Things to Do , Προσεχώς

Δύο εκθέσεις γεμάτες ιστορία και εθνική υπερηφάνεια

Οι εκθέσεις «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθερία» «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία» της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουλίου 2021

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και της συμπλήρωσης 85 χρόνων από την ίδρυσή της διοργανώνει δύο εκθέσεις με αρχειακά έγγραφα και πολύτιμα κειμήλια της εποχής.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 και θα τελεσθούν από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κύριο Πρόδρομο Προδρόμου την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:30 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου) στη Λευκωσία.
 

Έκθεση «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία»

Στην πρώτη έκθεση με τίτλο «Νάπολη και Eλληνική Παλιγγενεσία» η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα) συνδιοργανώνει τρεις παράλληλες εκθέσεις σε Νάπολη, Αθήνα και Λευκωσία. Μία σειρά από αρχειακά τεκμήρια, πολλά εξ αυτών ανέκδοτα, καθώς και ιστορικά κειμήλια αναδεικνύουν την περίοδο από τους προεπαναστατικούς χρόνους έως και την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τη δράση του Φιλελληνισμού. Μία σειρά εγγράφων αναφέρονται στην εμπλοκή της Κύπρου στον Aγώνα του 1821 και ως εκ τούτου φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές.

Περιλαμβάνονται 157 τεκμήρια από τους τρεις φορείς και οργανώνονται στις εξής ενότητες:

  • Α. Βασίλειο των Δύο Σικελιών
  • Β. Πολεμικές επιχειρήσεις
  • Γ. Ναυσιπλοΐα (ναυτικοί, πειρατεία)
  • Δ. Φιλελληνισμός
  • Ε. Η Κύπρος στον Aγώνα του 1821

Στην έκθεση δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα αρχειακά τεκμήρια, τα οποία αναδεικνύουν την Κύπρο και την εμπλοκή της στον Aγώνα του 1821.
https://www.archiviodistatonapoli.it
http://www.gak.gr
http://www.cypriotstudies.org

Συντελεστές της έκθεσης «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία»:
Συντονιστής δράσης:  Γιάννης Κορίνθιος
Οργανωτική Επιτροπή:
•    Candida Carino (Αρχεία Νάπολης)
•    Αμαλία Παππά (ΓΑΚ)
•    δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ανδ. Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)

Γραφιστικός σχεδιασμός – επεξεργασία πολυμέσων: Armando Traglia
Οι εκθέσεις στις τρεις χώρες τελούν υπό την αιγίδα των Επιτροπών «Ελλάδα 1821» και «Κύπρος 1821-2021», Πρεσβείας της Ιταλίας στη Λευκωσία, Περιφέρειας Καμπανίας, Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αγία Έδρα.

Έκθεση «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!»

Στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία στεγάζεται στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου και τα ιερά δώματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, θα εκτεθούν, πέραν της πρώτης έκθεσης, μία πληθώρα επιπρόσθετων κειμηλίων, που σχετίζονται με την περίοδο του 1821. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές της οικογένειας Παύλου Κυπριανού, του νομισματολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, του Άγι Φιλιππίδη, του Κώστα Κολλακίδη, του Νεοπτόλεμου Κότσαπα και της οικογένειας Πάτροκλου και Μαίρης Σταύρου, της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα της περιόδου, χαρακτικά, σπάνιες εκδόσεις, τοιχογραφίες και είδη λαϊκής τέχνης με απεικονίσεις ηρώων της Eπανάστασης του 1821, γραμματόσημα, πορτραίτα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, χάρτες, εφημερίδες εποχής, ενδυμασίες εποχής, αναμνηστικά μετάλλια, φιγούρες Θεάτρου Σκιών, ζωγραφικοί πίνακες του Φώτη Κόντογλου και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το μετάλλιο με τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και το πρόπλασμα γλυπτού με τον Ιωάννη Βαπτιστή, τα οποία δώρισε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ο Ιταλός γλύπτης Don Battista Marello παραβάλλοντας την καρατόμηση του Προδρόμου με του εθνομάρτυρα αρχιεπίσκοπου Κυπριανού.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκθέσεων και σε συνεργασία με την Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 και το τηλεοπτικό κανάλι SIGMA ετοιμάστηκαν επίσης μονόλεπτα ένθετα στα ελληνικά και ιταλικά, σε κείμενα των Ιλιάνας Κουλαφέτη, Μαρίας Χριστοδούλου και Μάριου Αντωνιάδη, εκφώνηση της Μαρίας Κάνθερ, μετάφραση της Gaia Zaccagni και υποτιτλισμό της Ολυμπίας Παπαδημητρίου, όπου αναδεικνύονται πολλά από τα κειμήλια που εκτίθενται και προβάλλεται ο Αγώνας του 1821.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο δρ Ιωάννης Ηλιάδης θα παρουσιάσει τα κειμήλια της Έκθεσης και θα αναφερθεί στη σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί βράβευση Πρέσβεων χωρών, οι οποίες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία του πρώτου κράτους των Ελλήνων.

Η έκθεση υποστηρίζεται και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Κύπρος 1821-2021», του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία και υποστηρίζεται επίσης από την Ασφαλιστική Εταιρεία Προδρόμου και Μακρυγιάννης και το Γραφείο Πιστοποιούντος Υπαλλήλου Κωνσταντίνου Αργυρού.

Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα «Η Σημερινή»
Για να παρευρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3hwUUJi

Πληροφορίες:

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Λευκωσία
τηλ.: 22 432578, τηλεομ.: 22 34439
Ιστοσελίδα: www.cypriotstudies.org  
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com

Ηχώ της Κύπρου 1821-2021
τηλ.: 22 556677, τηλεομ.: 22 556688
Αγ. Παύλου 15, 1105 Λευκωσία
Ιστοσελίδα: www.cyprusgreece2021.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@cyprusgreece2021.com

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close