Cine News , Κινηματογράφος

Κινηματογραφικές προβολές στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών τους, εστιασμένο θεματικά στην εφηβική ηλικία

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021

Οι Δράσεις του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Νέ@ σε έρημο νησί» ανακοινώνουν το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών τους, εστιασμένο θεματικά στην εφηβική ηλικία, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου. Οι προβολές ξεκινούν στις 19:30 στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ και η είσοδος σε όλες είναι δωρεάν – απαραίτητη η παραλαβή Δελτίου Εισόδου από το Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ.

4 Νοεμβρίου 2021 
Το σκασιαρχείο [L’école buissonnière] (1949) 
του Ζαν-Πολ Λε Σανουά

Με ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 111 λεπτά

Σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο

Την ταινία προλογίζει η Έλενα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Ζαν-Πολ Λε Σανουά έκανε μια ταινία που αποτελεί αναφορά στον πρώτο μεταπολεμικό κινηματογράφο. Η επιτυχία του έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις πολύ προχωρημένες για την εποχή τους απόψεις του γνωστού παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ (Célestin Freinet, 1896-1966). Η ταινία στηρίζεται σε σημειώσεις της γυναίκας του Ελίζας. Καταγράφει βασικά τον πρώτο χρόνο της εκπαιδευτικής του πορείας, γύρω στο 1920, στην πόλη Bar-sur-Loup, τότε που έθετε για πρώτη φορά τις βάσεις μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης. Γυρίστηκε το 1949, έχει πάρει 30 διεθνή βραβεία και υιοθετήθηκε από την Κινηματογραφική Επιτροπή του ΟΗΕ «ως έργο τέχνης που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1920, σε ένα μικρό χωριό της Προβάνς. Ο κύριος Πασκάλ, νέος δάσκαλος, συγκρούεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος των μαθητών του. Αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τις διδακτικές του μεθόδους. Ακούει τα παιδιά, εμπνέεται από τις ανακαλύψεις τους, τους πηγαίνει στη φύση. Οι μαθητές θα ξαναβρούν τη χαρά να μαθαίνουν και ο κύριος Πασκάλ τη χαρά να διδάσκει. Όμως αυτή η μικρή επανάσταση δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε κάποιους γονείς και παράγοντες της περιοχής.

11 Νοεμβρίου 2021
Green Boys (2019)
Ένα ντοκιμαντέρ της Αριάν Ντουμπλέ

Με αγγλικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 72 λεπτά

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου 

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία μιας συνάντησης, την ιστορία μιας φιλίας ανάμεσα στον 17χρονο Αλασάν, ο οποίος άφησε την πατρίδα του, τη Γουινέα, και έφτασε μόνος του στη Γαλλία έπειτα από ένα ταξίδι που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια, και στον 13χρονο Λούκα, έναν έφηβο από την καταπράσινη ύπαιθρο της Νορμανδίας, στο Pays de Caux, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Οι δύο έφηβοι γίνονται φίλοι, παίζουν μπάλα, βλέπουν αγώνες ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, ανεβαίνουν στα δέντρα, τρώνε, ψαρεύουν καβούρια, χτίζουν μια παράγκα (στο παραδοσιακό στυλ της Γουινέας)… Από το τέλος της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι, οι δύο έφηβοι συνυπάρχουν σαν να βρίσκονται έξω από το χρόνο και τη γύρω πραγματικότητα. Ο Λούκα διδάσκει στον Αλασάν γαλλικές εκφράσεις και τα ονόματα των δέντρων, ενώ ο Αλασάν λέει στον φίλο του για τις αγελάδες, τις τελετουργίες προσευχής, το φόβο του διαβόλου. Του αφηγείται ακόμα το δύσκολο ταξίδι του μέχρι την Ευρώπη. Η Αριάν Ντουμπλέ αποδίδει με εξαιρετική ευαισθησία και χωρίς διδακτισμό μια ιστορία για τη φιλία και την ενηλικίωση, θίγοντας το καίριο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και της ένταξής τους στην Ευρώπη. 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 2020: FIPADOC – Festival International Documentaire – Biarritz (France) – Sélection “En famille”, 2019: Images en bibliothèques – Paris (France) – Film soutenu par la Commission nationale de sélection des médiathèques, 2019: Cinéma du réel – Paris (France) – Mention Spéciale du Prix de l’Institut Français – Louis Marcorelles.

Πριν από την ταινία θα προβληθεί το σύντομο ντοκιμαντέρ Ονειρεύομαι ένα σχολείο… με θέμα την εκπαίδευση που προσφέρεται στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και τα όνειρά τους σε σχέση με το σχολείο που θα ήθελαν να έχουν, τα όνειρά τους για το μέλλον τους (παραγωγή: Grasshopper, διάρκεια: 20 λεπτά).

18 Νοεμβρίου 2021 
Ψηλά τα χέρια [Les mains en l’ air] (2010)
του Ρομέν Γκουπίλ

Με ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 90 λεπτά

Σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο

Ο Ρομέν Γκουπίλ, θρύλος του γαλλικού Μάη του ’68 και δημιουργός του Πεθαίνοντας στα 30, παρουσιάζει την τελευταία του ταινία με πρωταγωνιστές μια μικρή μαθήτρια, τη Μιλάνα, και τους φίλους της.

Η Μιλάνα, που κατάγεται από την Τσετσενία, μας διηγείται το 2067 σε ένα flashback τι της συνέβη πριν από περίπου εξήντα χρόνια, το 2009, όταν ήταν μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο του Παρισιού. Τότε απειλήθηκαν με απέλαση από τις γαλλικές αρχές εκείνη και η οικογένειά της, και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στους μη Γάλλους συμμαθητές της. Όλοι μαζί αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μείνουν ενωμένοι.

Μια ταινία με πολλές διακρίσεις παγκοσμίως, κυρίως για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μεταφέρει σε παιδιά και νέους ένα τόσο καυτό πολιτικό θέμα. Πρόκειται για μια γοητευτική ταινία, αφιερωμένη στους σημερινούς νέους που θα διαμορφώσουν το αύριο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Καννών 2010: Special Screening, Βραβείο Unicef: Παιδικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βιέννης 2010, Καλύτερο σενάριο: Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2010, Καλύτερη ταινία: Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2010, Μεγάλο βραβείο: Φεστιβάλ οικογενειακών ταινιών Σεούλ 2010, Βραβείο κοινού: Φεστιβάλ γαλλοφωνίας του Tübingen 2010.

Όλες τις προβολές θα συνοδεύει η προβολή του ντοκιμαντέρ Σχολείο: ένα μανιφέστο για την αλλαγή, το οποίο γυρίστηκε από την ομάδα των Αποθηκών και προβάλλεται ως μέρος της εκπαιδευτικής έκθεσης που συνοδεύει την παράσταση Τέρας του Ντάνκαν Μακμίλαν (διάρκεια: 29 λεπτά).

* Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα επιτρέπεται σε όσους/όσες διαθέτουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID- 19– είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 –με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης– είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) –μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 – είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR test), είτε αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

Πληροφορίες / Δελτία Εισόδου: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (ώρες λειτουργίας ταμείου: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 13:30 & 16:00 – 18:00)
 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close