Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο μεταξύ 15-19 Νοεμβρίου 2021, από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων ASI (Association de la Sommellerie Internationale) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων.
Συμμετέχοντες από 32 ευρωπαϊκές και δύο αφρικανικές χώρες βρέθηκαν στη Λεμεσό, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά, ο φετινός διαγωνισμός άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με τον τίτλο του πρωταθλητή να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες οινοχόοι, οι οποίοι εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια των χωρών απ’ όπου προέρχονται. Στην όλη διοργάνωση βοήθησαν και 30 οινοχόοι, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου, από 11 χώρες της Ευρώπης.
Μετά από μία σειρά δύσκολων δοκιμασιών που απαιτούσε ο τελικός, ο οποίος έγινε στις 19 Νοεμβρίου στο Ριάλτο και τον παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του οίνου ζωντανά από το θέατρο, αλλά και χιλιάδες άλλοι διαδικτυακά, Καλύτερος Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής για το 2021 ανακηρύχθηκε ο Ιταλός Salvatore Castano. Η Nina Jensen από τη Δανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση και ο Suvad Zlatic από την Αυστρία την τρίτη θέση.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Γιώργος Κασσιανός, δήλωσε «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού διεθνώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Με αφορμή τον Διαγωνισμό, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε πέραν των 150 επισκεπτών από 33 διαφορετικές χώρες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού και κυρίως να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες του κυπριακού κρασιού, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα οινοποιία της Κύπρου και στα διάφορα εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τέτοιες διοργανώσεις διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο στο εξωτερικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολύτιμες συνεργασίες και συνέργειες».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του διαγωνισμού, Olivier Poussier, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την όλη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του ASI, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς επίσης και διαφόρων ξένων φορέων. Τη φιλοξενία ανέλαβαν τα ξενοδοχεία Four Seasons και Mediterranean. Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Pralina Experience, το Οινοποιείο Κυπερούντα, οι εταιρίες Πήγασος και Alchemy, τα οινοποιεία Lambouri, Vasilikon Kathikas, Ezousa, Vouni Panayias, Makarounas, Tsangarides, Nelion, Yiaskouris, Zambartas, Gerolemo, Vlassides, KEO Ktima Malia, Tsiakkas, LOEL, Oenou Yi Ktima Vassiliades, καθώς επίσης και η Μπύρα Λέων και Volcán Tequila της εταιρείας Φώτος Φωτιάδης διανομείς Λτδ.

Σχετικά
Το Maestro του Ηλία Λέκα, έφτιαξε ένα γιορτινό μενού για την Παραμονή Χριστουγέννων
Ελληνικές γεύσεις και παράδοση σε γιορτινή εκδοχή, στη Λευκωσία
Η μεγαλύτερη γιορτή whisky & rum στην Κύπρο μόλις ανακοινώθηκε!
270+ λόγοι να μην χάσετε το Nicosia Whisky & Rum Experience 2026
Ένα νέο all-day spot φέρνει τη φρεσκάδα στο κέντρο της Λευκωσίας
Η πιο φρέσκια άφιξη της πόλης, με δημιουργικά πιάτα και τοπικές πρώτες ύλες σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Η πιο λαχταριστή λίστα, με τις καλύτερες διευθύνσεις, για τα γλυκά των γιορτών
Σε ποια ζαχαροπλαστεία και bakeries θα βρούμε μελένια μελομακάρονα και μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες;
Κυπριακό "μπούκκωμα" σε ένα πάρκο μέσα στο δάσος με γεύσεις που μυρίζουν παράδοση
Οι επιλογές θυμίζουν δημιουργική κουζίνα που αγαπά το comfort food, αλλά και την φρέσκια πρώτη ύλη.
Η ιταλική κουζίνα μόλις αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
Η ιταλική κουζίνα είναι τόσο καλή που η UNESCO μόλις την αναγνώρισε ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
Ζήστε τη δική σας χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Colors Café του Four Seasons
Επιστρέφει και το Festive Afternoon Tea, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο του εκλεκτού τσαγιού
Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου
Taste Atlas: Η κυπριακή κουζίνα στις 100 καλύτερες, αλλά… τελευταία – Από σούβλα μέχρι… ρέσι στα πιο δημοφιλή πιάτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη προκύπτει μετά από αξιολογήσεις του κόσμου
Τι είναι τα Turkish Pasta που έγιναν viral στις ΗΠΑ το 2025
Το πιάτο αυτό συνδυάζει μεσογειακές επιρροές με την άνεση του comfort food
Έφτασε το Kawacom’s #26 – Τώρα και στο Πέρα Χωριό Νήσου
Το Kawacom’s στο Πέρα Χωριό Νήσου, υποδέχεται ήδη το κοινό σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα
Το Stavris Kitchen γιορτάζει δύο χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι γεμάτο γεύση, μουσική και εκπλήξεις
Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή κυριακάτικη εμπειρία με burgers, happy hour, δώρα και πολλές… φωτογραφικές στιγμές