Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2022
Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των παραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5 του ιού SARS-COV-2 που επικρατούν στην κοινότητα σε ποσοστό 90%, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε συνεννόηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υπέβαλε εισηγήσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναθεώρηση των μέτρων που διέπουν τους χώρους υψηλής επικινδυνότητας και επιτήρησης σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.
Ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
α) από τις 18 Ιουλίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ενοίκους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) ισχύος 24 ωρών ή μοριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (1 άτομο ανά επίσκεψη).
Θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες για την εξυπηρέτηση ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των νοσηλευτηρίων από τις 11 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.
Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση.
β) την επέκταση του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με την 4η δόση (2η ενισχυτική) με εμβόλιο MRNA, σε άτομα με χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που περιλαμβάνουν:
άτομα με σοβαρή χρόνια αναπνευστική νόσο,
άτομα με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο,
άτομα με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο,
άτομα με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο,
άτομα με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο,
άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες,
νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Νοείται ότι η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (SafePass) δεν επηρεάζεται σε περίπτωση μη λήψης ενισχυτικής/4ης δόσης.
γ) τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας για τη διενέργεια μελέτης με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες όπως τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) και συστήνει όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) πριν και μετά από την επίσκεψη τους σε χώρους συγχρωτισμού, όπως και η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.
Σχετικά
Οι τουρίστες θα πληρώνουν από σήμερα εισιτήριο 2 ευρώ για να βλέπουν από κοντά την «Φοντάνα Ντι Τρέβι»
Το εισιτήριο, σύμφωνα με απόφαση του δήμου της Ρώμης, ισχύει για ξένους και ντόπιους επισκέπτες
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε νέο προορισμό από τη Λάρνακα για το φετινό καλοκαίρι
Η εταιρεία ενισχύει τη βάση της στη Λάρνακα, με νέο προορισμό και αυξημένες συχνότητες για τη θερινή περίοδο 2026
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα
8 πολυτελή παραδοσιακά σπιτάκια, σε περιμένουν για διαμονή στο χωριό
Mια εμπειρία διαμονής όπου η άνεση συναντά την ιστορία, και η φιλοξενία γίνεται προσωπική υπόθεση.
Η Aegean ανακοίνωσε 1+1 στα εισιτήριά της (για δύο μόνο μέρες)
Μία έκπληξη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Γιατί Η αγάπη ταξιδεύει καλύτερα μαζί.