Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2021
«Παρά το γαίμαν των πολλών, εν κάλλιο του Πισκόπου.»
Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Στροβόλου παρουσιάζουν το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821», παραγωγής Alpha Square, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική Παλιγγενεσία.
Το κυπριακό έργο «Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821», το οποίο έγραψε η Ανθή Ζαχαριάδου, πραγματεύεται την ταραγμένη περίοδο και τις δραματικές ημέρες πριν την 9η Ιουλίου του 1821, στη βάση ιστορικά τεκμηριωμένων γεγονότων, εστιάζοντας στη μορφή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και τη σημασία της θυσίας του για την πορεία της Κύπρου και του λαού της.

Σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σκηνικά και κοστούμια Λάκη Γενεθλή, μουσική του Σταύρου Μακρή και φωτισμούς του Νίκου Μυλωνά, η παγκόσμια πρώτη παράσταση θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, την Παρασκευή 2 Ιουλίου στις 8.30 μμ. και θα ακολουθήσει ακόμη μία παράσταση την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Ο Βαρνάβας Κυριαζής θα υποδυθεί τον εμβληματικό Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, ενώ τους Μητροπολίτες Κιτίου, Πάφου και Κυρηνείας οι Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος και Χάρης Αττώνης. Τον Κιουτσούκ Μεχμέτ ενσαρκώνει ο Βαλεντίνος Κόκκινος, τον νεαρό Κκιόρογλου ο Εύρος Βασιλείου και η Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου την κυπριοπούλα Χαρίκλεια.
Επιπρόσθετες παραστάσεις θα δοθούν το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένων και πρωινών παραστάσεων για Σχολεία.
>> Παρ 2 Ιουλίου 2021
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30 μμ
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 22 470341.
>> Κ 4 Ιουλίου 2021
Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, 8.30 μμ, Είσοδος ελεύθερη.
-
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
02 Ιουλίου 2021
-
Ιερά Μητρόπολη Ταμασού & Ορεινής
04 Ιουλίου 2021
Σχετικά
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»