Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 16η συνεχή χρονιά με προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους

Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 16η συνεχή χρονιά με προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους όπως στον κινηματογράφο K-Cineplex Nicosia Prime την εβδομάδα 11-17 Νοεμβρίου, ώρες 19:15-21:45 και στο The Classic Hotel στην Παλιά Λευκωσία το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-18:00 με τη παρουσία των σκηνοθετών.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και Τρίτη 16 Νοεμβρίου από τις 12:00-23:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα παρουσιάσει ταινίες με τη θεματική “Απεριόριστα Όρια” στη 2η Biennale Λάρνακας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας υπό την Αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου συνεργάζεται με το Κυπριακό τμήμα του διεθνούς οργανισμού “Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση” και διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στα πλαίσια της Biennale Λάρνακας εκδήλωση με ανοιχτή συζήτηση με θέμα  “Ίσες Ευκαιρίες στο Χώρο των Οπτικοακουστικών – Στερεότυπα και Γεγονότα”, την εκδήλωση χαιρετίζει η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων κα Ιωσηφίνα Aντωνίου και συμμετέχουν σκηνοθέτες και εκπρόσωποι από την Εταιρεία Σκηνοθετών Κύπρου, ΡΙΚ, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak, στο βιολί η Olivera Rialas και στο τραγούδι η Ρωσίδα  Natalia Kriventsova. Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους των  σκηνοθετριών και μελών του νεοσύστατου τμήματος  Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση Κύπρου, “She Should Run – Cyprus” της Πέτρας Τερζή και “Life starts at 90” της Bejay Browne.

Η  διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους, προσφέρει και πολιτικό όφελος για την Κύπρο, διότι προβάλει  στον διεθνή τύπο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφροδίτη” ολόκληρης της Κύπρου, όπου προβάλλονται και διακρίνονται ταινίες από όλο τον κόσμο. To επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει 111 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από τις πέντε ηπείρους εκ ων οποίων οι 20 είναι Ελληνικές. Το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.  Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ.

 Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου  θα παρουσιάσει επιπλέον τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στη παραγωγή, για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award",
Θεματική με ταινίες στη κατηγορία: "50/50”  με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, 
Θεματική με ταινίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
CYIFF Scriptwriting Workshop “Bridging the Second Act” - Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου με τον Scott Simpson

Η φετινή VIP κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, η σκηνοθέτρια Bejay Browne, ο σεναριογράφος Scott Simpson από Νέα Υόρκη κ.ά.  Το Φεστιβάλ προσκαλεί τους σινεφίλ από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα να πλαισιώσουν την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή για να δουν και να διακρίνουν ταινίες σε διάφορες κατηγορίες. Οι ενδιαφερόμενοι κριτές, εθελοντές καθώς και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο συγγραφής σεναρίου στις 14/11, μπορούν να επικοινωνήσουν στο 99798112 και Cyiff2021@gmail.com

Εκτός από τις ιδιαίτερες θεματικές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τα πρωτότυπα βραβεία Χρυσή Αφροδίτη είναι μοναδικά κεραμικά έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν οι Κύπριοι καλλιτέχνες Λένη Λοΐζου και Μιχαήλ Χριστοφίνης. Η κεραμική είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης με βαθιά παράδοση στο νησί μας. Κεραμικά υψηλής θερμοκρασίας, φτιαγμένα ένα, ένα, στο χέρι δύο φορές ψημένα και υαλωμένα 1200ο. Μια χρονοβόρα μα συνάμα τόσο συναρπαστική διαδικασία που εμπερικλείει χώμα νερό φωτιά και αέρα για να δώσει ένα απόλυτα άρτιο οργανικό αποτέλεσμα. Για την δημιουργία των γλυπτών και αποπεράτωση του ολικού έργου οι καλλιτέχνες εργάστηκαν για περίοδο δύο μηνών και συνεργάστηκαν για την παραγωγή και συσκευασία με τοπικές επιχειρήσεις και καλλιτέχνες.

 Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει τη πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

 

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close