Cine News , Κινηματογράφος

Βλέπουμε (δωρεάν) ιαπωνικές ταινίες σε Λευκωσία και Λεμεσό

Με αφορμή την επέτειο60 χρόνων Διπλωματικών Σχέσεων Μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο ανακοινώνει ότι για την έναρξη των εορτασμών για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν προβολές Ιαπωνικών ταινιών στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι ετήσιες προβολές ταινιών στην Κύπρο, εκτός από τη Λευκωσία, μια προβολή θα πραγματοποιηθεί και στη Λεμεσό. 

Οι παρακάτω ταινίες θα προβληθούν σε διάστημα τριών εβδομάδων και μόνο για μία φορά η καθεμία:

Bento Harassment
18 Ιανουαρίου,
Προβολή: 19:00, Είσοδος: 18:30, Cine Studio, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Είσοδος Ελεύθερη  
Το Χατσιτζιότζιμα – ένα μικρό Ιαπωνικό νησί με υπέροχα γαλάζια νερά και καταπράσινα βουνά, φιλοξενεί μια ανύπαντρη μητέρα και την κόρη της στο γυμνάσιο που περνά τη «επαναστατική φάση». Το κορίτσι που την αποκαλούσε «μαμά» τώρα την αγνοεί τελείως και δεν απαντά καν όταν της μιλά. Η εξοργισμένη μητέρα αναζητά εκδίκηση χρησιμοποιώντας τα «bentos» (σπιτικά γεύματα σε κουτί) ως όπλο της για να τη ντροπιάσει.

Γλώσσα/Υπότιτλοι: Ιαπωνικά/Αγγλικά | Διάρκεια: 106 λεπτά

Mentai Piriri
25 Ιανουαρίου
, Προβολή: 19:00, Είσοδος: 18:30, Cine Studio, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Είσοδος Ελεύθερη  
Ο Τοσιγιούκι και η Τσίγιοκο διατηρούν ένα μικρό παντοπωλείο που ονομάζεται "Lucky Grocers" στην πόλη Χάκατα. Ο Τοσιγιούκι ξοδεύει μέρες και νύχτες για να αναπαράγει το "mentaiko", τα πικάντικα αυγά μπακαλιάρου, τα οποία έτρωγε στο Μπούσαν όπου μεγάλωσε.

Μια μέρα, ο Τοσιγιούκι βλέπει ένα κορίτσι με κουρελιασμένα ρούχα, να προσπαθεί να κλέψει ένα προϊόν από το κατάστημά του. Στην πραγματικότητα είναι συμμαθήτρια του γιου του και όταν ο Τοσιγιούκι ανακαλύπτει ότι έχασε τους γονείς της στον πόλεμο και δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε ένα σακίδιο και ένα ζευγάρι παπούτσια για τη σχολική της εκδρομή, αποφασίζει να τη βοηθήσει με κάποιο τρόπο... Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία για έναν άνθρωπο που δημιούργησε το διάσημο τοπικό φαγητό της Φουκουόκα, αυτή η ταινία απεικονίζει ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν από την οικονομική μετάβαση και την ανάπτυξη στη μεταπολεμική περίοδο.

Γλώσσα/Υπότιτλοι: Ιαπωνικά/Αγγλικά | Διάρκεια: 115 λεπτά  

Finding Calico
1 Φεβρουαρίου,
Προβολή 19:00, Είσοδος: 18:30, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Είδοσος ελεύθερη
Ο Κιοίτσι Μόρι είναι ένας γκρινιάρης συνταξιούχος διευθυντής σχολείου που έχασε τη σύζυγο του και τώρα μένει μόνος του. Είναι κακοδιάθετος και αδιάφορος, και με την πάροδο του χρόνου αποστασιοποιήθηκε από τους υπόλοιπους ντόπιους. Η Μίε, μια αδέσποτη γάτα που την τάιζε η αποθανών σύζυγος του, είναι η μόνη που το επισκέπτεται συχνά. Ο Μόρι όμως, θέλοντας να είναι μόνος, τη διώχνει κάθε φορά που τη βλέπει.

Μια μέρα, ο Μόρι, συνειδητοποίησε πως η Μίε σταμάτησε να τον επισκέπτεται. Εν τέλη αρχίζει να ανησυχεί για την Μίε, έτσι αρχίζει να την ψάχνει. Μέσω της περιπέτειας του ο Μόρι αναθερμαίνει τις σχέσεις του με τους ντόπιους και αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τη βαθιά αγάπη που δεν κατάφερε ποτέ να δείξει στη σύζυγο του.

Γλώσσα/Υπότιτλοι: Ιαπωνικά/Αγγλικά | Διάρκεια: 107 λεπτά

The Takatsu River
9 Φεβρουαρίου
, Προβολή 19:00, Είσοδοσ: 18:30, Cine Studio, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Είσοδος Ελεύθερη  
Ο Μάναμπου Σάιτο διατηρεί ένα ράντσο σε ένα βουνό. Ο χορός «Κάγκουρα», που λέγεται ότι είναι ο πρόδρομος του καμπούκι, είναι το καμάρι της τοπικής κοινωνίας. Επειδή ο γιος του, Τάτσουγια, είναι επιρρεπής στο να παραλείπει την προπόνηση του Κάγκουρα, ο Μάναμπου ανησυχεί ότι ο γιος του θα φύγει από την περιοχή όπως πολλοί νέοι. Η μείωση του πληθυσμού λόγω της εκροής νέων στις πόλεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο το κάγκουρα, αλλά και η συνέχιση της μετάδοσης πολλών παραδόσεων και χειροτεχνιών μοναδικών στην Ιαπωνία, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, γίνεται λόγος για συγκέντρωση όλων των αποφοίτων στην τελευταία αθλητική συνάντηση και για τη διεξαγωγή των τάξεων επανένωσης κάθε έτους ταυτόχρονα. Ο Μάναμπου επιμένει ότι ο Μάκοτο, ο οποίος είναι δικηγόρος στο Τόκιο, πρέπει να επιστρέψει για την επανένωση της τάξης.

Συμβουλεύεται με τον Μάκοτο, σχετικά με τις συνομιλίες για την ανάπτυξη θερέτρου στο άνω ρέμα του ποταμού Τάκατσου. Ο Μάκοτο λέει ότι αυτό θα πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά ο Μάναμπου αντιτίθεται και τον οδηγεί στις όχθες του ποταμού Τάκατσου. Ο Μάκοτο, που λείπει πολύ καιρό από την πόλη του, βλέπει τον πατέρα του να στέκεται στην όχθη. Και τότε, ο Μάκοτο μαθαίνει για ένα συγκεκριμένο μυστικό που μόνο ο Μάναμπου γνωρίζει... 

Γλώσσα/Υπότιτλοι: Ιαπωνικά/Αγγλικά | Διάρκεια: 113 λεπτά 

Κρατήσεις
Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δεν απαιτείται κράτηση, αλλά το κοινό ενθαρρύνεται να φτάσει νωρίς στον χώρο για να εξασφαλίσει τις θέσεις του. 

Για περισσότερες πληροφορίες (Αγγλικά): Japanese Movie Screenings | Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο (emb-japan.go.jp)

Japan Foundation
Οι ταινίες είναι ευγενής χορηγία του Japan Foundation. Για να καλλιεργήσει τη φιλία και τους δεσμούς μεταξύ της Ιαπωνίας και του κόσμου, το Japan Foundation δημιουργεί παγκόσμιες ευκαιρίες για την προώθηση της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης μέσω του πολιτισμού, της γλώσσας και του διαλόγου. 

Το Japan Foundation ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1972 ως ειδικό νομικό πρόσωπο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Τον Οκτώβριο του 2003, αναδιοργανώθηκε ως ενσωματωμένη διοικητική υπηρεσία. Με βάση μια κρατική χορηγία ύψους 78 δισεκατομμυρίων γιεν, οι δραστηριότητες του Ιδρύματος της Ιαπωνίας χρηματοδοτούνται από ετήσιες κρατικές επιδοτήσεις, έσοδα από επενδύσεις και δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα. 

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 2018 με μια από τις αποστολές της να διαδώσει την Ιαπωνική κουλτούρα στους κατοίκους της Κύπρου μέσω εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και επιχορηγήσεων. Το 2022 συμπληρώνονται 60 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου, για τις οποίες η Πρεσβεία θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων.   

Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία
Τμήμα Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων
Εσπερίδων 5, Στρόβολος, 2001, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ.: +357 394 800 | Φαξ: +357 22 319 077
Ηλ. Διεύθ.: embjapan@cy.mofa.go.jp
Ιστότοπος: https://www.cy.emb-japan.go.jp/itprtop_el/index.html 
Σελίδα στο Facebook: Embassy of Japan in Cyprus | Facebook
Προφίλ στο Instagram: Japanese Amb. SEKI in Cyprus
Κανάλι στο YouTube: Japanese Embassy in Cyprus - YouTube

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close