Top Stories , Arts & Culture

Q&A: Βαλεντίνος Κόκκινος

Το ταλέντο του πληθωρικό, όπως και ο ίδιος. Το χιούμορ του πηγαίο και αυθεντικό. Η πορεία του στο θέατρο πολλά υποσχόμενη.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2013

Ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς του κυπριακού θεάτρου, ο Βαλεντίνος Κόκκινος, συμμετέχει στην παράσταση του ΘΟΚ "Η όπερα της πεντάρας", ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για την επαναφορά του έργου "Κάλι-Καντζάρ & Σία" από τη Σκηνή 018 του ΘΟΚ.

Κάλι-Καντζάρ & Σία!, μια παράσταση για παιδιά ή για μεγάλους που αισθάνονται παιδιά;

Μια παράσταση για ανθρώπους, χωρίς ηλικία, που έχει στόχο να τους ταξιδέψει, να τους μαγέψει και να τους δώσει την ευκαιρία να περάσουν όμορφα.

Παράλληλα με το Κάλι-Καντζάρ & Σία! που επιστρέφει, συμμετέχεις και στην Όπερα της πεντάρας. Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις ταυτόχρονα σε δύο παραστάσεις;

Είναι στη φύση της δουλειάς του ηθοποιού να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα, είτε πρόκειται για πρόβες είτε για παραστάσεις. Είναι απαιτητικό δεν λέω, αλλά νομίζω πως με συγκέντρωση, καλή διάθεση και σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται.

Είσαι στον ΘΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια, πώς ήταν η μετακίνηση από το ελεύθερο στο κρατικό θέατρο;

Πέρσι, συνεργάστηκα με τον ΘΟΚ ως έκτακτος ηθοποιός, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, ανήκω στο θίασό του. Έτσι, μάλλον, θα πρέπει να με ξαναρωτήσεις στο τέλος της χρονιάς για να σου πω αν υπάρχει κάποια διαφορά. Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι πως είμαι ξετρελαμένος με τους συναδέλφους μου, οι οποίοι είναι όλοι τους πρόθυμοι, εργατικοί και ταλαντούχοι. Χαίρομαι αφάνταστα που συνεργάζομαι μαζί τους. Με μερικούς μάλιστα έχω ξαναδουλέψει σε παραγωγές στο ελεύθερο θέατρο και μοιάζει λες και επιλέξαμε οι ίδιοι τη νέα μας συνεργασία.

Αλήθεια πόσα χρόνια ασχολείσαι με το θέατρο;

Επαγγελματικά εδώ και τρία χρόνια, ενώ συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις όντας ακόμα φοιτητής.

Γιατί θέλησες να γίνεις ηθοποιός;

Δεν ξέρω, ακόμα το ψάχνω. Υποψιάζομαι επειδή είμαι Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο και Σελήνη στο Λέοντα. Χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο; Α, ναι, και Αφροδίτη στον Υδροχόο. Βεβαίως πρέπει να σου πω πως πρώτα σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έπειτα Θέατρο στη δραματική σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή μπροστά σε κοινό;

Ανακουφισμένος!

Η πρώτη σου επαγγελματική δουλειά ποια ήταν;

Ο Ρουμπελστίλτσκιν σε σκηνοθεσία Βασίλη Ανδρέου, μια παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΘΟΚ.

Έχεις συμμετάσχει σε αρκετές παιδικές παραστάσεις. Σε τι διαφέρουν οι παραστάσεις αυτές από τις παραστάσεις για ενήλικες;

Προσπάθησα να συμμετέχω σε θεατρικές παραστάσεις και όχι να κάνω θέατρο για παιδιά ή για ενήλικες. Όμως, αν πρέπει να απαντήσω σε τι διαφέρουν, τότε θα απαντήσω μόνο στην ηλικία των θεατών, σε τίποτα άλλο.

Γίνεσαι και εσύ παιδί στις παιδικές παραστάσεις;

Γίνομαι μούσκεμα από τον ιδρώτα, αφού συνήθως απαιτείται να παίζω, να χορεύω και να τραγουδώ.

Έχεις τη φυσιογνωμία του κωμικού ηθοποιού. Αισθάνεσαι κωμικός ή ισορροπείς ανάμεσα σε κωμωδία και δράμα;

Προσπαθώ να είμαι ηθοποιός.

Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς κωμωδία και χιούμορ;

Αισθάνομαι πως το δράμα μπορεί να υπάρξει μόνο με χιούμορ και η κωμωδία μόνο με σοβαρότητα. Προσωπικά, με ελκύει η υποκριτική που δεν έχει είδος, που μπορεί να ακροβατεί ανάμεσα σε όλα τα άλλα, αλλά και σε κανένα. Με ενδιαφέρει μια υποκριτική η οποία δεν χαρακτηρίζεται από θέατρο, αλλά από αλήθεια και μόνο.

Το χιούμορ τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Κυριαρχικό. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς χιούμορ, όπως δεν μπορώ να τη φανταστώ χωρίς τηγανητές πατάτες.

Μπορείς να παραμείνεις σοβαρός εκτός σκηνής;

Ελπίζω να μην είναι σχόλιο για τις απαντήσεις μου (γέλια).

Υπήρξαν στιγμές σε δραματικούς ρόλους που ήθελες να βάλεις τα γέλια;

Αρκετές φορές και συνήθως στις πρόβες. Δεν βαριέσαι, όλα για τον άνθρωπο είναι.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, διαπιστώνω πως έχεις αρκετές συνεργασίες με τη Λέα Μαλένη. Να υποθέσω πως είναι θέμα χημείας;

Η Λέα ήταν καθηγήτριά μου στη σχολή και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω. Πάντα απαιτεί από μένα το εκατό τοις εκατό, ακρίβεια και ζητά να προτείνω συνεχώς νέα πράγματα. Πραγματικά, της είμαι πολύ ευγνώμων και με συγκινεί αφάνταστα η παιδική χαρά της, η σκληρή εργατικότητά της και το ευρηματικό μυαλό της!

Ποιες από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι σήμερα ξεχωρίζεις ιδιαίτερα και γιατί;

Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός γιατί, αν και δεν έχω λάβει μέρος σε πολλές παρατάσεις, νιώθω περήφανος και χαρούμενος για όλες τις δουλειές που έκανα. Είναι αλήθεια όμως, πως κάποιες από αυτές έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, για διάφορους λόγους, όπως ο ρόλος, το έργο, ο συγγραφέας, το εκάστοτε ταξίδι, οι προκλήσεις, οι αναμνήσεις, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Έτσι, θα πω τις παραστάσεις Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Ο Βυσσινόκηπος, Evelyn Evelyn, Βάτραχοι, Από μια κλωστή και Witsplit.

Ποιο ρόλο θα ήθελες να υποδυθείς στο μέλλον;

Προσπαθώ να είμαι ανοιχτός σε κάθε ρόλο, γιατί αυτός μπορεί να με οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, φτάνει ο πυρήνας του να έχει μέσα ουσία. Όμως, δεν μπορώ να κρύψω την αδυναμία μου στους χαρακτήρες του Σαίξπηρ. Έχουν τόσα πολλά επίπεδα, που τρελαίνομαι!

Τα όνειρά σου τι ρεπερτόριο έχουν;

Ονειρεύομαι να συμμετάσχω σε παραστάσεις με όραμα και αγάπη! Θέλω να έρθω σε επαφή με κλασικά κείμενα καθώς και με σύγχρονα, ανεξαρτήτως είδους. Ποθώ να μην κατατάξω τον εαυτό μου κάπου, αλλά συνεχώς να δοκιμάζομαι και να γεύομαι νέα πράγματα. Σαν να είμαι ακόμα φοιτητής, και να έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπος με καινούργιες προκλήσεις. Και επίσης θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους με όρεξη, ταλέντο, ήθος και καλοσύνη!

Ο Βαλεντίνος Κόκκινος συμμετέχει στο μουσικό έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ Η όπερα της πεντάρας που ανεβαίνει από την Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ και στην παράσταση Κάλι-Καντζάρ & Σία, η οποία ανεβαίνει από τη νεανική Σκηνή του ΘΟΚ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close