Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2022
To Vinea Ardua είναι το νέο εγχείρημα, που έκανε την εμφάνισή του στο χωριό Φαρμακάς της επαρχίας Λευκωσίας δίνοντάς μας τρεις νέες ετικέτες κρασιών από ένα ξεχωριστό terroir της περιοχής! Ένα project που δημιουργήθηκε σε μία ιδιαίτερη περιοχή, με αμπελώνες με απότομες κλίσεις και ανθρώπους που στοχεύουν όχι μόνο να διατηρήσουν ζωντανά και παραγωγικά τα εν λόγω εδάφη, αλλά και να παράγουν σταφύλι υψηλής ποιότητας που οδηγεί σε μοναδικούς οίνους αποτύπωμα του τόπου μας!
Το όνομά του!
Στα λατινικά Vinea Ardua σημαίνει η απότομη άμπελος ή και ακόμα η επίπονη άμπελος. Αφενός οι κλίσεις αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αμπελώνων του νέου οινοποιείου και αφετέρου το γεγονός ότι κάθε καλλιεργητική φροντίδα πραγματοποιείται χειρωνακτικά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα εκμηχάνισης, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση των αμπελώνων ιδιαίτερα κοπιαστική και επίπονη.
Το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του
Οι αμπελώνες εκτείνονται μεταξύ 900 – 1200 μέτρων. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν αρκετές φορές και έχουμε χιονοπτώσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε ηπιότερες θερμοκρασίες εν συγκρίσει με περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, καθώς επίσης και αρκετά χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες. Από γεωλογικής απόψεως κυριαρχούν οι λάβες και οι διαβάσεις του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν φαιοχώματα και πυριτιούχα εδάφη. Σχεδόν στο σύνολό τους οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε κλίση, η οποία φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τις 60 μοίρες. Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία ξερολιθιών στους παραδοσιακούς αμπελώνες της περιοχής του Φαρμακά και των γειτονικών κοινοτήτων είναι μοναδικό χαρακτηριστικό. Κάτι τέτοιο επηρεάζει τόσο τη στράγγιση των εδαφών αλλά και την έκθεση των φυτών στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πρώτη εσοδεία!
Η πρώτη εσοδεία του Vinea Ardua Vineyards είναι αυτή του 2020. Ξεκίνησε για δύο κυρίως λόγους. Πρώτος λόγος είναι η ανάδειξη του δυναμικού του terroir της περιοχής του Φαρμακά και των κοινοτήτων πέριξ, μέσω της ιδιαίτερης έκφρασης τόσο του Μαύρου όσο και του Ξυνιστεριού. Αφετέρου να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε να διασωθούν όσοι περισσότεροι παραδοσιακοί αιωνόβιοι αμπελώνες της περιοχής του Φαρμακά, οι οποίοι αποτελούν τεράστιο κομμάτι της αμπελουργικής ιστορίας της Κύπρου αλλά και γενικότερα τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι του Vinea Ardua διαχειρίζονται περίπου 160 δεκάρια αμπελώνων με άλλα 40 δεκάρια να προστίθενται μέσω συνεργαζόμενων αμπελουργών του χωριού. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο των αμπελώνων που καθιστά τη χειρωνακτική φροντίδα υποχρεωτική αλλά και οι λιλιπούτιες αποδόσεις των 250kg ανά δεκάριο εκτινάσσουν το κόστος. Την ίδια στιγμή όμως τους επιτρέπουν να παράγουν σταφύλι υψηλής ποιότητας που οδηγεί σε μοναδικούς οίνους αποτύπωμα του τόπου τους.
Το όραμα
Κύριος τους στόχος είναι να διατηρήσουν ζωντανά και παραγωγικά περίπου 300 δεκάρια παραδοσιακών αιωνόβιων αμπελώνων. Αυτά αφορούν τόσο σε αμπελώνες τη φροντίδα των οποίων έχουμε τόσο εμείς ως Vinea Ardua Vineyards όσο και οι λίγοι στενά συνεργαζόμενοι αμπελουργοί. Η ανάδειξη της Κύπρου γενικότερα αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Φαρμακά ειδικότερα αποτελεί το όραμα του εγχειρήματός μας.
Ο οινολόγος/οινοποιός
Ο Ευάγγελος Μπακαλέξης έχει ζήσει πλέον το μεγαλύτερο διάστημα της ενήλικης ζωής του και το σύνολο της επαγγελματικής του πορείας στην Κύπρο. Τα 13 χρόνια που βρίσκεται στο νησί έχει γνωρίσει όλες τις αμπελουργικές περιοχές και καταπιαστεί με όλες τις γηγενείς ποικιλίες. Τα πέντε χρόνια στο οινοποιείο Τσιάκκα ως υπεύθυνος αμπελουργός – οινοποιός μαζί με την ευκαιρία στενής συνεργασίας με τον οινοποιό Σοφοκλή Βλασσίδη, τον ωρίμασαν οινολογικά. Ερχόμενος το 2015 σε επαφή με τους παραδοσιακούς αιωνόβιους αμπελώνες του Φαρμακά ένιωσε αμέσως ότι αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να διασωθούν και να αναδειχθούν μέσα από οίνους με ιδιαίτερη ταυτότητα.
Οι 3 ετικέτες του
Και οι τρεις ετικέτες είναι του 2020. Πρόκειται για τις:
Aeoneo (Αιώνιο) γιατί αντιπροσωπεύει τον αμπελώνα που ζει για πάντα αλλά και έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να ανανεώνεται παραμένοντας πάντα νέος. Ένα ερυθρό κρασί που εκφράζει τον τόπο που το γέννησε.
Eteon (Ετεόν) που σημαίνει στα αρχαία ελληνικά ο γνήσιος – αληθινός και κατ’ επέκταση ο σπάνιος. Το Ξυνιστέρι τους εντοπίζεται ανάμεσα στο Μαύρο σε μικρό ποσοστό γι’ αυτό και το συγκεκριμένο λευκό κρασί είναι σπάνιο.
Aepys (Αιπύς), που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει απόκρημνος, κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αμπελώνων του Φαρμακά. Ερυθρό κρασί.
Η παραγωγή για το Aeoneo και το Eteon κυμαίνεται γύρω στις 3000 φιάλες, ενώ το Aepys περίπου στις 4000.
Μέθοδος /τρόπος οινοποίησης
Για την κάθε ετικέτα χρησιμοποιείται και διαφορετική μέθοδος. Γενικά, η φιλοσοφία που ακολουθείται εντός του οινοποιείου είναι αυτή των ελαχίστων παρεμβάσεων. Επίσης χρησιμοποιούν πολύ μικρό ποσοστό καινούργιου βαρελιού και αποφεύγουν τη χρήση οινολογικών σκευασμάτων. Στόχος είναι να διατηρήσουν όσο αναλλοίωτο γίνεται το χαρακτήρα του σταφυλιού και κατ’ επέκταση του αμπελώνα στον οίνο.
Aeoneo: η ζύμωση γίνεται σε παραδοσιακά πήλινα πιθάρια με τους ιθαγενείς ζυμομύκητες. Η εκχύλιση είναι μακρά και φτάνει τον ένα μήνα. Με χρήση κάθετου χειροκίνητου πιεστηρίου λαμβάνεται το κρασί το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για περίπου έξι μήνες. Ο οίνος δεν κολλάρεται ούτε σταθεροποιείται και εμφιαλώνεται αφιλτράριστος με μικρή προσθήκη θειώδους.
Eteon: Η μισή ποσότητα του οίνου ζυμώνει σε παραδοσιακά πιθάρια σε επαφή με τα στέμφυλα για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας, ενώ η υπόλοιπη σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης τα δύο μέρη ενώνονται και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και σε ανοξείδωτη δεξαμενή για έξι μήνες. Το κρασί εμφιαλώνεται ακολλάριστο και ασταθεροποίητο.
Aepys: Το μεγαλύτερο ποσοστό του οίνου έχει ζυμώσει σε ανοξείδωτη δεξαμενή ενώ το υπόλοιπο σε πιθάρια. Μακριές εκχυλίσεις που φτάνουν το μήνα και ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια για έξι μήνες.
Κρασιά που θέλουν το φαγητό τους
Θεωρούνται αρκετά γαστρονομικά κρασιά και σίγουρα χρειάζονται ένα καλό φαγητό δίπλα για να τα υποστηρίξει ακόμα περισσότερο.
Πού θα τα βρεις
Τα κρασιά από τους αμπελώνες Vinea Ardua μπορείτε να τα προμηθευτείτε απο το δίκτυο διανομής οίνου, Oenus Ltd με βάση τη Λεμεσό, η οποία είναι και ο αποκλειστκός διανομέας για όλη την Κύπρο.
Σχετικά

Επέστρεψε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια για φαγητό στις όμορφες Πλάτρες
Πάμε ξανά για πέστροφα και σούβλα, κάτω από ένα ψηλό δέντρο

Η Εύα φτιάχνει θεσπέσια πάβλοβα, fudge brownies, cupcakes με βουτυρόκρεμα και lemon curd στο εργαστηριο της στη Μακαρίου
Δημιουργίες που θα σε εντυπωσιάσουν από μία pastry chef που φτιάχνει γλυκά με... προσωπικότητα

Η κρεατοφαγία στα καλύτερά της σε ένα εστιατόριο-εμπειρία
ο εστιατόριο συνδυάζει εξαιρετική ποιότητα κρέατος, φρέσκα θαλασσινά και μία μοναδική κάβα κρασιών, προσφέροντας μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία

Μπουφέ την Κυριακή σε 10 όμορφα εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η επιτομή του fine dining σε δύο διαστάσεις βρίσκεται στη Λεμεσό
Σε αυτό το εστιατόριο θα ζήσεις την απόλυτη εμπειρία υψηλής γαστρονομίας

Fine dining à la Chypriote σε ένα εστιατόριο συνώνυμο της υψηλής γαστρονομίας και αισθητικής
Το μενού γευσιγνωσίας του προσφέρει μια τυφλή εξερεύνηση

Θα ανταμώσουμε και φέτος με το κυπριακό κρασί, σε μία μεγάλη γιορτή!
15 οινοποιοί από όλη την Κύπρο, γηγενείς ποικιλίες & αυτόριζα αμπέλια, 6.000 χρόνια αμπελουργικής ιστορίας...

Πάμε για πρωινό σε ένα υπέροχο πάρκο στο βουνό
Στο μαγευτικό τοπίο του Adventure Mountain Park μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές δραστηριότητες, αλλά και πρωινό!

6 food trucks "διδάσκουν" το λαχταριστό street food στη Λευκωσία
Είτε ψάχνεις για ένα γρήγορο γεύμα στον δρόμο είτε για μια νέα γευστική εμπειρία, τα food trucks της πρωτεύουσας σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή

Το Amber and Joe άνοιξε ένα (υπέροχο) καφέ στο κέντρο της Λευκωσίας
Και συγκεντρώνει ήδη όλη την πόλη εκεί!

15 ταβερνούλες στην ορεινή Κύπρο γίνονται το σαββατοκύριακο η καλύτερη αφορμή για εξόρμηση
Ο ανοιξιάτικος καιρός ανοίγει την όρεξη για φαγητό στο βουνό σε όμορφα ταβερνάκια με κυπριακή κουζίνα

O Βαγγέλης Λιοτατής αφηγείται την 77χρονη ιστορία της εμβληματικής ταβέρνας "Βαγγέλης" (Podcast)
Παιδί της 5ης γενιάς, ο Βαγγέλης θυμάται και εξομολογείται στο 5ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα όσα έζησε παιδί στις κουζίνες και όσα ονειρεύεται σήμερα ως ένας εκ των συνεχιστών της θρυλικής ταβέρνας του Πρωταρά