Θέατρο , Μη χάσετε

Οι 12 θεατρικές παραστάσεις του μήνα, που αξίζει να δεις

Δυναμικά μπαίνει ο Φεβρουάριος στις θεατρικές σκηνές με πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και σημαντικά έργα.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2022

Όχι απλώς πλούσιος, αλλά πλουσιότατος είναι ο Φεβρουάριος του 2022 σε θεατρικές παραστάσεις, καθώς με ένα πολύ πρόχειρο μέτρημα φτάσαμε στις 12.

Κωμωδίες, δράματα, θέατρο ντοκιμαντέρ, έργα μυστηρίου, αλλά και μιούζικαλ πρόκειται να ανέβουν τις επόμενες ημέρες στις θεατρικές σκηνές της Κύπρου!

Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη
Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά 2022 με το βιογραφικό έργο της Ιρένε Μαραντέι για τη ζωή και το έργο της εμβληματικής ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη “Εγώ, η Ελένη Παπαδάκη”. Την παράσταση υπογράφει ο Αντρέας Τηλεμάχου. Είναι ένα έργο που παρά τη θεατρική του μορφή, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως κάθε διαθέσιμου στοιχείου για τη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του μεσοπολέμου. Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κάτω από το μικροσκόπιο της Μαραντέι, μαζί με όλη της την εμπειρία στη συγγραφή βιογραφιών για το θέατρο, οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό έργο με προοπτική να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές της και να βγάλει από τη σχετική λήθη αυτήν που, αν είχε ζήσει, θα είχε δικαιωματικά τη θέση της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού του 20ου αιώνα αφού κατά τη διάρκεια της καριέρας της – καθηλωμένοι – απλοί θεατές, ειδήμονες και αντίζηλοι, θαύμαζαν την τέχνη της στον υπέρτατο βαθμό. Με φόντο οδυνηρές για την Ελλάδα περιόδους- Κατοχή και Δεκεμβριανά-το έργο παρακολουθεί και ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα της Ελένης Παπαδάκη να παραμείνει συνεπής στις αρχές της στωικότητας της παρά την αποθάρρυνση, τον φθόνο και όλο τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε. Σκοπός, να ζωντανέψει στους θεατές εκείνη η ιδιαίτερη γυναίκα και χαρισματική καλλιτέχνις που κυριάρχησε στην ελληνική σκηνή τα δίσεκτα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, μια πληθωρική και αντισυμβατική προσωπικότητα με τις αρετές και τα ελαττώματα της, που-γι’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία-αξίζει να της αφιερωθεί ένα θεατρικό έργο! Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου, Σκηνικά-Κοστούμια:Σόσε Εσκιτζιάν, Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης, Visual designer Video art: Άννα Φωτιάδου, Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου, Εικαστική διεύθυνση: Αντρέας Τηλεμάχου.  Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Μιχαήλ, Αστέρω Κυπριανού, Γιάννα Λευκάτη, Μαρία Φιακά, Νικόλας Πέτρου, Σταύρος Πατσιάς, Ηλίας Ανδρέου, Τώνης Ιακωβίδης και ο Μαρίνος Ξενοφώντος.  Συμμετέχουν: Χρύσα Συμεού, Χρυστάλλα Γεωργίου, Μιχάλης Άσπρος. 
>> Πρεμιέρα: Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 στις 20:00. Τακτικές παραστάσεις στην έδρα του θεάτρου στα Λατσιά: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και την Κυριακή στις 19:00. 
Ώρα έναρξης προσέλευσης την Παρασκευή και το Σάββατο 19:30 και την Κυριακή 18:30. Πληρ. & κρατήσεις 70007721. 

Φιλάργυρος
Την πασίγνωστη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο τσιγκούνης Αρπαγκόν, ο οποίος ζει μονίμως με το φόβο ότι θα του κλέψουν την περιουσία. Μόνη του χαρά η καταμέτρηση  των κρυμμένων λιρών του, ο δανεισμός χρημάτων με εξωφρενικό τόκο και οι κερδοφόροι γάμοι που  σχεδιάζει για τα παιδιά του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές τους επιθυμίες. Τα πράγματα περιπλέκονται και παίρνουν απρόβλεπτη τροπή, όταν ο αυταρχικός πατέρας αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του Κλεάνθης. Και επειδή στον έρωτα και στον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται, οι ερωτευμένοι νέοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να υπερασπιστούν αυτό που προστάζει η καρδιά τους.
Η παράσταση του Σατιρικού θεάτρου είναι τοποθετημένη στην εποχή που γράφτηκε το έργο αλλά με  πολύπλευρους παραλληλισμούς και αναγωγές στο σήμερα, σε διαχρονικά θέματα όπως η ηθική, η εξουσία, η πίστη κι ο έρωτας. Μέσα από ένα παιγνιώδες δρώμενο, διανθισμένο με μουσική και τραγούδια, γεμάτο αντροπές, εκπλήξεις και επίκαιρο χιούμορ, σατιρίζονται οι αιώνιες κακίες της ανεξάντλητης ανθρώπινης φύσης: η εξουσία του πλούτου και η απληστία, οι κοινωνικές διακρίσεις, η αλαζονεία, η διαφθορά και η υποκρισία.
Παίζουν: Βασίλης Μιχαήλ (Αρπαγκόν), Χριστιάνα Αρτεμίου (Φροσύνη), Σπύρος Γεωργίου (Ανσέλμ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Ιάκωβος) Ανδρέας Ρόζου (Κλεάνθης), Χάρης Αριστείδου (Βαλέριος), Άντρη Αγγελίδου (Μαριάννα), Γεωργία Νικολάου (Λίζα), Νικόλας Κουρουζίδης (Σαΐτας - Αστυνόμος), Γιώργος Αχιλλέως (Σίμος - Λιανός).
>> Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.00. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 8.00μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ., Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου. ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com / SoldOut Tickets. Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609.

All the wrong men
Ένα ημερολόγιο χρόνων ανοίγει και περνά από το χειρόγραφο στον υπολογιστή και οι μνήμες γίνονται ιστορίες. Οι ιστορίες αποκτούν δική τους φωνή. Μια φωνή μου μετατρέπεται σε μονόλογο και αυτός σε εσωτερικός διάλογος. ''All the wrong men''. Ένας μονόλογος που καταπιάνεται με τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων του 21του αιώνα και τις αναλύει από μια γυναικεία σκοπιά. Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε ένα group therapy για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σχέσεις, με την ηρωίδα μας να παίρνει τον λόγο και με την βοήθεια του κοινού το οποίο θα καλείται κάποιες φορές να διαβάσει κάτι ή να μπει σε κάποιο ρόλο, θα μας ξεδιπλώσει τις πιο σημαντικές ερωτικές της εμπειρίες. Η ηρωίδα του έργου αυτού θα μπορούσε να ήταν η οποιαδήποτε γυναίκα που στο χάος της σημερινής κοινωνίας και στην αβεβαιότητα παλεύει να βρει τον εαυτό της και έναν σύντροφο. Όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά. Γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο, επιτρέπει την άμεση προσέγγιση των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων όπως είναι οι σχέσεις και το σεξ και θέτει το γνωστό ερώτημα που από την αρχή των αιώνων ταλαιπωρεί το γυναικείο φύλο.
Συντελεστές: Κείμενο/ Σκηνοθετική επιμέλεια / Ηθοποιός επί σκηνής: Ειρήνη Σαλάτα
>> Παραστάσεις: 22 & 23 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου, Φουαγιέ Θεάτρου Ένα Λεωφόρος Αθηνάς 4,1016 Λευκωσία, 20.30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99435403. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Εισιτήρια: Tickethour.

Μια τεράστια έκρηξη
Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία, ένα κείμενο που διακωμωδεί τα ήθη, καυτηριάζει κι αναπαριστά το βαθύ σοκ… την «τεράστια έκρηξη» του περάσματος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: «Η ΕΘΑΛ επιλέγει αυτό το έργο σε μια περίοδο που τα περισσότερα έργα αφορούν στις διάφορες επιπτώσεις του εγκλεισμού λόγω της συνθήκης της πανδημίας, ένα έργο που διαπραγματεύεται το αιώνιο τραύμα της ενηλικίωσης, μέσα από την κωμωδία. Ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο. Το έργο αφορά ειδικά τους νέους, που ψάχνουν τι θα απογίνουν και αν μεγαλώνουν σωστά και όπως τους επιβάλλει η κοινωνία. Πολλά νέα παιδιά προσπαθώντας να εκπληρώσουν επιθυμίες των γονιών τους και της κοινωνίας, καταλήγουν σε λάθος επιλογές και σε μια βιαστική ενηλικίωση με αποτέλεσμα να ζουν τις ζωές που ονειρεύτηκαν κάποιοι άλλοι και να καταλήγουν δυστυχείς. Απευθύνεται όμως και σε άτομα που έχουν ήδη ζήσει την «τεράστια έκρηξη», θυμίζοντας τις μικρές και μεγάλες «μάχες» της διαδρομής. Με βασικό εργαλείο το χιούμορ, το έργο είναι ένα εγχειρίδιο για το πώς να βρεις το δρόμο». Η υπόθεση: Ο μικρός Γιώργος είναι ο εκλεκτός, ο ήρωας που θα σώσει το σύμπαν ή έτσι ονειρεύεται τουλάχιστον, παρακολουθώντας τον «Πόλεμο των Άστρων» στη τηλεόραση του πατρικού του σπιτιού, διαβάζοντας κόμικς και παίζοντας με action figures. Προστατευμένος από γονείς που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του κακού αγγελιαφόρου και να τον ενημερώσουν σε τι κόσμο ήρθε, φαντάζεται το μέλλον του γεμάτο αστρικά ταξίδια, ηρωικές πράξεις, πνευματικούς δασκάλους και μαχητικές πριγκίπισσες.
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Καλλή, Μυρτώ Κουγιάλη και Βασίλης Χαραλάμπους.
>> Πρεμιέρα: 18 Φεβρουαρίου, Θέατρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Παραστάσεις: 19, 22, 25, 26 Φεβρουαρίου 2022, 20.30 & 20 και 27 Φεβρουαρίου 2022, 18.30, Θέατρο ΕΘΑΛ. Πληρ. & κρατήσεις :25877827. Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής.

Περιμένοντας τον Γκοντό
Μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, με σερί sold out παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και μετά την ιστορική βράβευση της στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη (Κώστας Σιλβέστρος) και το Βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου (εξ ημισείας στους Izel Seylani και Γιώργος Κυριάκου) , η παραγωγή του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ από το Θέατρο ΑντίΛογος, θα παρουσιαστεί λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά. Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δύο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας. Ο λόγος του Εστραγκόν και του Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο τριαντάρηδων των δυο κοινοτήτων του νησιού μας. Εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής. Μιας γενιάς που μεγάλωσε από τη μια με το «Δεν Ξεχνώ» για τον πόλεμο του 1974 – χωρίς να έχει καμία μνήμη γι’ αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει – κι από την άλλη κάτι αντίστοιχο, για τις τραυματικές εμπειρίες των θυλάκων . Μιας γενιάς που «γέρασε πριν την ώρα της» ή που «γεννήθηκε γερασμένη». Η εν λόγω παραγωγή γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, περίοδο κατά την οποία οι επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες έγιναν ακόμη πιο δύσκολες. Η ομάδα, με καθημερινές συναντήσεις, εργάστηκε στην καρδιά της νεκρής ζώνης με την στήριξη του Σπιτιού της Συνεργασίας.
>> Παραστάσεις: Σάββατα 12, 19 & 26 Φεβρουαρίου, 20.00 & Κυριακές 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου, 19.00. Εισιτήρια: €13 | €10 (μαθητές, συνταξιούχοι, άνεργοι) από το soldoutticketbox.com.

Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο
Οι Δράσεις 2021-2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» παρουσιάζουν στο Θέατρο Αποθήκες τη δεύτερη προγραμματισμένη παραγωγή τους για αυτή τη θεατρική περίοδο. Πρόκειται για το δυνατό έργο Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη και μετάφραση-δραματουργία Ελένης Μολέσκη, το οποίο μας αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού στην πρώιμη εφηβεία του, του Τομ, που πενθεί το χαμό του Λουκ, του μεγάλου του αδερφού, με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνηθίζεται: αποφασίζει να κατασκηνώσει σε μια κακόφημη γειτονιά και επιμένει να τον θάψει στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του. Η πόλη παίρνει σουρεαλιστικές διαστάσεις στο μυαλό του Τομ, ενώ ο ίδιος κάνει, σχεδόν ακίνητος, ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Τι θα ανακαλύψει για τον εαυτό του, τους άλλους και τη ζωή όσο βρίσκεται εκεί; Γραμμένο το 2008 στο πλαίσιο του φεστιβάλ National Theatre Connections το Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο μιλά για δύσκολα θέματα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί μέσα από τη γραφή του τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής ενός νέου και ρίχνει φως σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, η συγχώρεση, η αυτοχειρία, ο ρόλος της οικογένειας. Ο Γιάννης Καραούλης έχει αναλάβει να παρουσιάσει μια πολύχρωμη, ηλεκτρισμένη παράσταση, μια ιστορία για τις περιπέτειες, τις απογοητεύσεις αλλά και τις άγριες χαρές που κρύβει ο κόσμος των εφήβων, με πολλή μουσική, ζωντάνια και φρεσκάδα.
Παίζουν: Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Μουστάκας, Άντονι Παπαμιχαήλ, Αντρέας Πατσιάς, Αλέξανδρος Παυλίδης, Μαρία Χατζηχριστοδούλου
>> Από 4 Φεβρουαρίου 2022 και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy. Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00). Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας).

Ο άγγελος του θανάτου
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάσει την νέα θεατρική χρονιά παρουσιάζοντας σε παγκύπρια πρεμιέρα το αριστούργημα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλλιαμς «Ο άγγελος του θανάτου». Το έργο πραγματεύεται το τέλος μιας πλούσιας, πορωμένης, σεξουαλικά ασύδοτης γυναίκας που ζει απομονωμένη στην ιταλική Ριβιέρα.  Προσκολλημένη σε υλικές αξίες και σαρκικά πάθη η κυρία Φλώρα Γκόφορθ αρνείται να δεχθεί τον επικείμενο θάνατο. Η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει βρίσκεται σε τερματικό στάδιο αλλά εκείνη εξακολουθεί να κάνει σχέδια και να μεριμνά για τις επενδύσεις της.  Περιβάλλεται από μια στρατιά υπηρετών, τους οποίους κακοποιεί με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της. Οι υπηρέτες από την πλευρά τους καραδοκούν για να την εκμεταλλευθούν.  Μοναδική εξαίρεση η γραμματέας της, η αξιοπρεπής και γεμάτη συμπόνια Μπλάκι την οποία όμως η κυρία Γκόφορθ αντιπαθεί.  Σε αυτό το δύσβατο μέρος θα φθάσει ένας νεαρός επισκέπτης, ο ποιητής Κρίστοφερ Φλάντερς.  Η αδυσώπητη κυρία Γκόφορθ αρνείται να του προσφέρει πραγματική φιλοξενία πριν μάθει τις πληροφορίες που θέλει από την άσπονδη φίλη της Κόννυ, γνωστή ως Μάγισσα του Κάπρι. Πάνω στον ανεμοδαρμένο λόφο τα στοιχειά του παρελθόντος και οι πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ θα δημιουργήσουν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα στην ψυχή της υπεροπτικής αλλά ευάλωτης γυναίκας.  Ποιος θα μπορέσει να ανακόψει το προελαύνων σκοτάδι μιας ψυχής που αντί να απελευθερωθεί από την σάρκα και να πετάξει προς το φως μοιάζει να βουλιάζει στη σήψη μαζί με το φθαρτό σώμα;
Ερμηνεύουν: Γιόλα Κλείτου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Αντρούλα Ηρακλέους, Μόνικα Μελέκη, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Νικόλας Αρκαδίου.
>> Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, 20.00. Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, 20.00 και κάθε Κυριακή, 18.30.(μέχρι 13 Μαρτίου ) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ, Λάρνακα. Πληροφορίες 24652800 και 99490102. Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier.

Πρώτο κουδούνι για τη Μήδεια
Ένα έργο, μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει, εμπνευσμένο από τα σκάνδαλα που ταρακουνήσαν την προηγούμενη χρονιά τον κόσμο του θεάτρου. Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, «Πρώτο κουδούνι πριν τη Μήδεια». Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Λουκά Ζήκου και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Ελεάνα Παπαδοπούλου, Δανάη Χρίστου, Σάββας Μενοίκου και Λουκάς Ζήκος. Το έργο διαδραματίζεται στο σήμερα, στο Λονδίνο, η Μπέτυ μια μεγάλη πρωταγωνίστριά, βρίσκεται στο καμαρίνι της απ’ όπου μαζεύει τα πράγματά της. Έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το θέατρο. Το θέατρο παρ’ όλ’ αυτά έχει προγραμματίσει την επόμενή του παραγωγή. Τη Μήδεια του Ευριπίδη. Το ρόλο της Μήδειας έχει αναλάβει μία ηθοποιός, η Μαίρη, άσπονδη φίλη της Μπέτυ ενώ τον ρόλο του Ιάσωνα τον παίζει ένας νέος, φιλόδοξος ηθοποιός ο Άλαν. Ο θίασος συμπληρώνεται με τον Τζώρτζ. Τον μόνιμο συνεργάτη και σκηνοθέτη της Μπέτυ. Οι δύο γυναίκες από την πρώτη στιγμή της μοιραίας συνάντησης, ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Προετοιμάζονται για μια μάχη εξουσίας, επιβίωσης. Η ένταση συνεχώς ανεβαίνει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπό τους και το τι κρύβεται κάτω από την ανάγκη τους να ερμηνεύσουν έναν μεγάλο ρόλο. Μέσα από ανατροπές, η μάχη μεταξύ τους θα κορυφωθεί, εκπλήσσοντας τον θεατή με ένα απροσδόκητο τέλος.
>> Παραστάσεις Τετ 2, ΠΑρ 4 & Κ 6 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια: tickethour.com. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 99 395970 (Δ-Παρ 12:00- 20:00).

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας
Στην κεντρική σκηνή του  Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» συνεχίζονται οι παραστάσεις του  βραβευμένου έργου  «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας» (The Night Alive, 2013), του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.
Το έργο πραγματεύεται το δράμα των περιθωριακών και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων που ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα, όπως η φτώχεια, ο αλκοολισμός, η ανεργία  και οι προσωπικές αποτυχίες. Έργο σύγχρονο, όπου τα ακραία γεγονότα μιας νύκτας μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά και να γίνουν η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο.
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κουτσόφτας, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Μάριος Μεττής,  Κωνσταντίνος Τσίτσιος
>> Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30μ.μ., και Κυριακή στις 6:30μμ μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2022. Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές). Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες: 22818999 & 99621845.

Κατ' εικόνα
Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Γεωργιάδου «Κατ΄εικόνα», για δύο ακόμα τελευταίες παραστάσεις το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 20.30 και 19.00 ώρα αντίστοιχα. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου – Καρσερά, σκηνικά – κοστούμια Ηλέκτρας Κυθραιώτου – Ταλιώτη, Μουσική επιμέλεια Μαριάννας Γαλίδη, φωτισμό Αντρέα Καρσερά. Στο ρόλο της Φαίδρας η Έλενα Χριστοφή. «Κατ΄εικόνα», ένας μονόλογος – απολογισμός - εξομολόγηση με στόχο την κάθαρση. Πώς ξεκινά μια ζωή; Με τι όνειρα και ελπίδες; Πώς καταλήγει; Τι μεσολαβεί ενδιάμεσα; Ποιοι αστάθμητοι παράγοντες αλλά και ποιες επιλογές την καθορίζουν; Πως μετριόνται οι άνθρωποι στο τέλος; Με ποιο ζύγι; Με ποιο δικαστή; Η Φαίδρα σηκώνει το παραπέτασμα και μάς αφηγείται τη ζωή της.  Διανύοντας την πορεία, δίνει υπόσταση σε άτομα - πρωταγωνιστές της ζωής της ζωντανεύοντάς τους, πότε με αθωότητα, ενθουσιασμό και έρωτα, πότε με ματαίωση, πόνο και σαρκασμό, πάντα, ποτισμένα μέσα από τις δικές της αλήθειες. Μάς μεταφέρει σε χώρους που οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε περπατήσει. Τα ερωτήματα όμως που ταλανίζουν τον καθένα μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, απ’ όπου κι αν προερχόμαστε, παραμένουν κοινά.
>> Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Κοραή 1 Θέατρο Χώρα (Πλατεία Αρχιεπεισκοπής), Λευκωσία, 20,30 & 19.00 αντίστοιχα. Κρατήσεις: 99176673.

Το Πάπλωμα
Το Πάπλωμα είναι ένας πρωτότυπος θεατρικός μονόλογος της Βαρβάρας Χριστοφή, εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία της Μαρίας Νεοφύτου από την Ανώγυρα, που διαδραματίστηκε στο νησί μας έναν αιώνα πριν. Η νεαρή κοπέλα, με ταλέντο στο κέντημα, δέχεται παραγγελία για ένα πάπλωμα, με μεγάλη αμοιβή. Η ζωή της δε θα είναι πότε ξανά η ίδια. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, εμπνέεται από την υπαρξιακή αγωνία του χαρακτήρα. Ένα νεαρό κορίτσι στις αρχές του 20ου αιώνα, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την προκαθορισμένη του μοίρα. Η ανάγκη της Μαρίας για οικονομική ανεξαρτησία και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της μέσα από την τέχνη της, χτίζουν μια δυνατή εικόνα της Κύπριας γυναίκας, η οποία όμως τελικά αδυνατεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία που εκμεταλλεύεται και κατατροπώνει τα όνειρά της. «Στρώννουμαι στη δουλειά. Κεντώ μέρα-νύχτα. Χορεύκει το σμιλί στα σιέρκα σου Μαρία!». Η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Σπύρου, το κοστούμι της Αριάνας Μαρκουλίδου και οι φωτισμοί του Βασίλη Πετεινάρη, πλαισιώνουν την Βαρβάρα Χριστοφή που αφηγείται την ιστορία επί σκηνής.
>> Παραστάσεις: Σάββατο 5/2 στις 20:30 και Κυριακή 6/2 στις 18:00, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός.
>> Σάββατο 12/2 στις 20:30 και Κυριακή 13/2 στις 18:00, Artos Foundation, Λευκωσία. 
Γενική είσοδος: €10. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 96 250745.

Πανικός στα Παρασκήνια
Μετά το σερί των soldout παραστάσεων αρχίζουν ξανά οι παραστάσεις της επιτυχημένης μεγάλης κωμικής παραγωγής του θεάτρου ένα «Πανικός στα Παρασκήνια». Οι θεατές θα παρακολουθούν έκπληκτοι τις ανατρεπτικές εναλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνονται με ταχείς ρυθμούς ώστε να ξαφνιάζονται ευχάριστα αλλά και να βρίσκονται ενώπιον κωμικών καταστάσεων με μεγάλες δόσεις χιούμορ. Ένα έργο μέσα στο έργο! Υπόθεση: Είναι η γενική πρόβα ενός θιάσου απροσάρμοστων ηθοποιών της που  αποτελείται από: μια πρωταγωνίστρια που ξεχνάει συνέχεια τις ατάκες της και δεν καταφέρνει ποτέ να συγχρονίσει τα λόγια με την κίνηση, έναν  φιλόδοξο άντρα που ποτέ δεν καταλαβαίνεις τι λέει, έναν προσφάτως χωρισμένο ηθοποιό που στη θέα της βίας αιμορραγεί, μια κουτσομπόλα, έναν αλκοολικό και μια ευσυγκίνητη ενζενί που χάνει συνεχώς τους φακούς επαφής της. Επιπλέον στο έργο συνδράμουν προς την καταστροφή και το χάος ένας κομπλεξικός σκηνοθέτης που θεωρεί ότι μόνο τα έργα του Σαίξπηρ είναι αντάξιά του, η αγχωτική βοηθός του που πανικοβάλλεται εύκολα και με το παραμικρό κι ενός φροντιστή που, συν τοις άλλοις, αναγκάζεται να ντουμπλάρει όλους τους ρόλους! Τι θα γίνει τελικά; Θα τα καταφέρουν να ανοίξει η αυλαία; Οι θεατές θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το χάος των ηθοποιών και μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα επί σκηνής, με πόρτες που ανοιγοκλείνουν με πάταγο, παράνομα ζευγαρώματα, ρούχα που βγαίνουν και βρίσκονται αλλού ‘ντ αλλού, ερωτικές περιπτύξεις, παρεξηγήσεις, παρασκηνιακοί καβγάδες, ενοχλητικοί διαρρήκτες, ψεύτικοι σεΐχηδες και …. πιάτα με σαρδέλες που περιπλανιούνται πάνω στη σκηνή! Τι θα γινεί τελικά θα καταφέρουν να ανεβάσουν την παράσταση; Η απάντηση… επι σκηνής! Είναι στην πραγματικότητα ο προπομπός του έργου «Το έργο που πάει λάθος» που ανέβασε το θέατρο ένα με τεράστια επιτυχία το 2019.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μύρια Αργυρού, Νεκτάριος Λοιζϊδης, Σωτήρης Μεστάνας, Αγγελίνα Μήτκα, Ευαγγελία Νικολάου, Τζόζεφιν Παναγή, Γιώργος Τζωρτζής, Μιχάλης Χρήστου, Γιώργης Χριστοδούλου.
>> Τακτικές Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30, θέατρο ένα, Λευκωσία. Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close