Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα (25/01), στο Madama Palace του Τορίνο, η κλήρωση των ημιτελικών του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Η Ελλάδα, θα συμμετάσχει στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου. Η Κύπρος αντίστοιχα θα συμμετάσχει στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού. Οι δύο ημιτελικοί, όπως και ο Μεγάλος Τελικός θα διεξαχθούν στο PalaOlympico του Τορίνο.
Οι αναλύσεις των fans και όχι μόνο, εδώ και μερικά λεπτά έχουν πάρει φωτιά. Αφού οι θεωρίες με βάση την προϊστορία των χωρών στο διαγωνισμό, είναι μία πρώτη εικόνα για το πόσο βατή είναι η πρόκριση στον τελικό ή όχι. Με άλλα λόγια ήρθε η ώρα να κάνουμε τις προβλέψεις μας, για το ποιοι θα περάσουν στον τελικό και ποιοι είναι φαβορί να αποχαιρετήσουν το Τορίνο νωρίς…
Οι παρουσιαστές και η τελετή παράδοσης – παραλαβής
Παρουσιαστές της κλήρωσης των ημιτελικών της Eurovision 2022 ήταν οι Carolina di Domenico και Mario Acampa. Αμφότεροι ανήκουν στο δυναμικό του RAI, με τον Acampa να αντικαθιστά τον μεγάλο άτυχο της σημερινής κλήρωσης, Gabriele Corsi που βρέθηκε προχθές θετικός στον Covid-19 και έτσι παρακολούθησε την εκδήλωση από το σπίτι του.
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης έλαβε χώρα και η τελετή παράδοσης – παραλαβής του εμβλήματος της διοργάνωσης. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, παρέδωσε και τυπικά τα “κλειδιά της διοργάνωσης” στο δήμαρχο του Τορίνο, Stefano Lo Russo.
Η διαδικασία της κλήρωσης
Οι 36 χώρες που διαγωνίζονται στους ημιτελικούς χωρίστηκαν σε έξι γκρουπ, με βάση τις βαθμολογίες που έχουν ανταλλάξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν γίνεται, οι συμμαχίες που κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους στην ψηφοφορία.
Big 5
Με τη διοργανώτρια Ιταλία, να βρίσκεται απευθείας στον τελικό, μαζί με τις υπόλοιπες των Big 5 (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), το πρώτο μέρος της κλήρωσης καθόρισε τον ημιτελικό που θα ψηφίσουν οι απευθείας finalists.
Θα ψηφίσουν στον 1ο Ημιτελικό:
- Γαλλία
- Ιταλία
Θα ψηφίσουν στον 2ο Ημιτελικό:
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ισπανία
- Γερμανία
Στον ημιτελικό που κληρώθηκαν να μεταδώσουν υποχρεωτικά αλλά και να ψηφίσουν οι έξι προαναφερθείσες χώρες, θα προβληθεί και το video από τη dress rehearsal τους. Αυτό έγινε στη Eurovision 2016 για πρώτη φορά, για λόγους ίσης προβολής των χωρών που βρίσκονται απευθείας στον τελικό και των χωρών που προκρίνονται από τους ημιτελικούς. Ουσιαστικά, οι τηλεθεατές βλέπουν κάθε συμμετοχή δύο φορές κατά τη διάρκεια των shows.
Κλήρωση των ημιτελικών
Η κλήρωση των χωρών για τους δύο ημιτελικούς είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι 36 χώρες που συμμετέχουν στους ημιτελικούς, κληρώθηκαν σε ποιον εκ των δύο θα διαγωνιστούν. Τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο ημιτελικό θα διαγωνιστούν 18 χώρες.
Στο δεύτερο μέρος η κάθε χώρα έμαθε, αν θα εμφανισθεί στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του ημιτελικού που θα διαγωνιστεί. Η ακριβής σειρά εμφάνισης θα καθορισθεί από την EBU και τους παραγωγούς του show σε μεταγενέστερο χρόνο.
1ος Ημιτελικός (10 Μαΐου):
Α’ μισό
- Αλβανία
- Λετονία
- Ελβετία
- Σλοβενία
- Βουλγαρία
- Μολδαβία
- Ουκρανία
- Λιθουανία
- Ολλανδία
Β’ μισό
- Νορβηγία
- Ρωσία
- Πορτογαλία
- Δανία
- Αρμενία
- Αυστρία
- Κροατία
- Ισλανδία
- Ελλάδα
2ος Ημιτελικός (12 Μαΐου):
Α’ μισό
- Αυστραλία
- Γεωργία
- Κύπρος
- Σερβία
- Φινλανδία
- Αζερμπαϊτζάν
- Άγιος Μαρίνος
- Ισραήλ
- Μάλτα
- Β’ μισό
- Μαυροβούνιο
- Ρουμανία
- Τσεχία
- Πολωνία
- Βέλγιο
- Βόρεια Μακεδονία
- Σουηδία
- Εσθονία
- Ιρλανδία
Το Τορίνο θα φιλοξενήσει τον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από τις 10 έως τις 14 Μαΐου, στην Pala Alpitour. Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης, όπως επελέγη από τους διοργανωτές, είναι το «The Sound of Beauty».
Πηγή: https://eurovisionfun.com/
Σχετικά

Minthis Music Festival 2025: 5 αξέχαστες νύχτες μουσικής, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό
Μια Συμφωνία Κομψότητας και Πολιτισμού

Οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο, για το πιο hot πάρτι!
Το κορυφαίο beach bar της Λάρνακας γιορτάζει με το κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα

Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή ετοιμάζουν το απόλυτο πάρτι στην Κύπρο
Θα είναι αυτή η συναυλία της χρονιάς;

Οι Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία: Δύο στάσεις στην Κύπρο
Δύο αξέχαστες συναυλίες και να εκφράζουν όλα όσα θέλουμε να πούμε για παλιές και νέες αγάπες.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου ταξιδεύει στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Μικρή Άρκτο
Αυτή τη φορά με το solo project το οποίο κατά καιρούς παρουσιάζεΙ
Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Φτάνοντας κοντά στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, η Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, μαζεύει τις επιτυχίες της χρονιάς

Eurovision 2025: Το The Model ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων προβλέπει τον φετινό νικητή
Οριακά στον τελικό η Ελλάδα, λίγο καλύτερα η Κύπρος

Μάθαμε ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει στο Φεστιβάλ Γάλακτος
Ένα μεγάλο όνομα θα ανέβει και φέτος στη σκηνή


Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι

PSY: Η ζωή του μετά το παγκόσμιο φαινόμενο Gangnam Style
Ήταν 2012 όταν ο άγνωστος στον περισσότερο κόσμο PSY έκανε όλο τον πλανήτη να χορεύει Gangnam Style. Πού είναι και τι κάνει σήμερα;

Στον Μόλο Λεμεσού στήνεται το πιο καυτό πάρτι με Afro και Latin ρυθμούς
Ένα sunset session γεμάτο καλοκαιρινή διάθεση και ατέλειωτη διασκέδαση