Τέχνη

Εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση σε Έγκωμη, Παραλίμνι και Κυπερούντα

Η Ιστορία έχει Πρόσωπο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021

Σε Έγκωμη, Παραλίμνι και Κυπερούντα παρουσιάζεται η υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην αυλή του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, στο ιστορικό κέντρο του Παραλιμνίου (Πλατεία καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου), όπως και στο ιστορικό κέντρο της Κυπερούντας  (Πλατεία  ναού Αγίας Μαρίνας) και την αυλή του ναού του Αγίου Αρσενίου, φιλοξενείται η έκθεση «Η Ιστορία έχει Πρόσωπο», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821, που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και στο Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, για την έκθεση στην Έγκωμη τη συνδιοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Λευκωσίας, για την έκθεση στο Παραλίμνι, η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και για την έκθεση στην Κυπερούντα, το Θ.Ο.Ι. Κυπερούντας. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 23 πίνακες, απεικονίζοντας σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.
 
Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.
 
Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.
 
Ενδεικτικά απεικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, οι Κύπριοι Α. Μυριανθούσιος και Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. 

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).
 
Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης στην Έγκωμη: Σεπτέμβριος 2021. 
Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης στο Παραλίμνι και την Κυπερούντα: Σεπτέμβριος - Οκτώβριος, 2021.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και στην κατασκήνωση του ναού στο Φιλάνι.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
@boccf

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close