Things to Do , Προσεχώς

9 παραστάσεις χορού τον Ιούνιο στη Λεμεσό

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου έρχεται για να γεφυρώσει κόσμους και πολιτισμούς, στο Θέατρο Ριάλτο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2022

Το Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο, επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο, μετά την δίχρονη, αναγκαστική παύση λόγω covid. Οι φίλοι του σύγχρονου χορού θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις στις  οποίες αποτυπώνονται σχολές, τάσεις και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας  γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία. 

Οι παραστάσεις αναδεικνύουν σύγχρονα ζητήματα αλλά και προτάσεις  σημαντικών χορογράφων σε μια ευρεία θεματική που εστιάζει σε κοινωνικά, πολιτικά ή υπαρξιακά  ζητήματα. Ιδιαίτερη θεματική στη φετινή διοργάνωση αποτελεί η διαφορετικότητα όπως αποτυπώνεται στην ταυτότητα των χορευτών, ανάλογα και με τις χώρες καταγωγής τους.
Η θεματική αυτή αναδεικνύεται ιδιαιτερα στο διεθνές πρότζεκτ Portraits in Otherness με εμπνευστές τους Akram Khan και Farooq Chaudhry το οποίο προωθεί καλλιτέχνες με ποικίλες ταυτότητες, το έργο των οποίων «χορεύει» ανάμεσα στα σύνορα των κόσμων.

Στα σύνορα των κόσμων κινείται και η εναρκτήρια παράσταση με τίτλο Beytna στην οποία συμπράττουν χορογράφοι από 5 διαφορετικές χώρες και συντελείται γύρω από ένα τραπέζι - φαγοπότι - στο οποίο είναι καλεσμένοι και οι θεατές!

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος Εργαστήρια από τους διακεκριμένους χορογράφους του προγράμματος Portratits in Otherness Joy Alpuerto και Dickson Mbi. Τα εργαστήρια αποτείνονται σε επαγγελματίες ή σπουδαστές χορού και θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

3/6 Beytna Ι OMAR RAJEH | MAQAMAT  παρ 20:30 (75’)
Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Ιαπωνία, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο συμπράττουν επί σκηνής γύρω από ένα φαγοπότι. Προέρχονται από διαφορετικές ηπείρους, χώρες και πολιτισμούς.  Αυτό που τους ενώνει, είναι το επάγγελμά τους. Ιδέα/χορογραφία: Omar Rajeh. 

5/6 Animale* FRANCESCA FOSCARINI  κυρ 20:30 (40’)
Το σόλο κομμάτι από την Ιταλία έκανε πρεμιέρα στην Μπιενάλε Βενετίας το 2018 και είναι εμπνευσμένο από το έργο του ζωγράφου Antonio Ligabue. Φέρνει επί σκηνής μέσα από τα λόγια του John Berger, μία τρομακτικά αδιάφορη φύση, φτιαγμένη από ενέργεια και αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει χωρίς να υπόσχεται τίποτα. Χορογραφία: Francesca Foscarini 

6/6 LANDSCAPE ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 16+  δευ 20:30 (50’)
Η Έλενα Αντωνίου, θέτει αναπολογητικά τον εαυτό της στην ανάδειξη του προσωπικού βιώματος σαν ένα συλλογικό τοπίο. Υπερεκθέτει το θηλυκό σώμα με απόλαυση και εξαντλεί το όριο της θεαματικότητας προσκαλώντας με επιτήδευση το βλέμμα των θεατών. Ιδέα/χορογραφία/ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου.

8/6 Romeo, Romeo, Romeo | JOSHUA MONTEN (Επί Σκηνής ) τετ 20:30 (60’)
Ο χορός είναι τελετουργικό ζευγάρωμα. Ακόμη και σήμερα ο χορός εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πόσοι από εμάς καταφέρνουν να βρουν το ταίρι τους. Το έργο από την Ελβετία για τέσσερις Ρωμαίους εξερευνά την ιδέα του χορού ως ενδόμυχης και πολύ προσωπικής μορφής φλερτ.  Χορογραφία: Joshua Monten.

10/6 Q&A Ι RACHEL ERDOS  (Επί Σκηνής) παρ 20:30 (50’)
Το έργο Q&A από το Ισραήλ, κάτι ανάμεσα σε talk show και κυριακάτικη εξομολόγηση, αποκαλύπτει ενδόμυχες στιγμές από τις ζωές των χορευτών και δημιουργεί μία συμμετοχική, παρά παραδοσιακή περφόρμανς. Χορογραφία: Rachel Erdos.

12/6  Layaz Ι EDITTA BRAUN COMPANY κυρ 20:30 (50’)
Πώς μπορεί μία νεαρή γυναίκα να βρει τον εαυτό της κάτω από τα πολλαπλά προστατευτικά στρώματα που την περιβάλλουν; Από την Αυστρία, ένα έργο για την ταυτότητα, την ελευθερία, για τον «άλλον» που είναι ένα με εμάς, για την πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης. Χορογραφία: Editta Braun.

15/6  45 Ι POLISH DANCE THEATRE  τετ 20:30 (45’)
Το έργο διηγείται την ιστορία νεαρών χορευτών, οι οποίοι συζητούν -σε μία συμβολική διάσταση- για τη συλλογικότητα και την ομαδική εργασία, καθώς και για την κοινή, συνειδητή απόφασή τους να επιλέξουν την τέχνη ως τρόπο ζωής. Χορογράφος: Jacek Przybyłowicz.

22/6  Free At Last Ι DANAE & DIONYSIOS τετ 20:30 (50')
Εικόνες μυστικισμού, σκοτεινή ατμόσφαιρα, η ελληνική παράδοση αποδομείται και συνδέεται με το σήμερα. Ο θρύλος για τον χορό του Ζαλόγγου γίνεται το έναυσμα μιας πρωτότυπης χορογραφίας που μεταφέρει στη σκηνή τη συγκινησιακή ένταση του τελευταίου χορού, αποτυπώνοντας την κίνηση προς το χείλος του γκρεμού. Χορογραφία: Δανάη & Διονύσιος.

24/6 Portraits in Otherness  παρ 20:30 (55’)
Το Portraits in Otherness (Akram Khan, Farooq Chaudhry) είναι ένα πρότζεκτ που προωθεί καλλιτέχνες με ποικίλες ταυτότητες, το έργο των οποίων «χορεύει» ανάμεσα στα σύνορα των κόσμων που ήδη γνωρίζουμε κι εκείνων που φανταζόμαστε. Περιλαμβάνει τα έργα: BABAE σε χορογραφία Joy Alpuerto Ritter (30’) και DUENDE σε χορογραφία Dickson Mbi (25’).

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ και Θέατρο Ριάλτο
Με τη Συνεργασία: Στέγη Χορού Λεμεσού
Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos blog, ETAΛ, Vestnik Kipra, Russian Wave, Social et al. 

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro
Διάκριση: EFFE LABEL

Είσοδος: € 8 (€30 για όλες τις παραστάσεις) 
Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία 

http://cypruscontemporarydancefestival.com/
https://www.facebook.com/CyprusContemporaryDanceFestival/

Θέατρο Ριάλτο, 3 – 24 Ιουνίου 2022, ώρα 20.30
E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App 
Tαμείο: 77777745 
(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων) 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close