Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2021
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και αδερφός της Αλίκης Βουγιουκλάκης, Τάκης Βουγιουκλάκης.
Ο αδερφός της αείμνηστης ηθοποιού πέθανε αθόρυβα στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Ποιος ήταν ο Τάκης Βουγιουκλάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939. Από τον πρώτο του γάμο έχει ένα γιο, τον Γιάννη Βουγιουκλάκη, ο οποίος γεννήθηκε το 1961. Γονείς του ήταν ο πρώην Νομάρχης Αρκαδίας, νομικός Ιωάννης Βουγιουκλάκης και η Αιμιλία Κουμουνδούρου.
Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη της Ιταλίας, κατ’ αρχήν στο Πανεπιστήμιο Pro-Deo όπου σπούδασε Κοινωνιολογία, και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.), με καθηγητές όπως ο Βιττόριο ντε Σίκα και ο Πιέτρο Τζέρμι.
Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες & ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης & Φίνος Φιλμ, τη «χρυσή περίοδο» του ελληνικού κινηματογράφου.
Το 1963 δραστηριοποιείται σκηνοθετικά καταρχήν στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και από το 1969 στην τηλεόραση όπου σκηνοθετεί σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα. Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική του καριέρα. Το 1975 αποφασίζει να ασχοληθεί (και) επιχειρηματικά με το θέαμα, ιδρύοντας στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Επόμενο καλλιτεχνικό του βήμα είναι το 1976, όταν καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία, «ανεβάζοντας» συνολικά 52 Θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του ’80 σκηνοθετεί αρκετές ταινίες βίντεο.
O Τάκης Βουγιουκλάκης διετέλεσε:
- Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων Αστήρ TV.
- Mέλος Δ.Σ. του Κρατικού Οργανισμού «Άρμα Θέσπιδος» (Κρατική Θεατρική Σκηνή) και επί τρία συναπτά έτη, Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
- Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
- Mέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνικών σχολείων (Μ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας.
- Mέλος της Επιτροπής βράβευσης θεατρικών κειμένων – δόκιμων συγγραφέων, του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Σύμβουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Επί σειρά ετών είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων – «Αθηνά».
Στις εθνικές εκλογές του 1996 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής, με την «Πολιτική Άνοιξη» στην Α΄ Αθηνών. Το 2002 αποφασίζει να ασχοληθεί με τα «δημοτικά» και εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Βριλησσίων, αναλαμβάνει δε Πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου. Tο 2006 επανεκλέγεται και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων.
Με πληροφορίες του in.gr
Σχετικά
Οσκαρ: Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν οικοδεσπότης της τελετής απονομής και το 2027
Ο βραβευμένος με 6 Primetime Emmy κωμικός παρουσίασε τις δύο προηγούμενες τελετές κερδίζοντας ως επί το πλείστον τις εντυπώσεις.
Ξεκίνησαν οι οντισιόν για τον νέο Τζέιμς Μποντ
Η Νίνα Γκολντ ανέλαβε το κάστινγκ για τον επόμενο 007 – Τη νέα ταινία θα σκηνοθετήσει ο Ντενί Βιλνέβ, με σενάριο του δημιουργού του «Peaky Blinders»
Οι 5 νέες ταινίες της εβδομάδας: Από το “Top Gun” μέχρι τον κόσμο του Guy Ritchie
Το cult αεροπορικό έπος επιστρέφει 40 χρόνια μετά στις αίθουσες, ενώ action, animation και rock ντοκιμαντέρ κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα
Το «Ημερολόγιο μιας Πριγκίπισσας 3» φέρνει μια νέα εποχή για τη Μία Θερμόπολις
Η Αν Χάθαγουεϊ επιστρέφει ως βασίλισσα της Τζενοβίας και, σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια Αντέλ Λιμ, οι fans μπορούν να περιμένουν «πολλές απολαυστικές επιστροφές» από το original cast.
Αρχίζει απόψε το Φεστιβάλ των Καννών: 22 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα -Οι ελληνικές συμμετοχές
Με τη φιλόδοξη κωμωδία εποχής του Πιερ Σαλβαντορί, «La Vénus électrique», ανοίγει σήμερα η αυλαία του 79ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
Μια μαγική βραδιά θερινού σινεμά έρχεται κάτω από τα αστέρια με το «The Whale»
Η βραβευμένη ταινία «The Whale» προβάλλεται κάτω από τα αστέρια, σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία με pizza, snacks και ατμόσφαιρα καλοκαιρινού σινεμά
BBC: Ποιοι θα υποδυθούν τους Beatles στη νέα σειρά «Hamburg Days»
Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1960, μέσα στα ασφυκτικά κλαμπ της συνοικίας Σανκτ Πάουλι στο Αμβούργο
Ο Ματ Ριβς αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από το «The Batman: Part 2»
Επιτέλους, μετά από καιρό, ο Ματ Ριβς αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από την ταινία, οι οποίες μας παρουσιάζουν ένα παγωμένο Γκόθαμ.
Hocus Pocus 3: Επίσημα στα σκαριά η ταινία - Επιστρέφουν οι 3 βασικές πρωταγωνίστριες
Η ανάπτυξη της τρίτης ταινίας είχε ανακοινωθεί αρχικά το 2023
Πέντε νέες πρεμιέρες φτάνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες
Από το πολυαναμενόμενο «Mortal Kombat II» και το σκοτεινό horror «Hokum» μέχρι Billie Eilish σε 3D και animated περιπέτειες για όλη την οικογένεια, η νέα κινηματογραφική εβδομάδα έχει επιλογές για κάθε γούστο
Τρέιλερ «Tony»: Ή πώς ο Άντονι Μπουρντέν έγινε ο... Άντονι Μπουρντέν
Origin story μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας, ταραχώδους ζωής και ιδιαίτερων ταλέντων, από τον Ματ Τζόνσον του «BlackBerry»
The Marina Experience: Ένα 3ήμερο με θερινό σινεμά, φαγητό και δραστηριότητες, δίπλα στη θάλασσα
Όλα όσα σε περιμένουν τον Ιούνιο στη Μαρίνα Λεμεσού