Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021
Η έκθεση FRAU ARCHITEKT εξετάζει την ιστορία της παρουσίας των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής στη Γερμανία και στην Κύπρο τα τελευταία 100 χρόνια, μέσα από τα παραδείγματα 33 γυναικών αρχιτεκτόνων. Η έκθεση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (Deutsches Architekturmuseum, DAM), συμπληρώθηκε με κυπριακά πορτραίτα σε συνεργασία με τις Τερέζα Τούρβα και Müge Riza και θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου από τις 7 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2022.
Η ιστορία της αρχιτεκτονικής των τελευταίων 100 ετών είναι και μια ιστορία των γυναικών αρχιτεκτόνων. Η έκθεση FRAU ARCHITEKT εξετάζει την παρουσία των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής στη Γερμανία και στην Κύπρο, τα επιτεύγματά τους, την καθημερινή τους πραγματικότητα και τον αγώνα τους για εδραίωση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών. Η έκθεση αναπτύσσει τη θεματική μέσα από 33 πορτρέτα - 22 από τη Γερμανία και 11 από την Κύπρο - με παραδείγματα έργων και προσωπικές ιστορίες γυναικών, οι οποίες επηρέασαν και ακόμα επηρεάζουν σημαντικά την Αρχιτεκτονική.
Ξεκινώντας από τη γενιά εκείνων των λίγων πρωτοπόρων γυναικών που στις αρχές του 20ου αιώνα έσπασαν τα ταμπού της εποχής για τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, φτάνουμε στο σήμερα και σε μια νέα γενιά γυναικών οι οποίες αναπτύσσουν σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο στις χώρες καταγωγής τους αλλά και το εξωτερικό. Ενώ οι γυναίκες αρχιτέκτονες επηρέασαν σημαντικά τον κόσμο στον οποίο ζούσαν, η αρχιτεκτονική ιστοριογραφία έχει αδιαφορήσει σε μεγάλο βαθμό για τις προσπάθειές τους. Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας, προκειμένου να αποτυπωθεί δικαιότερα η συμβολή των γυναικών.
Η έκθεση ξεκινά με τις πρωτοπόρες Γερμανίδες, οι οποίες άρχισαν να σπουδάζουν Αρχιτεκτονική γύρω στο 1900 και στη συνέχεια προσπάθησαν να καθιερωθούν σε αυτό το επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την οικοδόμηση κατά την περίοδο μετά την επανένωση στο Βερολίνο καθώς και στα νέα ομόσπονδα κράτη - δηλαδή στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Το κυπριακό κεφάλαιο της έκθεσης FRAU ARCHITEKT στη Λευκωσία παρουσιάζει τα πορτρέτα 6 Ελληνοκυπρίων και 5 Τουρκοκυπρίων γυναικών αρχιτεκτόνων μέσα από τα ατομικά και ομαδικά τους έργα, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδιασμένα και υλοποιημένα έργα, δράσεις και προτάσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και έργα που αφορούν τον ακτιβισμό, την κοινωνική εμπλοκή και συμμετοχή, τη βιωσιμότητα, την πολεοδομία και τη συντήρηση. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά το έργο της Μάρως Ευθυμιάδη-Ατζίνη (1937-1997), της πρώτης Κύπριας γυναίκας αρχιτέκτονα. Αυτή άνοιξε τον δρόμο σε άλλες σύγχρονές της, όπως τις Solmaz Feridun (1961), Eλένη Ρωμανού Δημητριάδου (1969), Ανδρούλα Δημητρίου (1970), Sevim Altan (1972).
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (Deutsches Architekturmuseum, DAM) και συμπληρώθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με τις Τερέζα Τούρβα και Müge Riza με τα πορτρέτα των Κυπρίων γυναικών αρχιτεκτόνων.
Η έκθεση στη Λευκωσία παρουσιάζει τις εξής γυναίκες αρχιτέκτονες; Emilie Winkelmann, Marie Frommer, Margarete Schütte-Lihotzky, Lotte Stam-Beese, Lucy Hillebrand, Wera Meyer-Waldeck, Merete Mattern, Iris Dullin-Grund, Verena Dietrich, Ingeborg Kuhler, Gesine Weinmiller, Almut Grüntuch-Ernst, Μάρω Ευθυμιάδη-Ατζίνη, İlkay Feridun, Αθηνά Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Δανού, Σεβίνα Φλωρίδου, Münevver Özgür Özersay, Esra Can, Meltem Nalbantoğlu, Χριστιάνα Ιωάννου, Simzer Kay, Βερόνικα Αντωνίου.
ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 7 Δεκεμβρίου 2021, 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 7 Δεκεμβρίου 2021 – 5 Φεβρουαρίου 2022
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη – Παρασκευή, 14:00-19:00, Σάββατο 10:00-14:00
(Safepass και χρήση μάσκας απαραίτητα. Δεν χρειάζεται κράτηση για επίσκεψη κατά τις ώρες λειτουργίας. Ομαδικές επισκέψεις εκτός των ωρών λειτουργίας κατόπιν ραντεβού. Κλειστά από 24 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 6 Ιανουαρίου 2022.)
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι