Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2022
Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του 2022 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού, καθώς λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.
Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει και το νησί μας, οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο σήμερα θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).
Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.
Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο μονοπάτι στο ουράνιο στερέωμα όπως φαίνεται από την γήινη επιφάνεια.
Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ης Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Πολλοί ανθρώπινοι πολιτισμοί εόρταζαν και εορτάζουν τόσο το χειμερινό όσο και το θερινό ηλιοστάσιο, όπως και τις ισημερίες, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και σε κοντινές ημερολογιακά φαινομενικά άσχετες θρησκευτικές εορτές. Το γνωστότερο παράδειγμα για το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι τα Χριστούγεννα. Από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Ρωμαίοι εόρταζαν τα Σατουρνάλια και στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια. Σε αυτά τιμούσαν την «ημέρα της γεννήσεως του αήττητου Ήλιου» (dies natalis invicti Solis), αφού ο Ήλιος από εκείνες τις ημέρες έπαυε να χαμηλώνει την τροχιά του και άρχιζε να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση. Ο Χριστιανισμός λοιπόν υιοθέτησε την ημερομηνία (επισήμως από τον 6ο αιώνα) αλλάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο στον «Ήλιο της Δικαιοσύνης» (κατά το τροπάριο των Χριστουγέννων), τον Ιησού Χριστό, οπότε ο λαός δεν δυσκολεύθηκε να αλλάξει και πολύ τις εορταστικές του συνήθειες.
Για το θερινό ηλιοστάσιο και οι τρεις μεγάλες συνιστώσες του Χριστιανισμού (Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες) εορτάζουν τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στις 23 ή στις 24 Ιουνίου, γνωστή στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο ως εορτή του «Αϊ-Γιάννη του Φανιστή»
Σε αυτή την εορτή αναβιώνει και το γνωστό ελληνικό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία των χωριών στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό
Στις βορειότερες χώρες, όπου οι μεταβολές της πορείας του ήλιου είναι ευκολότερα αντιληπτές από ό,τι στην Κύπρο οι σχετικές τελετές επικρατούσαν από τη χαραυγή ήδη του πολιτισμού. Το αρχαιότερο ίσως σχετικό μνημείο είναι το Στόουνχεντζ.
Στους περισσότερους πολιτισμούς τα 2 ηλιοστάσια και οι 2 ισημερίες ορίζουν τα μέσα των 4 εποχών του έτους. Ωστόσο, σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και η 21η Δεκεμβρίου η έναρξη του χειμώνα.
Κλείνοντας το άρθρο, ας ταξιδέψουμε πίσω στον Ερατοσθένη ώστε να δούμε πως ένα φυσικό φαινόμενο με την σωστή προσέγγιση μπορεί να μετατραπεί σε πολύτιμη γνώση.
Ο Ερατοσθένης, σπουδαίος μαθηματικός και γεωγράφος του 3ου αι. π.Χ., είχε την ιδέα, χρησιμοποιώντας την θέση του Ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο, να πραγματοποιήσει ένα πείραμα σε δυο διαφορετικές πόλεις της Αιγύπτου και να υπολογίσει την περίμετρο της Γης! Ο Ερατοσθένης γνώριζε ότι στο θερινό ηλιοστάσιο, κατά την μεσημβρία, ο ήλιος κατοπτρίζονταν ολόκληρος στον πυθμένα ενός πηγαδιού στη Συήνη (σημερινό Ασσουάν) της αρχαίας Αιγύπτου. Παρατήρησε επίσης, ότι την ίδια μέρα και ώρα δεν συνέβαινε το ίδιο φαινόμενο και στην Αλεξάνδρεια. Συμπέρανε ότι η γωνία πρόσπτωσης των ηλιακών ακτίνων διέφερε στους δύο τόπους για τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θέτοντας «βηματιστές» να υπολογίσουν την απόσταση των δύο πόλεων και εφαρμόζοντας βασικές αρχές τριγωνομετρίας θεμελίωσε μια μέθοδο υπολογισμού της περιμέτρου του πλανήτη μας.
Μια μέθοδος η οποία ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται από δασκάλους και μαθητές για λόγους εκπαιδευτικούς.
Φειδίας Χατζηχαραλάμπους
Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας
Σχετικά
Οι Πανσέληνοι του Μαΐου 2026: Τι συμβολίζουν και πότε θα φωτίσουν τον ουρανό
Ο νέος μήνας κάνει "ποδαρικό" με την 'Πανσέληνο των Λουλουδιών' και κλείνει με την 'Μπλε Σελήνη'.
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Μάιο
Σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που περιμένουμε στην streaming πλατφόρμα τον πέμπτο μήνα του έτους
House of the Dragon: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της 3ης σεζόν και δείχνει πιο αιματηρό από ποτέ
Πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου 2026
Η Μαρίνα Αγίας Νάπας φιλοξένησε την Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι υποδομές της Μαρίνας, η επιχειρησιακή της ετοιμότητα και τα υψηλά πρότυπα εξυπηρέτησης διαδραμάτισαν περαιτέρω καθοριστικό ρόλο στην άρτια διοργάνωση
Από Πάφο στην Ευρώπη με €14.99: Αυτές είναι οι 13 πιο φθηνές επιλογές για τις αποδράσεις του καλοκαιριού
Μάλτα, Νάπολη, Βιέννη και άλλοι αγαπημένοι προορισμοί σε τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη
Η άνθιση του τουρισμού των λουλουδιών: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι προορισμοί του 2026
Ο τουρισμός των λουλουδιών έχει εξελιχθεί σε μια δημοφιλή ταξιδιωτική τάση, με τους επισκέπτες να συρρέουν σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο όπου ανθίζουν τα λουλούδια
Κυκλοφόρησε η νέα Madame Figaro - Όλα όσα αξίζει να διαβάσεις σε ένα τεύχος
Η νέα Madame Figaro είναι εδώ, πιο φρέσκια από ποτέ, αναδεικνύοντας σύγχρονες γυναίκες, δυνατές ιστορίες και όλα όσα καθορίζουν το σήμερα.
Ξενοδοχείο της πρωτεύουσας στη λίστα “100 Best New Hotels of 2026” του Travel + Leisure
Το ξενοδοχείο ξεχώρισε για το «ατμοσφαιρικό ιστορικό του χαρακτήρα»
Τα καλύτερα νέα ξενοδοχεία της Ευρώπης για το 2026, σύμφωνα με το Condé Nast Traveller
Από ιστορικά παλάτια που μετατράπηκαν σε πολυτελή καταλύματα έως απομονωμένα boutique retreats μέσα στη φύση, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή σκηνή συνεχίζει να ανανεώνεται δυναμικά το 2026
Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Τα τρία σενάρια για τα αεροπορικά ταξίδια και το καλοκαίρι λόγω του πολέμου
Πώς θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια το φετινό καλοκαίρι;