Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2021
Ο Δήμος Αγίας Νάπας παρουσιάζει στο Μουσείο THALASSA την έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Ανδρέα Εφεσόπουλου με τίτλο «ΑΜΑΘΟΥΣ - ΠΑΛΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ».
Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 27 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, 2021.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 27 ζωγραφικά έργα, λάδι σε καμβα, τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε από το 1994 μέχρι και 2020. Τα έργα, που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη και στην γκαλερί «Γκλόρια» στη Λευκωσία, προγραμματίζεται να παρουσιαστούν και στους δημοτικούς χώρους των άλλων πόλεων της ελεύθερης Κύπρου. Μετά το πέρας αυτής της περιόδευσης, τα έργα θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού, αφού επιθυμία του καλλιτέχνη είναι το έργο αυτό να συντηρηθεί σαν ένα ενιαίο, μνημειακό σύνολο και σαν τέτοιο να δοθεί στο κοινό στα πλαίσια μιας μόνιμης έκθεσης.

Αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο βιβλίο του με τίτλο «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός»: «Στα ζωγραφικά μου έργα όμως, δεν θα δείτε τα όνειρα και τους δικούς μου συνειρμούς αλλά μια ξεκάθαρη αναπαράσταση της πηγής της πληροφορίας και της έμπνευσης. Προσπαθώ, αν είναι ποτέ δυνατόν, να ζωγραφίσω τον αέρα που στριφογυρίζει, το φως που φωτίζει, τη γη που αναταράζεται και τις φθορές που, όλα αυτά μαζί, προκαλούν ασταμάτητα. Οι φθορές πάνω στις πέτρες συχνά δημιουργούν τους πιο αναπάντεχους και πολύπλοκους σχηματισμούς στη μορφή και την επιφάνεια. Μαγικές είναι ακόμα και οι τυχαίες συναρμολογήσεις που προκύπτουν από κάθε λογής μετατοπίσεις. Η άγρια βλάστηση και το δραστικό και δραματικό συναπάντημα όλων των στοιχείων με τον ουρανό, τα σύννεφα και την ταραγμένη θάλασσα συμπληρώνουν αλλεπάλληλες θεατρικές παραστάσεις. Όλα αυτά, έκανα ό,τι μπορούσα να τα δώσω ζωντανά, έτσι που να μπορέσουν ίσως, να αποτελέσουν έναυσμα και κίνητρο για τον κάθε θεατή να φτιάξει δικούς του συνειρμούς και μύθους.»
Επιθυμία και πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να προσφέρει στο κυπριακό κοινό, αλλά και στους ξένους επισκέπτες στον τόπο μας, μια δυναμική και ευαίσθητη ξενάγηση στον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της Αμαθούντας με μια ρεαλιστική αλλά και ρομαντική προσέγγιση που να υποκινεί το αίσθημα της εκτίμησης αλλά και της υπερηφάνειας για την πολιτισμική κληρονομιά μας, ενώ συνάμα, να ενδυναμώνει και την αίσθηση ευθύνης για την συντήρηση και αξιοποίησή της.

Βιογραφικό
Ο Ανδρέας Εφεσόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 6 Μαρτίου 1944. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art στο Λονδίνο (1962-1966) παίρνοντας το δίπλωμα «National Diploma in Design, /N.D.D.» Φοίτησε με υποτροφία στο Hornsey College of Art στο Teacher’s Training Department (1966-1967) παίρνοντας το δίπλωμα «Art Teacher’s Certificate, A.T.C.». Εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στο Harrow County Boy's Grammar School στο Λονδίνο (1967-68). Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίστηκε ως καθηγητής τέχνης μέσης εκπαίδευσης. Προάχθηκε σε βοηθό διευθυντή το 1989 και σε διευθυντή το 1998 και αφυπηρέτησε από τα σχολεία το 2004. Έκτοτε, ζει στη Λεμεσό και ασχολείται με το καλλιτεχνικό του έργο, ζωγραφικό και γλυπτικό.
Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σκηνογράφησε και επιμελήθηκε δύο παραγωγές της Θεατρικής Εταιρίας Λεμεσού Ε.Θ.Α.Λ. «Τα ρούχα του Βασιλιά» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσον 1991 και το «Τελευταίο φεγγάρι» του Αντρέα Κουκκίδη.
Διάρκεια: 27 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου, 2021.

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «THALASSA»
Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα
Ώρες λειτουργείας:
Δευτέρα: 9:00 - 14:00
Τρίτη - Παρασκευή: 9:00 - 17:00
Σάββατο: 9:00 - 14:00
τηλ.: 23 816366
facebook: @MunicipalMuseumOfAgiaNapaThalassa
https://thalassamuseum.org.cy/
-
Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα
27 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου 2021
Σχετικά
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Η Isnotgallery contemporary παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-θεσμό της!
Contemporary Art Under Pressure: Έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ανώτατη τιμή πώλησης τα €500
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών