Things to Do , Top Stories

Όπου Καρναβάλι και χαρά!

Είσαι έτοιμος να φορέσεις τη μάσκα και να… ξεσαλώσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2014

Εδώ Λεμεσός, εδώ Λεμεσός

Ναι, όλοι το ξέρουν γιατί όλοι το έχουν ζήσει. Το καρναβάλι της Λεμεσού είναι σαν το λουκουμάκι Γεροσκήπου ένα πράγμα, από τα λίγα εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου, αν μου επιτρέπεται ο παραλληλισμός. Η είσοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη, η οποία και φέτος αναμένεται φαντασμαγορική, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη του φετινού καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν για 10 ημέρες, θα κορυφωθούν την Κυριακή 2 Μαρτίου με τη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση, για την οποία οι συμμετοχές ολοκληρώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 (ναι, από πέρισυ).

Και όπως ο Τίτος Κολώτας, διακεκριμένος μελετητής της Ιστορίας της Λεμεσού, πολύ εύστοχα περιγράφει: 'το Λεμεσιανό καρναβάλι στο βάθος της ιστορίας του δεν υπήρξε απλώς ένα ψυχαγωγικό πανηγύρι, αλλά ένα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, καλλιτεχνικά, οικονομικά, ακόμη και πολιτικά και εθνικά πολυσήμαντο και πολυδιάστατο γεγονός, με πολύπλευρες διαστάσεις και ενδιαφέρον'. Διαφωνεί κανείς;

 

Καρναβάλι Λεμεσού 2014

Η κρίση πέρσι άφησε ανεπηρέαστο το Καρναβάλι της συμπρωτεύουσας, καθώς οι συμμετοχές είχαν σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ! Εκατόν τριάντα πέντε (135) άρματα και περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) καρναβαλιστές συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή των εκδηλώσεων. Φέτος οι συμμετοχές έφτασαν τις 120, με τον αριθμό των ατόμων που θα παρελάσουν να ξεπερνά τις 12.000. Ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού φέτος θα είναι ο "Μνημόνιος ο Μέγας", ρόλο που θα ενσαρκώσει ο γνωστός βετεράνος ραλίστας και καρναβαλιστής Ντίμης Μαυρόπουλος, και θα κάνει την είσοδό του, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας από το Διοικητήριο με κατάληξη την Πλατεία Ηρώων. Την Κυριακή 23/2 θα πραγματοποιηθεί η παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση κατά μήκος της παραλιακής οδού, ενώ την Τρίτη 25/2 θα λάβει χώρα ο φημισμένος "Χορός της Τρίτης" στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 27/2, ακόμη ένας χορός έχει οργανωθεί στην ίδια περιοχή. Το Σάββατο 1/3 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση των ομάδων κανταδόρων στο Διοικητήριο, και την Κυριακή 2/3 η μεγάλη παρέλαση.

 

Έχει και αλλού καρναβαλιστές που κάνουν καρναβάλι

Εκτός από το Λεμεσιανό Καρναβάλι, μπορείς να παρελάσεις (ως εκ τούτου, διασκεδάσεις) στις ακόλουθες πόλεις, με τις εξής εκδηλώσεις:

Αγλαντζιά, Κύπρος

Ο Δήμος Αγλαντζιάς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώνει Αποκριάτικη Παρέλαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11.00, στη Λεωφόρο Κυρηνείας. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείς να επικοινωνήσεις με το Δήμο Αγλαντζιάς, στο τηλέφωνο 22462058.

 

Παραλίμνι, Κύπρος

Σε ρυθμούς καρναβαλιού θα χορέψει και ο Δήμος Παραλιμνίου, ο οποίος θα υποδεχθεί την Τσικνοπέμπτη, 20 Φεβρουαρίου στις 19.00 τον Βασιλιά Καρνάβαλο στην πλατεία Μητροπόλεως-Αγίου Γεωργίου. Στις 23 του μήνα καλεί τους μικρούς μας φίλους να μασκρευτούν και να παρευρεθούν στο Laxia Palace, όπου διοργανώνει Παιδικό Αποκριάτικο Χορό (15.00). Ακολουθούν ο Αποκριάτικος Χορός Πολιτιστικών Τμημάτων "Casino, Φτώχεια και Αφιλότιμο" (1 Μαρ, Laxia Palace, 20.30), όπου επώνυμοι DJs υπόσχονται μια μοναδική βραδιά γεμάτη γλέντι, κέφι, χορό και διασκέδαση και η Αποκριάτικη Παρέλαση Αμμοχώστου, η οποία θα κλείσει και τις φετινές καρναβαλίστικες εκδηλώσεις πανηγυρικά, με πολύ χορό και ξεφάντωμα. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 23819300.

 

Πάτρα, Ελλάδα

Το επίσημο πρόγραμμα για το Πατρινό Καρναβάλι 2014 δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Βάσει όμως της παράδοσης οι βασικές εκδηλώσεις αναμένεται να είναι οι εξής:

18 Φεβ, Τελετή έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού 2014

20 Φεβ, Γιορτή Τσικνοπέμπτης

01 Μαρ, Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση

02 Μαρ, Μεγάλη Παρέλαση Πατρινού Καρναβαλιού

02 Μαρ, Τελετή λήξης/καύση Καρνάβαλου

 

Βενετία, Ιταλία

Αν η ετήσια άδεια και ο οικογενειακός προϋπολογισμός σου το επιτρέπουν, τότε σίγουρα θα πρέπει να απολαύσεις την πόλη την περίοδο που γιορτάζει. Από τις 15 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου, οι εκδηλώσεις του βενετσιάνικου καρναβαλιού θα σου προκαλέσουν τρομερές συγκινήσεις και μοναδικές εμπειρίες. 

 

Rio de Janeiro, Βραζιλία

Αν έχεις κανονίσει να πας στο Ρίο το καλοκαίρι, είναι λογικό να μη θέλεις να πας και για το καρναβάλι. Η επιλογή είναι δική σου. Το καρναβάλι φέτος, αρχίζει στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 8 Μαρτίου. Samba parades, carnival balls, magic ball, Rio Scala Balls, Samba Land, Samba school nights, street parties, sambodromo parades, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Rio αυτή την περίοδο και για τις οποίες μπορείς να βρεις λεπτομέρειες online.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close