Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου 2022
Η Θεατρική Ομάδα Persona παρουσιάζει το έργο της Lauren Gunderson «Silent Sky» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της αστρονόμου Ενριέττα Λέβιτ που έζησε στην Αμερική στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, διερευνά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία την εποχή των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων, όταν οι ιδέες των γυναικών υποτιμούνταν, μέχρι που οι άντρες έπαιρναν τα εύσημα γι’ αυτές. Μια ιστορία για μια γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν, και που είχε την ατυχία να προταθεί για νόμπελ τρία χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της από αρρώστια, χάνοντας την ευκαιρία να τιμηθεί για το ανεκτίμητο έργο της.
Το έργο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, ενώ η πρεμιέρα προγραμματίζεται για την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Wherehaus 612 στη Λευκωσία.
Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα της έντιμης Προέδρου της Βουλής, κυρίας Αννίτας Δημητρίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ουινσκόνσιν, 1893. Η Ενριέττα Λέβιτ, κόρη ενός ιερέα και αδελφή μιας υποσχόμενης μουσικού, αριστούχος απόφοιτος του κολλεγίου Ράντκλιφ, αποφασίζει να εγκαταλείψει την θαλπωρή του πατρικού σπιτιού της στην ύπαιθρο και να ακολουθήσει το όνειρό της, αφού δέχεται πρόσκληση να εργαστεί στο εργαστήριο του φημισμένου αστρονόμου Έντουαρντ Πίκερινγκ, στο παρατηρητήριο του Χάρβαρντ. Όταν φτάνει εκεί, και παρά το γεγονός ότι είναι εξειδικευμένη επαγγελματίας, με έκπληξη ανακαλύπτει ότι δεν της επιτρέπεται να πλησιάσει το μεγάλο φημισμένο τηλεσκόπιο ή να εκφράσει καν τις ιδέες της ως επιστήμονας. Αντ’ αυτού, της προσφέρεται θέση και πιάνει δουλειά στην βοηθητική ομάδα του Πίκερινγκ, η οποία αποτελείται μόνο από γυναίκες, με την προσωνυμία «Υπολογιστές». Με προϊσταμένη την πρώην Οικονόμο του αφεντικού της και με την ευθύνη της οργάνωσης και καταγραφής των πληροφοριών από το υλικό που συλλέγουν οι άντρες επιστήμονες του εργαστηρίου, οι γυναίκες αυτές «συγυρίζουν» στην ουσία, το σύμπαν, στοιχειοθετώντας τα αστέρια για λογαριασμό του Έντουαρντ Πίκερινγκ, ο οποίος δεν διαθέτει καθόλου έστω και λίγο από τον χρόνο του, για να ακούσει τις θεωρίες και τις απόψεις των γυναικών. Όταν η Ενριέττα ξεκινά με την καταμέτρηση και τη στοιχειοθέτηση των άστρων, βρίσκεται στην αρχή μιας εκπληκτικής ανακάλυψης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Lauren Gunderson
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Σκηνικά-Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν
Μουσική: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός Προβολών: Αντρέας Τουλούμης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου
Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη Βασιλείου
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης):
Παναγιώτα Παπαγεωργίου,
Μαριλύ Μήλια,
Γιάννης Μίνως,
Άννα Γιαγκιώζη,
Μικαέλλα Θεοδουλίδου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 8 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή (εκτός από το Μ. Σάββατο και το Πάσχα) μέχρι τις 8 Μαΐου, τη Δευτέρα 18 Απριλίου και την Παρασκευή 29 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.
ΧΩΡΟΣ: Wherehaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα - Λευκωσία)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Courier
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 70000138
ΕΙΣΟΔΟΣ: 15 ευρώ / 12 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, ανέργους, ατέλειες)
Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα της έντιμης Προέδρου της Βουλής, κυρίας Αννίτας Δημητρίου.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Υπεύθυνη επικοινωνίας / Προβολής: Μύρω Χριστοδούλου

-
Wherehaus 612
08 Απριλίου - 10 Απριλίου 2022
13 Απριλίου 2022
16 Απριλίου - 18 Απριλίου 2022
20 Απριλίου 2022
23 Απριλίου - 24 Απριλίου 2022
27 Απριλίου 2022
29 Απριλίου - 01 Μαΐου 2022
04 Μαΐου 2022
07 Μαΐου - 08 Μαΐου 2022
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου