Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάμε σε ένα θεματικό μουσείο σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά μας

Το τοπικό αγροτικό μουσείο στο Φικάρδου, μυρίζει παράδοση

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2021

 

Το Τοπικό Μουσείο στεγάζεται στην Οικία Κατσινιόρου, στο χωριό Φικάρδου. Όπως μας πληροφόρησε η κ. Αγγελίδου Μαρία, εγγονή της κ. Μαρίτσας, τελευταίας κατοίκου της οικίας Κατσινιόρου, το σπίτι απαλλοτριώθηκε από το κράτος στις αρχές της δεκαετίας του '80, διότι θεωρήθηκε σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο και αναστηλώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

 

Η Οικία Κατσινιόρου, το όνομα της οποίας προέρχεται από το οικογενειακό παρατσούκλι των τελευταίων κατοίκων της, είναι ένα διώροφο αγροτικό αρχοντικό με ξύλινη αμφικλινή στέγη και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ενετοκρατίας. Ο όροφος αποτελούσε το χώρο διαβίωσης, ενώ στο ισόγειο γίνονταν οι διάφορες εργασίες, αποθηκεύονταν τα προϊόντα και υπήρχαν οι στάβλοι για τα ζώα της οικογένειας.

Η οικία επιπλώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής της, έτσι ώστε να αντανακλά την εικόνα της καθημερινής ζωής σε μια αγροτική οικία. Τα εργαλεία και τα σκεύη που συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο δίνουν μια εικόνα της αγροτικής ζωής και των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων του χωριού. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό με σχέδια και κείμενα εκτίθενται εκεί, μέσα από τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις μια εικόνα της καθημερινότητας εκείνου του καιρού.

Η Οικία Κατσινιόρου, καθώς και η λεγόμενη Οικία Αχιλλέα Δημήτρη, η οποία έχει διαμορφωθεί σε εργαστήρι υφαντικής και ξενώνα μελετητών, έχουν τιμηθεί με το βραβείο Europa Nostra.

(22634731) Φικάρδου, επ. Λευκωσίας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Κυριακή 09.30-17.00.

Φωτογραφίες: cyprushighlights

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close