Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2022
Το μνημειώδες έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994) «Ο Κόσμος της Κύπρου» (1967-1972), κάρβουνο και ακρυλικό σε ιρλανδικό λινό σε έντεκα τελάρα (Λεβέντειος Πινακοθήκη) ήταν πηγή έμπνευσης για την παράσταση που θα πλαισιώσει στις 28/07/22 το Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI22, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.
Ο πίνακας αποτυπώνει σε μια μεγαλόπνοη ζωγραφική σύνθεση όλα τα στοιχεία που συγκροτούσαν τη φυσιογνωμία των ανθρώπων και του τοπίου της πατρίδας του. Ο Κύπριος συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, προσεγγίζει μουσικά το σπουδαίο αυτό έργο και το 2000 ολοκληρώνει το έργο του «Ιστορία μιας εικόνας».
Με αυτά τα ερεθίσματα, μέσω της τέχνης του χορού δημιουργείται μια διαφορετική εκδοχή, εμπνευσμένη από τον πίνακα. Μια παράσταση που αναβιώνει μέσα από το Σύγχρονο Χορό, στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, ένα ταξίδι μνήμης, γιορτής και νοσταλγίας, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική… Το έργο «Ο τόπος εν ο άδρωπος» αποτελεί μια ωδή στη κυπριακή κουλτούρα. Μια διαδρομή μέσα από το ρυθμό, το χορό, τις ρίζες μας… Τρείς τέχνες μαζί, ένα συνονθύλευμα οπτικοακουστικής δημιουργίας, με στόχο να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον πολιτισμό μας.
Ήταν ο καλύτερος κόσμος που γνώρισα. Βαρύς, αδρός και σίγουρος στο καλό και στο κακό, κουβαλούσε τη μακραίωνη κληρονομιά του’’. Αδαμάντιος Διαμαντής
Συντελεστές:
Ελεάνα Χαραλάμπους – Χορογράφος, Χορεύτρια
Σωτήρης Σωτηρίου – Χορευτής
Έμιλυ Κάτλερ – Χορεύτρια
Ιουλία Χαραλαμπίδου - Χορεύτρια
Μαρία Χαραλάμπους – Χορεύτρια
Ευαγόρας Καραγιώργης – Συνθέτης
Νάταλη Νεοφύτου – Μουσικός
Έυα Σταύρου – Μουσικός
Ευάγγελος Χριστοδούλου - Μουσικός
Διάρκεια: 60 -70 λεπτά
Ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022
Ώρα: 21:00
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Πληροφορίες: 22 128157
Είσοδος ελεύθερη
Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
-
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
28 Ιουλίου 2022
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου