Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2021
Μετά την περίπτωση του Λίβερπουλ, το οποίο αφαιρέθηκε από τη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει κι αυτό να τεθεί εκτός λίστας.
Αν λέγαμε σε κάποιον να ονοματίσει κάποια από τα πιο γνωστά από 1073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σίγουρα θα ξεκινούσε από την Ακρόπολη (αν ήταν Έλληνας), τις Πυραμίδες (αν ήταν Αιγύπτιος), το Σινικό Τείχος (αν ήταν Κινέζος) ή το Στόουνχεντζ (αν ήταν Βρετανός). Κι όμως, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει να τεθεί εκτός καταλόγου εξαιτίας κάποιων αποφάσεων του Υπουργείου Μεταφορών.
Για την ακρίβεια, ο λόγος είναι ένα τούνελ τρεισήμισι περίπου χιλιομέτρων, κοντά στην αρχαιολογική περιοχή, του οποίου η διάνοιξη έχει εγκριθεί, και το οποίο θα κοστίσει 1,7 εκατομμύρια λίρες. Η UNESCO έχει προειδοποιήσει – όπως είχε κάνει και με το Λίβερπουλ – από το 2018 ότι η οδική αυτή παρέμβαση θα βλάψει ανεπανόρθωτα την περιοχή, και όπως έχει το δικαίωμα να ασκήσει συμβουλευτικό ρόλο (όταν κρίνει ότι ένα μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο), πρότεινε μια εναλλακτική λύση για το που έπρεπε να διανοιχθεί το τούνελ αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα είμαστε στη φάση που η UNESCO δηλώνει πως δεν θα κάνει περαιτέρω διάλογο με την βρετανική κυβέρνηση αν δεν εγκαταλειφθεί η ιδέα της συγκεκριμένης κατασκευής. Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη μερίδα Βρετανών διαμαρτύρεται κι αυτή για το τούνελ, μέσω της οργάνωσης «Συμμαχία Στόουνχεντζ». Η τελική απόφαση για το έργο αναμένεται να αν ανακοινωθεί από το ανώτατο δικαστήριο μέσα στο καλοκαίρι.
Το μεγαλιθικό μνημείο, το οποίο μπήκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986, είναι από τα τουριστικότερα σημεία της Βρετανίας, κάτι που πιστεύουμε ότι δύσκολα θα αλλάξει ακόμη και αν μπει στη λίστα κινδύνου που είναι προθάλαμος για την οριστική του αφαίρεση από τον κατάλογο του οργανισμού του ΟΗΕ. Η απουσία του Στόουνχεντζ από τη λίστα είναι σαφώς θέμα πρεστίζ και άλλο ένα διεθνές φιάσκο (μετά το Λίβερπουλ) για το πως χειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση κάποια ευαίσθητα θέματα πολιτισμού. Άλλωστε ήδη αρκετοί πολιτιστικοί φορείς θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αμαυρώνει τη φήμη του σχετικά με τα ιστορικά περιουσιακά του στοιχεία». Που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ανάμεσα στα τέσσερα πρώην μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τα δύο να είναι βρετανικά.
Πηγή: Παράθυρο, Πολίτης
Σχετικά

Οι παραλίες της Λάρνακας είναι (από σήμερα) έτοιμες για βουτιές και άραγμα!
Πλήρως εξοπλισμένες με κρεβατάκια και ομπρέλες, περιμένουν το κοινό

Τα 7 καλύτερα ανεξερεύνητα νησιά-προορισμοί της Ελλάδας
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων κερδίζει την πρωτιά

The Landmark Nicosia: Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

Τι τρώνε στο Κονκλάβιο οι Καρδινάλιοι και γιατί δεν επιτρέπονται τα ραβιόλια
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι 120 και πλέον καρδινάλιοι που συμμετέχουν στην εκλογή του Πάπα απομονώνονται πλήρως από τον έξω κόσμο

3 ελληνικές παραλίες στη λίστα με τις καλύτερες του κόσμου
Λαμπερές, κατάλευκες ακτές στην Ελλάδα, τον Μαυρίκιο, τον Ισημερινό και την Ιρλανδία μπήκαν στην ετήσια κατάταξη των 50 καλύτερων παραλιών του κόσμου

Η «Βενετία της Γαλλίας» και ο θρύλος για τα ερωτευμένα ζευγάρια
Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις που θα σας εντυπωσιάσουν

Πώς ένα νησί με υψηλές τιμές και λίγες παραλίες προσελκύει τουρίστες
Ρεκόρ σε τουριστικά έσοδα και μοναδικά αξιοθέατα για να δεις

Ο απόλυτος χώρος για μια ονειρεμένη γαμήλια δεξίωση
Το Event Center Μαρίνας Αγίας Νάπας, εντυπωσιάζει τόσο με την αρχιτεκτονική του όσο και με τις σύγχρονες παροχές του

Aelia Wellness Retreat: Ονειρεμένες εκδηλώσεις μέσα στη γαλήνη της φύσης
Ένα ονειρικό σκηνικό, που συνδυάζεται με μια χαλαρή ατμόσφαιρα, αποτελώντας ιδανικό για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση.



Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες θα υποδεχτούμε τον Μάιο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση