαμνώδη βλάστηση.  Συγκεκριμένα, θα τα βρει κάποιος, στα υψώματα νοτιανατολικά του Δήμου.

Το παλιό, επιβλητικό και βυζαντινό εξωκλήσι, του Αγίου Αντωνίου, το χαρακτηρίζει το κτίσμα του, καθώς είναι μικρών διαστάσεων μονόχωρος καμαροσκεπαστός με πέτρες. Στις επιφάνειες των τοίχων διασώζονται ίχνη τοιχογραφιών.

Ακριβώς δίπλα από το παλιό εκκλησάκι, κτίστηκε το 1986, ένα μεγαλύτερο εξωκλήσι, με τύπο του απλού μονόχωρου καμαροσκέπαστου. Στο προαύλιο, μάλιστα, της εκκλησίας βρέθηκε τάφος, ενώ πίσω από τον παλαιό ναό υπάρχει φυσική σπηλιά που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε και ως ερημητήριο. Η τοποθεσία τους τα κάνει πιο ξεχωριστά, καθώς η θέα του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της θάλασσας, δημιουργεί ηρεμία, κάνοντας τους πιστούς, ντόπιους και μη να το επισκέπτονται συχνά.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close